Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă astăzi, de la ora 15.00. Șeful statului ar urma să semneze decretul privind instituirea stării de urgență în România, începând de luni, în document fiind prevăzute măsurile care vor fi luate în acestă situație impusă de pandemia de coronavirus.

Klaus Iohannis a decretat starea de urgentaFoto: Presidency.ro

România va intra în stare de urgență începând de astăzi, anunțul fiind făcut încă de sâmbătă de președintele Klaus Iohannis, după ce Cabinetul Orban a depus jurământul. Măsurile care vor fi luate nu au fost încă anunțate, dar Guvernul a spus că ele vor fi dedicate exclusiv combaterii epidemiei.

Starea de urgență ar urma să intre în vigoare odată cu semnarea decretului de către președinte și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Printre acestea s-ar putea număra plafonări de prețuri la materiale medicale și decizii de înlesnire a achizițiilor. Școlile vor rămâne închise pe perioada stării de urgență, a spus ministrul Anisie.

”Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a explicat președintele.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 158, după ce au fost confirmate alte 19 cazuri noi, a anunțat luni Grupul de comunicare strategică. De la apariția COVID-19 în România, 9 pacienți s-au vindecat.

CITEȘTE ȘI: