Ungaria îşi va majora anul acesta deficitul bugetar de la 1% la 2,7% din PIB, pentru a finanţa un pachet de stimulente pentru economie, a anunţat luni premierul Viktor Orban. Printre măsurile anunţate se numără şi împrumuturi subvenţionate pentru firme, susținerea salariilor pentru munca parțială, precum și a 13-a pensie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orban a precizat că pachetul economic echivalent cu 18-20% din produsul intern brut, care include şi programele băncii centrale, are rolul de a relansa economia afectată de criza coronavirusului.

„Trăim vremuri dificile, dar puteți vedea, niciun singur maghiar nu este singur. Vom reuși dacă avem grijă unul de celălalt”, a spus Orbán.

Măsurile anunțate luni de Viktor Orban au în vedere cinci direcții:

1. Păstrarea locurilor de muncă: preluarea de către stat a unor costuri salariale pentru angajații cu normă parțială.

2. Crearea locurilor de muncă: investiții în valoare de 450 miliarde forinți.

3. Susținerea sectoarelor prioritare care trebuie relansate: turism, construcții, industrie cinematografică și creativă, agricultură, sănătate, alimente, logistică, transport.

4. Finanțarea companiilor: împrumuturile garantate pentru companii în valoare de peste 2.000 miliarde forinți, adică aproximativ 5,5 miliarde de euro.

5. A 13-a pensie, care va fi în patru rate. Astfel, în februarie 2021, pe lângă pensia din ianuarie, pensionarii vor primi o pensie de o săptămână. Acest lucru se va întâmpla și în 2022, 2023 și 2024.

„Locurile de muncă trebuie salvate, dar nici nu-i putem uita pe pensionari”, a spus Orban.

Surse: MTI și index.hu