Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi fals intelectual, după ce un medic de la Spitalul „Dimitrie Gerota”, care ştia că a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus, a activat şi la alte spitale din Capitală.

Spitalul Dimitrie GerotaFoto: MAI

Procurorii susţin că, în luna martie, în timp ce se efectua o anchetă epidemiologică la Spitalul „Dimitrie Gerota”, s-a descoperit faptul că un medic epidemiolog a omis să ateste că un coleg, medic gastroenterolog de la acelaşi spital, a intrat în contact cu o persoană depistată cu coronavirus, relatează Agerpres.

La rândul lui, medicul gastroenterolog, deşi cunoştea că a avut contact cu o persoană infectată, a continuat să îşi desfăşoare activitatea în mai multe unităţi medicale din Capitală.

„Prin ordonanţa din data de 14.04.2020, într-un dosar penal aflat în lucru în cadrul acestei unităţi de parchet, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi fals intelectual. În fapt, s-a reţinut că, în cursul lunii martie a anului 2020, în contextul efectuării anchetei epidemiologice la nivelul Spitalului de Urgenţă 'Prof. Dr. Dimitrie Gerota' din municipiul Bucureşti, un medic epidemiolog din cadrul acestei unităţi sanitare a omis cu ştiinţă să ateste în materialul întocmit că un medic gastroenterolog din cadrul aceleiaşi unităţi medicale a fost contact apropiat al unei persoane depistate pozitiv cu coronavirus. Totodată, a mai rezultat că, în perioada 06.03.2020 - 26.03.2020, medicul gastroenterolog, deşi cunoştea că a fost contact apropiat al unei persoane depistate pozitiv cu coronavirus, a continuat să îşi desfăşoare activitatea profesională în diferite unităţi medicale din municipiul Bucureşti, nerespectând astfel măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii infecţiei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

La începutul lunii martie, un fost ofiţer MAI, infectat cu coronavirus după ce a efectuat o călătorie în Israel, s-a internat la Spitalul „Gerota”, însă el a omis să declare că a fost în străinătate. Mai mulţi pacienţi şi cadre medicale au fost infectate, iar spitalul a intrat în carantină pentru o lună de zile.

Citește și:

Spitalul Gerota a ieșit din carantină. Deocamdată însă, nu va primi pacienți

Fostul ofițer MAI care a băgat Spitalul Gerota în carantină și a îmbolnăvit zeci de persoane a fost externat

Două doctorițe de la Spitalul Gerota, în stare critică. Ministrul Sănătății: „Sunt ventilate mecanic, prognosticul medicilor este rezervat”