Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a numit drept "virusul Wuhan" noul coronavirus aflat la originea epidemiei care îngrijorează lumea întreagă, cu riscul de a provoca indignarea Chinei, notează France Presse.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Secretarul de stat american a evocat pentru prima oară joi "virusul Wuhan", după numele oraşului chinez unde au apărut primele cazuri şi care a devenit epicentrul epidemiei Covid-19. El a folosit apoi această expresie de mai multe ori în interviurile acordate vineri unor posturi de televiziune, asumându-şi sintagma.

"Partidul Comunist Chinez este cel care a explicat în premieră că de aici a pornit virusul', a declarat Pompeo la canalul Fox News, justificând utilizarea sintagmei "virusul Wuhan". "Nu Mike Pompeo a spus asta", a insistat el la CNBC.

Întrebat săptămâna aceasta cu privire la media sau la persoane care vorbesc despre "virusul Wuhan", un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze a spus că astfel de afirmații sunt "extrem de iresponsabile". "Ne opunem ferm acestui lucru", a declarat diplomatul chinez.

Acelaşi purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a subliniat că nu există nicio concluzie definitivă asupra originii virusului, numit oficial SARS-CoV-2. "Ar trebui să ne concentrăm asupra mijloacelor de limitare a virusului, dar nu pe utilizarea unor cuvinte care stigmatizează anumite locuri", a adăugat el.