​O lege ce prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de "informaţii false" se numără printre măsurile de combatere a COVID-19, adoptate de guvernul maghiar, noteaza dw.com. Publicaţia citează jurnalişti din Ungaria ce spun că se tem că le va fi tot mai greu să îşi facă meseria.

UngariaFoto: Flickr/ Neil

Guvernul maghiar condus de Viktor Orban a emis un decret ce instaurează starea de urgenţă pentru noul coronavirus pe o perioadă nedeterminată. Paragraful 337 al acestui decret conţine o măsură prin care cei care răspândesc "informaţii false" pot primi până la 5 ani de închisoare.

Mai mulţi jurnalişti din Ungaria susţin că această măsură le va îngreuna şi mai tare realizarea de ştiri şi reportaje, în condiţiile în care oricum erau sub presiune având în vedere că o mare parte din presa maghiară este fie deţinută de oameni implicaţi în politică, fie de apropiaţi ai guvernului Viktor Orban. Iar puţinele site-uri de ştiri independente au foarte greu acces la surse oficiale.

Aceşti puţini jurnalişti rămaşi în zona necontrolată de guvern atrag atenţia că această măsură nu este în regulă.

"Această lege generează multă nesiguranţă pentru că nu ştim cum ar putea fi luată o astfel de decizie de condamnare", spune Zoltan Batka, care scrie pentru ziarul online Nepszava, citat de DW. El scrie de obicei despre cazurile de corupţie din ţară.

"Chiar dacă transmiţi informaţii corecte într-o modalitate oarecum denaturată ce ar aduce prejudicii Ungariei, eşti pasibil de închisoare. Dar până la urmă ne întrebăm cine va defini termenul de "denaturare"?, subliniază Zoltan Batka.