Rusia va începe să producă anul acesta mașini de lux Aurus, folosite ca limuzină prezidențială de Vladimir Putin, la fosta fabrică Toyota din Sankt Petersburg, orașul natal al liderului de la Kremlin, relatează Reuters.

Vladimir Putin pregatindu-se sa urce intr-o limuzina Aurus SenatFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Modelul Aurus Senat, inspirat după limuzina ZIL folosită de demnitarii ruși din perioada sovietică, este în mod oficial mașina președinției ruse, Putin sosind chiar marți într-un astfel de autoturism la ceremonia de învestire a sa pentru un nou mandat de președinte.

Putin i-a făcut cadou un astfel de autoturism de lux și liderului nord-coreean Kim Jong Un „în cadrul unei consolidări a relaţiilor dintre cele două ţări”, potrivit presei de stat de la Phenian.

Denis Manturov, ministrul rus al industriei și comerțului, a declarat marți că producția de autoturisme Aurus Senat ar trebui să înceapă la fosta fabrică Toyota din Sankt Petersburg până la sfârșitul acestui an.

Fosta fabrică Toyota din Sankt Petersburg a ajuns în proprietatea statului rus

Toyota a transferat uzina companiei ruse de stat NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare), care deține o cotă majoritară în producătorul auto Aurus, în luna martie a anului trecut.

În septembrie 2022, producătorul auto nipon a decis să oprească producţia de vehicule în Rusia, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare.

Aurus Motors a început să producă mașini în 2021 în regiunea Tatarstan, aflată la aproximativ 1.000 de kilometri est de Moscova.

Rusia încearcă să găsească soluții pentru repornirea uzinelor pe care marii producători auto le-au vândut ca parte a planurilor lor de a pleca din țară după invazia declanșată de Putin împotriva Ucrainei sau pe care Moscova le-a naționalizat pentru a preveni transferarea activelor lor.

Potrivit firmei ruse de consultanță Autostat, anul acesta în Rusia au fost vândute 40 de autoturisme Aurus.