Președintele american Joe Biden și principalul său rival republican, fostul președinte Donald Trump, încep anul electoral la egalitate, în condițiile în care mulți americani par să nu fie entuziasmați de alegerile lor, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat miercuri.

Biden si TrumpFoto: Profimedia Images

În contextul în care competiția pentru nominalizare stat cu stat va începe luni cu adunările republicane din Iowa, 35% dintre respondenții la sondajul național au declarat că ar vota pentru Biden, același procent ca și cel care a declarat că ar vota pentru Trump.

Aproape o treime dintre respondenți au indicat că nu susțin niciunul dintre candidați. Aproximativ 13% au spus că nu vor vota, în timp ce 9% au spus că vor susține un alt candidat, iar 8% au spus că nu sunt siguri.

Când au fost forțați să aleagă între cei doi, respondenții au fost împărțiți în mod egal (48%).

Sondajul a constatat un interes clar pentru candidații terțiari. Activistul anti-vaccin Robert F. Kennedy Jr., un urmaș al faimoasei dinastii politice care candidează ca independent, a obținut sprijinul a 18% dintre respondenți atunci când a fost inclus ca opțiune.

Acest lucru a redus sprijinul lui Biden, în cazul unei confruntări în trei, la 29%, iar pe cel al lui Trump la 30%.

Sondajul online efectuat în rândul a 4.677 de adulți din SUA a fost realizat la nivel național, fără a se concentra pe anumite state cu vot anticipat, precum Iowa și New Hampshire.

Dar arată că Biden și Trump încep anul ca favoriți puternici pentru nominalizarea partidului lor.

Trump îi conduce pe rivalii săi republicani cu o diferență de peste 37 de puncte procentuale, în timp ce niciunul dintre cei doi contracandidați ai lui Biden pentru nominalizarea democrată nu a obținut mai mult de 2% din sprijinul alegătorilor partidului.

Sondajul a reflectat starea de polarizare a politicii americane, întrucât 76% dintre democrați au declarat că ar vota pentru Biden la alegerile din 5 noiembrie, iar 76% dintre republicani au declarat că l-ar susține pe Trump.

Alegătorii independenți nu au fost entuziasmați de niciunul dintre candidați. Doar 17% au spus că ar vota pentru Trump și 11% au spus că l-ar susține pe Biden. Între timp, 41% din acest grup nu vor vota deloc.

Sondajul online a fost realizat între 3 și 9 ianuarie și are o marjă de eroare de plus sau minus 1,5 puncte procentuale.