Planul elaborat de Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș" condus de Adrian Streinu-Cercel și care include măsuri precum separarea vârstnicilor de familii pentru o perioadă de trei luni este profund discriminatoriu și încalcă drepturile fundamentale ale omului, afirmă fostul președinte al Curții Constituționale, apreciind că "numai o minte bolnavă se putea gândi la așa ceva". Zegrean a declarat pentru HotNews.ro că acest document l-a dus cu gândul la lagărele de concentrare.

Foto:

"Când am auzit asta m-a dus cu gândul la lagărele de concentrare - fie că vorbim de cele naziste, fie de cele bolșevice. Cum își poate imagina cineva în secolul 21 că iei oamenii de acasă și îi duci tu undeva ca să îi ții ascunși, ca să ce?", a declarat Augustin Zegrean, comentând controversatul plan de ieșire din carantină propus de Adrian Streinu-Cercel și denumit "Programul de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”.

El a spus că propunerile sunt total discriminatorii, încalcă drepturile fundamentale ale omului și le-a recomandat autorilor documentului articolul 26 din Constituția României, în care se vorbește despre viața familială, intimă și privată. "Este inadmisibil să te ducă gândul la așa ceva, darămite să pui în practică".

Fostul președinte al CCR a invocat și articolul 53 din Constituție, care reglementează situațiile de restrângere a drepturilor fundamentale și care prevede că restrângerea se poate face numai prin lege, deci nu prin ordonanțe de guvern, ordonanțe militare sau decrete prezidențiale, și că trebuie să fie proporțională cu starea care a determinat-o și să fie nediscriminatorie.

"Deci nu poți aplica un regim, un program unor persoane și alt program altor persoane, în funcție de niciun criteriu. Dacă s-ar fi pus sau s-ar pune în practică așa ceva, ar fi însemnat și discriminare pe criterii de vârstă, ceea este inadmisibil. Numai o minte bolnavă poate gândi că îi duci undeva și îi inchizi pe cei cu vârsta de peste 65 de ani, ca să nu răspândească boala. Nu ai voie nici să propui așa ceva, pentru că înseamnă că gândești să o faci, ori este inadmisibil ca un om civilizat să gândească așa ceva", a afirmat Zegrean.

El a mai spus că nici măcar o discuție pe această temă nu este de acceptat.

"Nu poți spune, argumentând că vrei să îi ocrotești, că bătrânii trebuie toți exterminați. Nu numai că a fost prezentat în spațiul public un astfel de document, dar a fost și propusă și discutată soluția. Cineva ar trebui să își asume și să explice nației de ce a propus așa ceva", a mai comentat Augustin Zegrean.

În spațiul public a circulat luni un document propus pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială de către Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş”.

Proiectul, intitulat "Programul de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, are nouă pagini şi vine cu măsuri riguroase, potrivit Mediafax. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, "în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planul doctorului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

  • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
  • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
  • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani.
  • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Președintele Klaus Iohannis a lansat marți un atac dur la proiectul elaborat de Institutul Matei Balș - condus de Adrian Streinu-Cercel - de ieșire din carantină, vorbind despre măsuri "aberante” și cu accent totalitar. În niciun caz astfel de măsuri de ieșire din perioada de carantină "nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel”, a spus Iohannis, fără a-l numi direct pe Adrian Streinu-Cercel.

"Așa nu se poate. Nu poate un institut să vină cu un plan propriu să-l pună pe masă și să spună așa se va întâmpla”, a continuat Klaus Iohannis, vorbind despre "o idee care a dus la foarte multă neliniște”.