Președintele american, Donald Trump, a declarat luni că este decizia sa cu privire la când va fi redeschisă economia americană, și nu a guvernatorilor statelor federale, relatează Reuters.

Donald Trump si Steven MnuchinFoto: Profimedia Images

„Este decizia președintelui, și pentru multe motive bune. Asta fiind spus, administrația și eu lucrăm împreună îndeaproape cu guvernatorii, iar asta va continua. O decizia luată de mine, în conjuncție cu guvernatorii și sfaturi din partea altora, va fi luată foarte curând!”, a scris Trump pe Twitter.

Președintele american a acuzat media că ar fi relatat incorect că decizia repornirii activității economice ar fi decizia guvernatorilor.

Deși autoritățile federale au elaborat ghiduri anti-COVID-19 privind distanțarea socială și purtarea măștilor de protecție în public, Washingtonul nu a emis recomandări la nivel național privind închiderea școlilor, serviciilor publice și afacerilor, lăsând decizia la nivelul statelor.

Experții juridici susțin însă că președintele Statelor Unite are puteri limitate când vine vorba de a le impune cetățenilor să revină la muncă sau orașelor să redeschidă clădirile guvernamentale, transportul public sau afacerile locale. Aceste prerogative le-ar reveni guvernelor statelor federale, potrivit celui de-al 10-lea Amendament al Constituției Statelor Unite.

Vineri, președintele Trump a declarat că va anunța „foarte curând, probabil marți” formarea unui consiliu pentru repornirea economiei din care ar urma să facă parte și guvernatorii statelor americane.

Însă experții în sănătate publică se tem că o repornire prea rapidă a economiei ar duce la relaxarea distanțării sociale și ar putea elimina toate progresele făcute până acum în combaterea pandemiei COVID-19, recomandând o relaxare treptată a restricțiilor.

Îngrijorat de repornirea prea devreme a activității economice este și Directorul Institutului naţional pentru boli alergice şi infecţioase din Statele Unite, Anthony Fauci, unul din cei doi medici specialiști din echipa de lucru pentru combaterea COVID-19 a președintelui Donald Trump.