Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, face apel la "o atitudine civică responsabilă", spunând că declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în niciun caz să creeze probleme. El afirmă că subiectul nu trebuie nici politizat, nici speculat.

Raed ArafatFoto: AGERPRES

Arafat scrie, într-un mesaj postat pe Facebook, că în urma anunţului preşedintelui Klaus Iohannis despre declararea stării de urgenţă au început speculaţiile, mesajele de panică şi mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populaţiei.

"Au apărut afirmaţii în mass-media cum că alimentele vor fi raţionalizate sau că circulaţia va fi închisă ... etc. Au apărut filmări regizate de persoane care iau situaţia în glumă arătând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ insinuând ca situaţia este scăpată de sub control. Mass media, cei care postează pe reţelele de socializare şi fiecare dintre noi ca cetăţeni responsabili va trebui să adoptăm o atitudine civică responsabilă", afirmă Arafat.

Șeful DSU mai spune că declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în niciun caz să creeze probleme. "Acest subiect nu trebuie speculat şi nici politizat. Este nevoie să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi", adăugă Raed Arafat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seara, că România va intra în stare de urgență începând de luni. Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni după depunerea jurământului de către Cabinetul Orban. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse, mai mulți bani pentru medicamente și aparatura medicală necesară, cu proceduri simplificate, a spus președintele.

În România, până la această oră, au fost înregistrate 123 de cazuri de infecții coronavirus.

SUA, Italia, Bulgaria și Spania sunt printre statele care au decretat și ele stare de urgență din cauza pandemiei.