Premierul Ludovic Orban a criticat joi foarte dur programul "Vacanța Mare" al doctorului Adrian Streinu-Cercel. "Aia este o năstrusnicie, o stupiditate mai mare nu am văzut (...)E o nebunie, nici nu trebuia luat în serios", a spus Orban. Întrebat de măsurile care vor fi luate în legătură cu Streinu-Cercel, premierul a afirmat că ministrul Sănătății Nelu Tătaru "va avea ce să vă spună pe tema asta".

Ludovic OrbanFoto: Guvern

"Documentul ăla zici că e făcut în anii '50, cu "la fiecare după nevoi", cu statul care se ocupă de tot, preia tot, distribuția de energie electrică, de apă, de utilități, nu mai plătește nimeni taxe, statul rezolvă tot", a mai spus Orban.

El pune sub semnul întrebării modul în care a apărut documentul. "Iar chestiunea aia chiar stau să mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu, cu carantinarea părinților și bunicilor noștri, cu ruperea de familii. Astea sunt lucruri de o gravitate extremă care nu trebuie tratate numai cu un zâmbet, ci cu măsuri", a precizat premierul.

În spațiul public a circulat luni un document propus pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială de către Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş”.

Proiectul, intitulat "Programul de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, are nouă pagini şi vine cu măsuri riguroase, potrivit Mediafax. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, "în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planul doctorului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

  • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
  • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
  • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani.
  • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.