Președintele Klaus Iohannis a lansat marți un atac dur la proiectul elaborat de Institutul Matei Balș - condus de Adrian Streinu-Cercel - de ieșire din carantină, vorbind despre măsuri „aberante” și cu accent totalitar.

Klaus IohannisFoto: Administrația Prezidențială

„În niciun caz aceste măsuri” de ieșire din perioada de carantină „nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel”, a spus Iohannis, fără a-l numi direct pe Adrian Streinu-Cercel, al cărui Institut Matei Balș a publicat proiectul "Programul de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, care include, printre altele, separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni.

„Așa nu se poate. Nu poate un institut să vină cu un plan propriu să-l pună pe masă și să spună așa se va întâmpla”, a continuat Klaus Iohannis, vorbind despre „o idee care a dus la foarte multă neliniște”.

Iar acest plan propunea o măsură aberantă: „cum că persoanele de peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină”. „Dragii mei, așa ceva nu se va întâmpla e inacceptabil. În niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare”, a subliniat șeful statului, înainte de a adăuga:

„Stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, să vă impună lucruri inumane”.

Președintele a precizat că autoritățile vor explica măsurile care vor fi adoptate pentru ieșirea din carantină dar „în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI”.

„Astfel de planuri prost gândite și prost prezentate nu fac decât să inducă panică în societate ori panica este ultimul lucru de care avem nevoie. Toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferitele institute de știință, inclusiv oamenii care sunt considerați experți”, a mai spus Klaus Iohannis.

În spațiul public a circulat luni un document propus pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială de către Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş”.

Proiectul, intitulat "Programul de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, are nouă pagini şi vine cu măsuri riguroase, potrivit Mediafax. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, "în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planul doctorului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

  • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
  • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
  • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani.
  • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus însă că nu se ia în calcul separarea vârstnicilor de familii.

De asemenea, Grupul de comunicare strategică a susținut că eventuale măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt luate în calcul în acest moment de către autoritățile de la București, însă o decizie în acest sens va avea în vedere o soluție de care să beneficieze toate categoriile de persoane, fără a impune restricții suplimentare unora.