​Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că a cerut Ministerului Finanțelor să dispună un control în cazul contractului controversat prin care o firmă din Giurgiu, comerciant de băuturi și cafea, a ajuns să vândă statului 1,7 milioane măști de protecție. Contractul a fost atribuit prin intermediul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, care se află în subordinea Ministerului Finanțelor. Contractul a fost încheiat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), iar în spatele firmei se află un afacerist controversat din domeniul sănătății.

Achizitii mastiFoto: Hotnews

""Sincer, mi se pare ciudat că o firmă care nu prea are istoric şi nu are experienţă în zona medicală să poată obţine un astfel de contract. Dacă contractul nu a fost derulat în condiţii legale va fi reziliat, iar persoanele implicate în semnarea acelui contract fără respectarea condiţiilor legale vor răspunde pentru această decizie", a afirmat Orban", a spus Orban.

Reamintim că am scris despre Romwine & Cofee SRL, o firmă dintr-un sat din Girgiu care se ocupă de vânzarea de băuturi și cafea, că a încheiat două acorduri cadru pentru livrarea a 1,75 milioane măști, la preț de trei ori mai mare. Firma s-a înființat în urmă cu un an, însă face parte dintr-un grup controlat de un afacerist controversat din domeniul sănătății. Mai exact, compania care se află în spatele comerciantului de băuturi este Sanimed International Impex SRL, firmă a lui Cătălin Hideg, afacerist în domeniul sănătății, fost partener de afaceri cu Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, judecat acum pentru acte de corupție.

Libertatea scria despre Sanimed anul trecut că importa roboți de eliminare a infecțiilor nosocomiale cu lumină pulsată UV-C cu XENON, la preț de 65.000 euro, pe care îi vindea apoi spitalelor românești la preț de 150.000 euro. Libertatea mai arăta că patronul Sanimed este puternic conectat la masonerie, precum și la persoane precum Florin Secureanu sau din sistemul academic al SRI, precum generalul Onișor. Hideg a controlat o parte a acțiunilor de la Sanimed, până în 2017, printr-un off-shore din Cipru și a făcut afaceri și cu nepotul lui Fidel Castro.

Cele 1,75 milioane de măști urmau să fie importate din Turcia. Sanimed susține că articolele din presă ar putea pune în pericol derularea contractelor și că ar putea opri importurile de măști din Turcia.

Pentru mai multe amănunte, citește