Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a acuzat luni China că „seamănă dezinformare și zvonuri abracadabrante” cu privire la originea noului coronavirus, transmite AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr

Secretarul de Stat american a avut o convorbire telefonică cu Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului comunist chinez pentru politică externă, și i-a transmis „puternicele obiecții americane” față de „eforturile” Beijingului de a „face răspunzătoare Statele Unite de apariția Covid-19”, potrivit unui comunicat difuzat de diplomația americană.

„Secretarul de Stat a subliniat că momentul este prost ales pentru a semăna dezinformare și zvonuri abracadabrante și că mai degrabă este momentul pentru unirea țărilor pentru a combate această amenințare comună”, adaugă comunicatul.

Washingtonul l-a convocat deja săptămâna trecută pe ambasadorul Chinei în SUA pentru a protesta în acest sens, după ce mesaje postate pe Twitter de un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, lăsau să se înțeleagă că armata americană ar fi introdus virusul în Wuhan, orașul din China de unde s-a declanșat epidemia în decembrie, conform celor mai mulți oameni de știință.

Anterior, Mike Pompeo provocase el însuși nemulţumirea Chinei, vorbind despre „virusul Wuhan”, contrar recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.