Preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit dictatorului nord-coreean Kim Jong Un o maşină de fabricaţie rusă, „în cadrul unei consolidări a relaţiilor dintre cele două ţări”, a anunțat marţi presa de stat de la Phenian, conform AFP.

Kim Jong Un si Vladimir Putin in timpul vizitei liderului de la Phenian in RusiaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Cadoul adus respectatului tovarăș Kim Jong Un de la Vladimir Vladimirovici Putin a fost transmis lui Pak Jong Chon, secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK), și lui Kim Yo Jong, director adjunct al departamentului al Comitetului Central WPK de către partea rusă, la 18 februarie.

Kim Yo Jong a transmis mulțumirile lui Kim Jong Un lui Vladimir Putin, spunând că acest cadou este o demonstrație clară a relațiilor personale speciale dintre liderii de vârf ai RPDC și Rusia, acestea fiind la cel mai bun nivel”, scrie presa de stat nord-coreeană.

Conform presei din Asia, este vorba despre o limuzină Aurus Senat, la care Kim Jong Un s-a uitat anul trecut, când s-a întâlnit cu Putin. În vizita din septembrie făcută în Rusia de dictatorul nord-coreean în Rusia, Vladimir Putin l-a invitat pe Kim Jong un să urce pe bancheta din spate a limuzinei sale prezidenţiale, un Aurus Senat.

Kim Jong Un a sosit atunci la bordul limuzinei sale - marca Maybach -, transportată cu un tren special din Coreea de Nord.

Acest cadou poate constitui, însă, o încălcare a sancţiunilor impuse Phenianului de către ONU în 2017, sancţiuni la care Rusia este parte și care interzic orice import de maşini în Coreea de Nord, scrie AFP.