Relaxarea restricțiilor în România va fi făcută în momentul în care numărul de noi cazuri de coronavirus va fi în scădere, iar deciziile vor fi luate în funcție de fiecare comunitate în parte. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că primește propuneri de la comitetul științific, precizând că nu se ia în calcul separarea vârstnicilor de familii, așa cum se propune într-un document, citat de Digi 24, al șefului Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel.

Nelu TataruFoto: AGERPRES

Tătaru a spus că relaxarea restricțiilor „nu se va face la fel pentru fiecare categorie de vârstă sau pentru toate localitățile”.

El a precizat că va exista un orar în care persoanele vârstnice să se relaxeze.

„Să ne gândim dacă odată cu atingerea vârfului, perioada de descreștere va duce la o perioadă de relaxare. Dar relaxarea va fi în același timp cu anumite restricții, în care vor fi două sau trei ore în care putem merge cu mască și mănuși. (Relaxarea - n.red.) nu la fel pentru toate categoriile de vârstă, precum nu la fel pentru toate localitățile sau focarele. Vedem evoluția fiecărui focar în parte. Vor avea un orar în care persoanele vârstnice vor putea să iasă, să se relaxeze, dar n-aș spune eu o restricție, ci mai degrabă o precauție cu persoanele în vârstă”, a spus ministrul la Digi 24.

Planul „Vacanța Mare” al lui Streinu Cercel

Potrivit Mediafax, Institutul Matei Balș condus de Adrian Streinu Cercel elaborat un proiect intitulat „Programul de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 - 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.

Primăriile şi Poliţia locală ar trebuie să identifice persoanele cu loc de muncă şi care nu pot lucra de acasă şi să le elibereze adeverinţă de muncă.

Proiectul spune că în perioada aceasta nu se mai circulă pe stradă necontrolat şi că se decontaminează mijloacele de transport.

Totodată Streinu Cercel propune formare unui Guvern anti-Pandemic sau a unui Minister intersectorial Pandemic care va elabora şi pune în funcţie acţiunile specifice. Propiectul menţionează că „TVA-ul va fi oprit, că taxele vor fi suspendate pentru toată lumea Industria alimentară va funcţiona non-stop, Regiile Apă/Canal, Electrica, Salubrizare, etc vor funcţiona non-Stop şi că toate costurile vor fi decontate de Stat, nu de cetăţeni”.

Aceste 3 - 4 luni vor trebui considerate ca şi cum nu au existat vreodată, încheie Streinu Cercel proiectul.