Fostul președinte american Donald Trump și-a mărit dramatic avansul față de președintele SUA în exercițiu, democratul Joe Biden, în opțiunile de vot ale americanilor pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat vineri.

Joe Biden si Donald TrumpFoto: Xphi / Alamy / Profimedia Images

Sondajul realizat la nivel național în SUA și la care au participat 1.250 de americani cu drept de vot, arată că Trump îl conduce pe Biden cu 40% la 34% din opțiunile de vot, restul respondenților declarându-se indeciși.

Sondajul are o marjă de eroare de 3%.

Noul sondaj arată un câștig substanțial pentru Trump în condițiile în care o altă sondare a opiniei publice realizată tot de către Reuters și Ipsos mai devreme în cursul lunii ianuarie arăta că fostul președinte republican și actualul ocupant al Casei Albe erau la egalitate, cu 35% din opțiunile de vot.

Alte sondaje de opinie realizate înspre finalul anului trecut au arătat de asemenea că Trump ar fi în fața lui Joe Biden, însă cel publicat vineri de Reuters a constatat cea mai mare diferență de până acum în favoarea candidatului republican.

Trump domină alegerile interne ale Partidului Republican

Noul sondaj, publicat vineri după ce a fost realizat la începutul acestei săptămâni, vine la doar câteva zile după ce Trump a câștigat detașat alegerile primare republicane organizate în statul New Hampshire, după o victorie la fel de zdrobitoare în Iowa mai devreme în cursul lunii.

Guvernatorul Floridei Ron DeSantis, considerat mult timp principalul contracandidat al lui Trump pentru nominalizarea Partidului Republican, a anunțat înaintea alegerilor din New Hampshire că se retrage din cursă.

Astfel, singurul contracandidat al lui Trump în cursa republicană a rămas Nikki Haley. Însă acest fost guvernator al Carolinei de Sud și ambasadoare a lui Trump pe lângă ONU este cu mult în spatele fostului președinte în opțiunile de vot ale simpatizanților Partidului Republican.

Dezastru pe toate liniile pentru Biden în sondajele de opinie

În ceea ce privește posibilitatea acum din ce în ce mai clară a unei noi confruntări între Trump și Biden în cursa finală pentru Casa Albă, avansul de 6 procente al fostului președinte republican se menține și când sunt luați în considerare candidați independenți.

Potrivit sondajului Reuters/Ipsos de vineri, Trump ar obține 36% din voturi, Biden 30% și John Kennedy Jr. 8% în cazul unei curse în trei.

Peste jumătate din respondenții sondajului au spus că sunt nemulțumiți cu sistemul de duopol al politicii americane și 67% au declarat că nu își doresc să îi vadă din nou în finală pe Biden și Trump.

Cu toate acestea, doar 18% din cei indeciși au afirmat că nu se vor prezenta la vot în luna noiembrie în cazul în care opțiunea va fi iar între cei doi candidați.

Semnalele de alarmă sună deja probabil de ceva timp din toate direcțiile pentru echipa de campanie a lui Biden în condițiile în care la alegerile din 2019 sondajele de opinie îl cotau pe acesta cu un avans uriaș, însă în cele din urmă el a câștigat la limită în multe state cheie cu un număr mare de electori.