Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat joi îngrijorarea față de situația din Ungaria precizând că măsurile restrictive luate de guvernul Viktor Orban în criza coronavirusului au mers prea departe. Ea a insistat că aceste măsuri trebuie să fie temporare, transmite Reuters.

Ursula von der LeyenFoto: Comisia Europeana

Reacția oarecum întârziată a șefei Comisiei Europene vine după ce, luni, Parlamentul de la Budapesta i-a conferit premierului Viktor Orban dreptul de a guverna prin decrete și a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru oricine distribuie informații false sau zădărnicește eforturile guvernului de combatere a epidemiei.

”Sunt îngrijorată pentru că anumite măsuri merg prea departe și sunt îngrijorată în special de situația din Ungaria”, a spus von der Leyen într-o conferință de presă.

"Aceste măsuri de urgență trebuie să fie limitate la ceea ce este strict necesar, trebuie să fie strict proporționale (cu gravitatea situației- n.red), să fie adecvate situației și nu ar trebui să fie în vigoare pe termen nedefinit. În același timp, este foarte important ca ele să fie supuse periodic examinării”, a continuat președintele Comisiei Europene.