Directorul Institutului naţional pentru boli alergice şi infecţioase din Statele Unite, Anthony Fauci, a avertizat vineri că în pofida faptului că și zonele cele mai afectate de pandemie în SUA, ca New York-ul, arată rezultate pozitive în lupta cu COVID-19, este încă prea devreme pentru a relaxa restricțiile impuse americanilor, relatează Reuters.

Donald Trump si Anthony FauciFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Avertismentul doctorului Fauci a venit după ce joi secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, și președintele Rezervei Federale și-au afirmat convingerea că economia americană va putea începe să revină la normalitate în luna mai, în pofida recomandărilor experților în sănătate publică de a fi continuate măsurile de distanțare socială.

Președintele Donald Trump, care candidează pentru al doilea mandat în luna noiembrie, dorește să repornească economia cât mai rapid cu putință.

„Sperăm să deschidem...foarte, foarte, foarte, foarte, foarte curând, sper”, a declarat acesta joi la conferința de presă a Casei Albe cu privire la coronavirus.

Fauci, în schimb, a avertizat împotriva relaxării restricțiilor prea curând.

„Ceea ce vedem acum sunt semne favorabile”, a declarat acesta într-un interviu pentru CNN, dând exemplu situația din New York, adăugând însă că „lucrul pe care nu vrei să îl faci acum este să ieși din izolare prematur ca să revii la situația inițială”.

Dat fiind faptul că mulți americani vor celebra Paștele duminică, doctorul a afirmat că este importantă respectarea regulilor de distanțare socială aflate în vigoare.

„Acum nu este momentul să dăm înapoi”, a avertizat acesta, subliniind că „evident că ne dorim tipul de lucruri care să indice că putem progresa gradual înspre a redeschide țara”.

REFERINȚE:

​Coronavirus: Consilierul lui Trump pentru epidemia de Covid-19 estimează între 100.000 și 200.000 de morți în SUA