Măștile de protecție nu sunt ”soluția miraculoasă” împotriva pandemiei cu Covid-19, iar folosirea generalizată a acestora este justificată doar în cazul în care accesul limitat la apă nu permite spălarea curentă a mâinilor sau când distanțarea socială este dificilă, a declarat luni șeful Organizației Mondiale Sănătății, citat de AFP.

Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS)Foto: Agerpres/EPA

”Nu există un răspuns binar, o soluție miraculoasă. Măștile singure nu pot opri pandemia de Covid-19”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unei conferințe de presă, la Geneva.

Declarațiile sale vin după ce tot mai multe state și lideri occidentali și-au schimbat opinia inițială față de purtatul măștilor și au început să recomande generalizarea acestora, începând cu Donald Trump.

Inițial, oficiali europeni și americani au afirmat că purtatul măștilor este util doar dacă ești infectat, neglijându-se persoanele infectate dar asimptomatice. Ipoteza este că autoritățile au încercat în acest fel să evite o penurie de măști, care ar fi afectat în primul rând personalul medical, cel mai expus în fața epidemiei.

Aceeași schimbare de viziune și în România. În acest week-end, secretarul de stat Raed Arafat a recomandat purtarea unei măști sau a oricărui material care poate împiedica răspândirea virusului.

Recent, mai multe județe din România au impus obligația măștii de protecție sau a unui material asemănător pentru orice persoană care iese în spațiul public.

Citește aici:

Coronavirus: Cum și-au schimbat țările occidentale opinia față de măștile de protecție