​INTERVIU

Alegeri SUA 2020. De ce se schimbă dramatic procentele dintre candidați, iar Joe Biden are prima șansă să iasă președinte? Câteva explicații pentru HotNews din tabăra democrată

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Vineri, 6 noiembrie 2020, 15:35 Actualitate | Alegeri SUA 2020


Joe Biden
Foto: ANGELA WEISS/AFP/ Profimedia
​Charles Vernon și Radu Florescu de la „Democrats Abroad România” explică într-un interviu pentru HotNews de ce în acest moment Joe Biden câștigă, rând pe rând, în statele cheie în care Trump era pe primul loc în noaptea alegerilor.

Numărarea voturilor din statele-cheie din alegerile americane va continua și în zilele următoare, iar Joe Biden pare să se apropie de o victorie în alegeri. Acest lucru în condițiile în care pe 3 noiembrie Donald Trump părea că are un avans confortabil în fața rivalului democrat.

De ce se schimbă procentele radical între cei doi? De ce durează atât numărătoarea voturilor? Sunt doar două dintre întrebările la care au răspuns pentru HotNews, Charles Vernon, legal counsel la „Democrats Abroad Romania” și Radu Florescu, președinte al acestei organizații.

Au fost câteva state importante, cum este de pildă Pennsylvania, unde în ziua alegerilor Donald Trump conducea cu multe procente în fața lui Joe Biden. Între timp lucrurile s-au schimbat radical. Cum se explică acest lucru?

Charles Vernon, legal counsel „Democrats Abroad Romania”: Înainte să vedem ce s-a întâmplat în Pennsylvania să o luăm cu începutul. Administrația republicană a deschis mii de procese în esență cu scopul de a limita procesul de vot, într-o manieră sau alta. Unul din aceste procese a fost în Pennsylvania, acolo unde încă se numără voturile.

În Pennsylvania, republicanii conduc Senatul și Camera Reprezentanților într-un stat unde guvernator este democrat. Republicanii nu au fost dispuși să ajungă la o înțelegere cu guvernatorul democrat în ceea ce privește votarea anticipată, inclusiv prin poștă. Drept urmare acum există un depozit cu voturi unde nu există un procesator de voturi.

Citește și: Alegeri SUA 2020 America numără voturile. Biden tot mai aproape de victorie, Trump acuză frauda, fără niciun fel de probe / Biden trece pe primul loc în Georgia

În Florida unde eu am votat, au procesat voturile devreme, am putut să intru online, mi-am introdus numele și datele personale și am aflat inclusiv că votul meu a fost deja numărat. Acesta este motivul pentru care în Florida rezultatul a venit foarte repede.

Republicanii și administrația Trump, în tentativa lor de stopa votarea și a schimba regulile, au împiedicat Pennsylvania să aibă instrumentele legale pentru a număra și procesa voturile anticipate. Au fost milioane și milioane de voturi de numărat. Deci explicația nu este una misterioasă: republicanii au împiedicat procesul de numărare a voturilor, ceea ce înseamnă că acum lucrurile se mișcă foarte greu.

A fost un lucru intenționat, acum voturile se numără la mână iar acesta este un proces care durează foarte mult. Să zicem că 10 oameni numără 100 de voturi pe oră, în cât timp se vor număra 5 milioane de voturi? Asta s-a întâmplat.

În foarte multe state, există o procedură rapidă, cum este în Florida.

În ceea ce privește votul prin corespondență: tradițional, votul prin poștă nu este foarte răspândit. În Georgia, de exemplu, majoritatea oamenilor merg să voteze în ziua alegerilor. Acum am avut însă un număr istoric de oameni care au votat prin poștă. Sunt deci explicații tehnice (n.r.- pentru care procesul de numărare a voturilor continuă), nu e nimic politic la mijloc.

Radu Florescu: Ca să vorbim pe cifre, în Pennsylvania au fost 300 de mii de voturi prin mail în 2016 și 2,5 milioane în 2020, iar acest lucru arată impactul pe care-l va avea acest tip de vot asupra rezultatului alegerilor.

Charles Vernon: Oamenii care au votat prin corespondență sunt în principal democrați. Sunt oameni care erau îngrijorați de coronavirus, s-au temut să meargă în persoană la secția de votare. Plus că, tradițional, democrații votează mai mult prin corespondență decât republicanii. Iar zonele unde s-au numărat voturile mai încet, la alegerile din 2016, 2008 sunt mari orașe precum Detroit, Philadelphia, care sunt predominant democrate.

În concluzie, ceea ce avem acum sunt orașe unde, istoric, se numără mai încet voturile, iar aceste voturi sunt democrate. De aceea s-au schimbat radical procentele din ziua votului. Ne așteptăm la un echilibru extraordinar în Pennsylvania și în Georgia.

Radu Florescu: Chiar și în regiunile pro-Trump, regiunile roșii, voturile prin corespondență sunt pentru democrați. De ce? Pentru că democrații au transmis acest semnal din cauza pandemiei ca oamenii să nu-și asume riscuri și să voteze prin poștă. Prin comparație, Trump a transmis mesajul că pandemia nu e o problemă, mergeți și votați „în persoană”. Aș putea chiar să spun că este o abordare culturală diferită între cele două tabere.

Trump spune în aceste zile că alegerile au fost fraudate. Ce se întâmplă în situația asta? Cine decide câștigătorul? Se va ajunge la Curtea Supremă?

Charles Vernon: Nu chiar. Din punct de vedere tehnic, fiecare stat își va certifica numărătoarea voturilor. Poate că se va ajunge la renumărare. În Georgia, de exemplu, așa cum arată lucrurile, Biden poate câștiga chiar și la diferență la 500 de voturi. Din 5 milioane de voturi într-un stat ca Georgia câștigătorul poate fi decis cu 500 de voturi. Cu siguranță aici va fi o renumărare a voturilor.

Radu Florescu: În Georgia deja s-a cerut o renumărare a voturilor.

Charles Vernon: Dacă diferența este mai mică de un procent, așa cum este în Wisconsin, poți să ceri renumărarea voturilor.

Citește și: Alegeri SUA 2020. O analiză „la cald” cu profesorul Alin Fumurescu, Universitatea din Houston: „E limpede că exista o uriașă discrepanță între lumea virtuală și cea reală. Iar lumea reală câștigă întotdeauna”

Cine decide dacă se renumără sau nu voturile?

Charles Vernon: Comisia electorală decide acest lucru. Există însă observatori, republicanii au observatori, democrații au observatori. În fiecare loc unde se numără voturile există și republicani, plus că în statele republicane ei au organizat alegerile, oficialii lor sunt acolo. Mai există și voluntari și membrii în secțiile de votare.

Unii dintre oamenii din secțiile de votare sunt filmați 24 din 24 de ore. De aceea cred că este puțin probabil ca renumărarea voturilor să schimbe rezultatele.

Fiecare stat are propriile reguli: unele state acceptă ca voturile să vină și acum chiar dacă au fost puse la poștă înainte de data alegerilor. În Pennsylvania, ei așteaptă patru zile. Deci sunt voturi care vin și azi, iar dacă data poștei este înainte de ziua alegerilor atunci aceste voturi se numără.

Apoi, mai trebuie să ținem seama de un lucru. Serviciul poștal este încet. Asta este o altă controversă, cea legată de poștă. Șeful acestei instituții este un donator al lui Trump și a fost numit de Trump în această funcție.

A fost o inspecție dispusă de instanță la poștă cu 48 de ore înainte de alegeri, iar oficialii acestei instituții au spus „du-te dracului” și au ignorat ordinul curții. Iar acum, 150 de mii de voturi trimise prin poștă din aceste state nu au fost încă livrate.

Poate că în unele state nu este o așa problemă mare, dar într-un stat precum Georgia poate fi o problemă foarte mare. Uriașă chiar. Și, după cum spuneam, foarte multe dintre voturile trimise prin poștă sunt ale democraților. Și poți avea astfel 5 mii de voturi în Pennsylvania sau Georgia care nu sunt numărate din cauza Poștei. Este problematic.

Trump continuă să vorbească despre fraude fără să aibă nicio dovadă și având observatori proprii în fiecare încăpere unde se numără voturile, ceea ce este o prostie.

Când credeți că vom avea rezultatul final al acestor alegeri?

Radu Florescu: Cred că în Georgia și în Pennsylvania în această noapte, în Nevada până sâmbătă-duminică, nu știu de ce, Arizona se va termina tot în acest weekend.

Charles Vernon: Dacă vezi acum în ziare că există un câștigător în unele state, asta este doar o estimare, este un rezultat neoficial bazat pe o analiză statistică. Voturile sunt numărate, este un proces în derulare, apoi sunt certificate potrivit regulilor statale, iar rezultatele oficiale vor fi anunțate la mijlocul lunii noiembrie.

Acesta este procesul legal. Și durează.Nu e ceva complicat este pur și simplu matematică. Dacă numărăm cu viteza de 1000 de voturi pe oră câte ore ne ia să numărăm toate voturile?

Vă așteptați la proteste în zilele următoare în marile orașe americane?

Radu Florescu: În unele state deja au început proteste ale unor votanți pro-Trump pentru că și Trump a spus că „hei, alegerile sunt fraudate”. În Philadelphia un om înarmat într-un Hummer a încercat să intre în „convention center” acolo unde se numără voturile și a fost arestat. În Arizona Phoenix a fost un protest.

Cred însă că demonstrațiile sunt limitate, nu vor fi violente la acest moment. Dar o dată ce se declară câștigătorul, Biden sau Trump, da, mă aștept la demonstrații. Dar e greu de spus acum.

Charles Vernon: În Nevada, Arizona republicanii strigă „numără voturile, numără voturile!”, în timp ce în Pensylvannia și Georgia ei strigă „stop numărătoare!”, „stop numărătoare!”. Alegeți acum, care este mesajul corect?

Cred că nivelul protestelor va crește, unele ar putea să ne sperie puțin dar nu cred că vom avea proteste de masă, cel puțin pentru moment. Acum atmosfera este pașnică, aș putea să spun.

Radu Florescu: Trebuie să reținem totuși că la votul popular, Biden are peste 70 de milioane de voturi, un număr uriaș. Cred că o lecție pe care o avem de învățat de aici este că a fost un vot covârșitor anti-Trump. În ciuda diviziunii între democrați și republicani, America i-a spus „destul” lui Trump.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23687 vizualizari

 • -36 (78 voturi)    
  Se schimbă dramatic... (Vineri, 6 noiembrie 2020, 15:39)

  Nyk1 [utilizator]

  ...pentru că se numără voturile fraudate.
  • +28 (66 voturi)    
   Am înțeles (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:25)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Dacă e un vot contra lui Trump e fraudat. Dacă e pentru Trump e legal.
   • +31 (63 voturi)    
    Sustinatorii lui Trump sunt in linie cu PSD! (Vineri, 6 noiembrie 2020, 17:11)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    Aceleasi idiotenii, fake news-uri, IQ mult sub medie, violenti, conservatori in prostie. Trump nu putea fi decat presedinte al imperiului lui imobiliar sau sef in vreo emisiune cu femei goale si sticle pline. Un misogin fustangiu, cu un bagaj de 150 de cuvinte repetate in bucla la nesfarsit, pentru prostii care il mai sustin.
    • -19 (33 voturi)    
     e x i t (Vineri, 6 noiembrie 2020, 20:22)

     jajaba [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     La ce debitezi cel ce are un IQ sub

     medie esti tu, impreuna cu alte rumegatoare

     spalate pe creier.

     Trump este cel mai bun lucur care s-a intamplat

     in ceea ce priveste politica mondiala in ultimii

     60 de ani!

     Dar este un subiect muuuult prea greu pentru

     neuronii tai.

     Vezi doar in spectru micro, deoarece nu esti

     capabil sa vezi macro ce este in spatele

     cortinei, nu ai capacitatea necestara!

     As scrie mai mult dar nu meriti efortul!
     • -1 (1 vot)    
      Ai scris deja prea mult (Duminică, 8 noiembrie 2020, 0:03)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui jajaba

      Am inteles, esti un sustinator al lui Trump.
      Treaba ta.
      Limbajul, insa, dernjeaza.
    • +6 (22 voturi)    
     alegeri 2020 (Vineri, 6 noiembrie 2020, 21:06)

     romanitza23 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     Acum o saptamana nu credeam sa ma intereseze, insa dp ce am citit niste imbecilizati de popi declarand pe net in scris ca se roaga sa iasa Rățoiul Ștrumf Donald inca un mandat, iar coroborat cu asta imi parveni telepatic info ca o suma f mare ce trebuia sa ajunga in Ro de la o mutra incoronata ce o detinea de decenii in locul persoanei din Ro., si o degaja acum spre cel din Ro, insa o capta spre folosire, pt ca la acest nivel nu se fura, doar se deviaza, apoi se tezaurizeaza pt inmultire, ca de esti prezidel multe usi ti se deschid, chiar si de bursa, ciine stie cine ar refuza asa pt dl in functie... dar nu se face ceva contra cuiva chiar daca e lipsita fiinta indreptatita sa se bucure decenii si ii trece viata asa, poate si deceda, nu e nicio problema, ies de la naftalina regala miliardele si tot nu ajung nici urmasilor ca vin iar interceptati...Asa ca sa nu mire pe nimeni urletele animalice de triumf ale strumfului ce mai saptamana trecuta sustinea ca e cel mai bogat om din lume... ca rulase el banii retinuti persoanei din Romania... vreme de aproape o jumate de secol si sa mai citesti bazaconii cum ca e onestul nr 1 de pe planeta si haideti sa ne rugam si noi romanii sa iasa iar prezidel si sa stam si pi genunchi in ruga sa ii cerem noi = tampitii planetei = ca doar e vizibil ca asa ceva am fi dp nivelul de trai, ia hai sa ii cerem noi lui Isus pt z, y, x in loc sa il lasam pe ISUS sa decida Mnealui carele ar fi mai bun... ce inseamna sa faci robii prostirii din Suflete
  • +22 (38 voturi)    
   Care zici (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:25)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ca sunt voturile fraudate?
   • -16 (30 voturi)    
    toate (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:58)

    disraeli [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    vin la pachet.
  • +23 (43 voturi)    
   inafara de repetat ca papagalul... (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:59)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ... ceea ce zice papagalul al mare tot fara dovezi, ai si vrun argument palpabil inafara de lozinca asta cu fraudatul? Cum s-au fraudat? De unde stii cate s-au fraudat? De ce ar putea democratii frauda si republicanii nu?
   • -17 (27 voturi)    
    Anomalii la alegerile pt Congres vs Casa Alba (Vineri, 6 noiembrie 2020, 20:37)

    animatron [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Wisconsin va renumara voturile si e normal pt ca diferenta e sub 1%
    Ce e anormal acolo e ca republicanii au luat 5 mandate la Camera si democratii doar 3 !
    Dar statul l-ar fi castigat Biden!

    Adica ar fi fost numerosi democrati din Wisconsin care desi urasc "conservatorii" iii voteaza totusi masiv, iar pe numele lui Biden apar gramada de buletine unde electorii nu au votat cu democratii!!

    Aceeasi situatie in New Hampshire, unde ni se zice ca alegatorii au votat majoritar cu Biden, dar totusi a fost ales guvernator de dreapta iar republicanii au castigat acolo majoritatea in ambele camere ale statului !!

    Georgia, tot cu vot majoritar republican pt Congres, ne pune ca au iesit la socoteala cateva sute de plicuri in plus la Biden, dar totul va renumarat, ca in Wisconsin, o veste buna !

    Pt informatie:

    Din 98 de camere (statele au sistem bicameral) in acest moment, dupa alegerile de pe 3 noiembrie, republicanii controleaza 59 !

    Cam asta e parerea "poporului" american, restul e manipulare si vom vedea la ce nivel, dupa reverificari.

    Au luat doua state de la democrati la legislative, iar noua ni se explica ca votul la Biden e majoritar in acele state care n-au mai votat un democrat la Casa Alba de 30 de ani !

    Vom vedea rezultatele provizorii din Arizona si Nevada, apoi se va merge cu Pennsylvania la Curtea Suprema!

    Pelosi nu a mai asteptat sa fie trezit Biden, l-a proclamat "presedinte ales", dar e in eroare si face propaganda, atat.

    Nu exista presedinte "ales" pana nu se termina procedurile, mai dureaza vreo 10 zile, o spune si dl democrat din articolul HN !
    • +10 (22 voturi)    
     În Wisconsin se vor renumăra voturile (Vineri, 6 noiembrie 2020, 21:32)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     Dacă Trump scoate un milion din buzunar. Renumărarea este automată doar sub 0.5 procentr.

     Republicanii au cîștigat locuri în Congres pentru că alea se aleg pe circumscripții. Președintele se alege pe tot statul.
    • +12 (18 voturi)    
     si unde e problema? (Vineri, 6 noiembrie 2020, 22:35)

     dolor [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     fraude nu sunt, sunt tertipuri pentru a trage de timp, renumararea nu poate schimba castigatorul

     Oamenii au votat conservatori dar nu l-au mai vrut pe Trump, s-au saturat de circul lui, asta nu e o dovada de nereguli.
    • +7 (7 voturi)    
     Explicatie vot (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 9:40)

     danver [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     O parte din voturile pt. Biden au fost de fapt voturi anti Trump. Cunosc oameni care au votat pt. Senat si Camera cu republicanii (ca de obicei in ultimii 40 de ani) dar au votat Biden.
    • 0 (0 voturi)    
     Anomalii? (Duminică, 8 noiembrie 2020, 12:21)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     1. Cererea de renumararea voturilor e un drept al candidtatuli, nu a zis nimeninimic de rau despre asta. Dar nu vad care e dovada de frauda aici.
     2. E perfect normal sa iasa republicanii la Camera si Biden la prezidentiale pentru ca sunt o gramada de republicani care-l detesta pe Trump. Chiar si prin senat. Si asta nu poate fi in nici un caz acuza de grauda!!! Si apoi, daca tot ar fi vrut democratii sa fure, de ce nu ar fi furat si la camera?Daca tot pregatesti masinaria de furat, are sens sa furi doar pejumatate?
     3.Nu contest ca republicanii ar fi mai multi, desi daca e sa ne uitam la parlament, camera e a democratilor si la sentat e departe de a fi decis raportul de forte.
   • +19 (25 voturi)    
    Mie manevra cu posta ca sa opreasca sa vina voturi (Vineri, 6 noiembrie 2020, 21:01)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    ...mi se pare o frauda.
  • +3 (5 voturi)    
   voi (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 16:34)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   pesedacii sunteți renumiți pentru prostia de care dați dovadă, cu tenacitate.
   N-ai nicio dovadă, dar , ca și fierea și tudorache, insistați. Spre amuzamentul nostru.
 • -11 (51 voturi)    
  lel (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:02)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Au venit voturile din "diasporă" :) lol
 • +18 (26 voturi)    
  nu se poate trage inca o linie (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:06)

  ..13 [utilizator]

  Atat trump cat si biden/obama ci0au mobilizat electoratul si au iesit masiv la vot.

  Este dreptul lor si este remarcabil ca si-au dorit sa il exercite. Este de retinut ca daca iti doresti ceva atunci afirmi si lupti pentru ceea ce iti doresti fie ca esti republican fie ca esti democrat.

  Au mai fost diferente mici si s-au cerut renumurarea voturilor - nimic exceptional - asa ca este de asteptat sa se produca si acest lucru acum.

  suspiciunile din PA sunt excluse - guvernatorul de acolo impreuna cu un membru din comisia electorala au iesit sa explice public toate dificultatile intampinate si sa raspunda clar la intrebari. exista site cu informatii oficiale ce poate fi accesat, deci de cesa credem ca s-au fraudat acolo voturile??? Da procedural sunt intarziate dar lucrurile au fost explicat live in video si aici. Nimic ascund sau nici cum vreo conspiratie.

  Trump a stiut ca multi votanti Biden vor alege votul prin corespondenta si a incercat sa opreasca acest mecanism...Absolut regretabil pentru ca el a fost folosit de mult timp in USA...

  In curand se va putea trage o linie.

  Pana atunci eu personal ma feresc sa cred ca unul sau altul este declarat Presedinte. Avem de asteptat si deci nu ramane decat sa asteptam cu rabdare.

  Am incredere in democratia din USA.

  Persoana care fi aleasa s-ar putea sa fie departe de ceea ce se numeste un bun Presedinte - dar nu ai ce sa faci

  Ar fi bine ca partidele, in special Republicanii sa gandeasca pe cine propun in situatii similare...

  Interesant ca republicanii in congres vor face un scor bun deci problema este la nivel de nominalizare de Presedinte, care evident a pierdut multe puncte vizibil in cursul anului 2020, dar era previzibil inca de la inceputul anului ca asa se va intampla...

  romania a fost in situatia similara groaznica de a alege intre doi ... CVT si Iliescu -

  Atunci nu m-am prezentat la vot. probabil ca daca as fi fost cetatean USA acum as fi procedat la fel - norocul americanilor ca nu sunt cetatean american
  • -17 (33 voturi)    
   ai (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:56)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   incredere in DEMOCRATIA sau in DEMOCRATII din America ?
   Personal am rezerve, in ambele direcrii ...
   Corectitudinea Politica a desfigurat politica si democratia din America. Pacat, mare pacat ...
  • -11 (15 voturi)    
   alegeri (Vineri, 6 noiembrie 2020, 21:46)

   romanitza23 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Franta nu a murit sub ultra nationalisti. Credeti ca un presedinte ca defunctul Vadim ar fi daunat poporului roman? Poate cui jefuia poporul ar fi daunat. La ce restrictii are functia prezidentiala, nu putea sa faca mai nimic, decat pamflete in continuare. Ori intre un prezidel bolsevic si unul nationalist, cred ca e de preferat Vadim, pacat ca i se juca renghiul, cu pretextul orientarii sale politice, era el talentat sa fie gura bogata si orgolios in exces in anumite momente, insa era cu inima buna, la mn venea in astral oferindu-si sprijinul: „ Spune-mi cu ce sa te ajut” si nu ii puteam raspunde, ca imi facuse matracuca alui de la 3 coceni ceva de nu puteam vb adevarul meu si taceam, iar el tot intreba si repeta...Om serios Vadim, aveau-ar liniste si seninatate acolo unde e.
   • +2 (2 voturi)    
    Vadim presedinte ar fi fost o catastrofa (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 14:28)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui romanitza23

    Un demagog prost intotdeauna face enorm de mult rau. Cand ai unu' pe care-l duce cat de cat mintea, ala chiar daca fura incearca sa ramana acoperit, sa nu poata fi usor tras la raspundere, si mai isi si faulteaza concurenta, adica evita sa imparta prajitura cu prea multa lume - vezi Nastase. Cand ai in fata un prost, cum a fost de ex. Robu la Timisoara, pe ala-l joaca oricine cum vrea, si ala plateste toate oalele sparte, fara ca macar sa-si dea seama. Cei care-l fac pe la spate fac mult mai mult rau laolalta.
 • -15 (45 voturi)    
  Ce surpriza (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:06)

  Setalcott [utilizator]

  Democratii tin cu Biden, pentru ei totul e curat ca lacrima cata vreme obtin rezultatul dorit.
  • +13 (13 voturi)    
   Foarte interesnant (Vineri, 6 noiembrie 2020, 21:28)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Democrații țin cu candidatul Partidului Democrat.
 • -20 (54 voturi)    
  Pentru că democrații, ca si pesedistii (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:07)

  Traian2015 [utilizator]

  Sunt predominant asistați. Stau la căldură și scriu scrisori
  • +1 (3 voturi)    
   Asta-i o prostie nesustinuta de date (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 14:56)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Statele cele mai bogate din SUA voteaza predominant democrat. Vrei sa zici matale ca statele alea-s bogate pentru ca oamenii stau la caldura si scriu scrisori?

   CNN are statistici bazate pe exit poll-uri despre ce categorii sociale au votat cu Trump sau cu Biden. Cu Trump au votat oameni mai slab educati, barbati albi mai in varsta si barbati necasatoriti. Cu Biden, exact opusul: barbati casatoriti, femei, oameni mai tineri, cu studii superioare si parintii singuri, indiferent ca-s tati care-si cresc singuri copiii sau mame care-si cresc singure copiii.

   Mai cateva chestii demne de remarcat, zic io:

   * Majoritatea celor ce-au votat cu Biden aveau optiunea de vot formata deja de mai mult de-o luna de zile, in timp ce majoritatea celor ce-au votat cu Trump s-au hotarat in ultima saptamana

   * Majoritatea celor ce-au votat cu Biden au votat nu atat pro-Biden cat anti-Trump

   * Majoritatea celor ce-au votat cu Trump considera ca handling-ul epidemiei de COVID-19 in SUA a fost excelent, in conditiile in care SUA are cel mai mare numar de infectati din lume, depasind India, care-i o natie mult mai saraca, cu o populatie de mai bine de patru ori mai mare

   * Majoritatea celor ce-au votat cu Trump considera ca schimbarile climatice si problemele de mediu sunt complet neimportante

   Astea-s date, nu pareri. Cre' ca asta te lamureste de ce si cum cu alegerile prezidentiale din SUA. Trump a pierdut pe barba lui. Poti sa prostesti multi oameni de multe ori, da' totusi, sa prostesti o natie intreaga patru ani la rand e cam mult.
 • -16 (62 voturi)    
  O explicatie mai simpla (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:09)

  sentenced [utilizator]

  Se stia ca voturile prin corespondenta vor fi aproximativ 60/70% in favoarea lui Biden. In timp ce sustinatorii lui Trump erau asteptati in persoana la urne.
  In unele state (WI, MI, PA, GA, NC, NV -- toate administrate de Democrati, cu exceptia GA), sistemul electoral a fost conceput in asa fel incat sa se numere prima oara voturile exprimate in persoana, care l-au avantajat pe Trump. Dupa ce responsabilii (sefi de sectii) au vazut cate voturi are Trump si stiind ponderea voturilor prin posta, practic au stiut de cate voturi mai au nevoie sa-l invinga pe Trump.
  Problema este ca, se pare, voturile prin posta s-au acordat si dupa inchiderea urnelor, avantajandu-l major pe Biden, lucru ce a si dus la intoarcerea statelor respective. Asa se explica si de ce numaratoarea inca nu s-a incheiat (la aproape 3 zile de la alegeri), pentru ca ei au tot primit voturi prin posta de numarat chiar si dupa inchiderea urnelor.
  Numai un naiv poate crede ca o asemenea rasturnare de situatie (nu intr-un stat, ci in patru pana acum, posibil cinci cu NC) s-a putut intampla prin mijloace corecte.
  • +21 (35 voturi)    
   ce ai spus e din categoria: hai sa vorbim vorbe (Vineri, 6 noiembrie 2020, 17:03)

   sancho [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   de unde "se stia" ca sunt 60-70%? Exact 60 sau poate un pic peste 70?

   Voturile ajunse pana pe 3 Nov, ziua alegerilor, se numara si dupa 3 noiembrie daca nu au putut fi numarate pana la sfarsitul zilei, la fel cum se numara si cele acordate in persoana; la fel cum se intampla si in Romania. Nimic suspicios.

   Sau poate vrei sa mentionezi si de faptul ca Republicanii s-au zbatut sa nu se procese in avans voturile prin corespondenta (presupunand ca tine ca nu le sunt favorabile), tocmai ca sa poata sa le opreasca pe 3-Nov si sa nu le mai numere deloc...
   Foarte democratic nu-i asa!!

   Deci de unde le scoti ca s-au acordat voturi dupa inchiderea urnelor? Sau pentru ca asa se vaita bufonul portocaliu deci trebuie sa fie adevarat!

   Sau poate vrei sa sustii ca MSM nu zice nimic de asta, deci clar "ascund cu nerusinare frauda"!

   Pana si Fox news, cei mai habotnici, cei mai tendentiosi si mai impartiali jurnalisti catre Republicani, admit in predictiile lor ca Trump este pe duca...

   Sau poate daca iesea Trump, ar fi fost ok nu?
   Atunci nu era nevoie sa aplici aceeasi logica defectuoasa, bazata pe presupuneri si criticarea procesului in sine....
  • +17 (33 voturi)    
   iarasi arunci cu prostii?? (Vineri, 6 noiembrie 2020, 17:18)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Voturile prin posta au fost acordate in timp util si dovada este stampila de pe plic.

   HAI PA!

   Numai un naiv mai crede ceea ce ai putut sa scrii in acel comentariu. Da, exista o prapastie toti cam cati l-au votat pe Biden cam tot atat l-au votat pe Trump numai ca democratii prin traditie au mai multi oameni interesati sa voteze - si fiecare stie de ce, nu mai explic aici.
  • +20 (26 voturi)    
   Uhm? (Vineri, 6 noiembrie 2020, 17:34)

   Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   "voturile prin posta s-au acordat si dupa inchiderea urnelor" nu prea inteleg partea asta...
   Daca omul a trimit votul prin posta in data de 1 Noiembrie, iar posta a livrat plicul cu votul omului doar in data de 5 Noiembrie, de ce nu ar fi un vot legal? A fost exprimat inainte de inchiderea urnelor.
   Ceea ce zici tu e echivalent cu stoparea oricarei numarari dupa ce s-au inchis urnele, ori asta nu poate fi aplicata. Si voturile celor care au depus "hartia" in persoana, se numara DUPA inchiderea urnelor nu inainte.
   Ambii alegatori, atat cel care a trimis prin posta cat si cel care a "livrat" personal votul la sectie, si-au exercitat dreptul constitutional inainte de inchiderea urnelor. Singura diferenta este ca votul celui care a trimis prin posta ajunge mai tarziu iar celalalt mai repede.
   Ca sa elaborez putin mai mult, majoritatea voturilor prin posta erau deja sosite la sectiile de votare/numarare, doar ca acelea se numara mai greoi. Adica nu e ca si cum in ziua votului au trimis toti democratii voturile prin posta si acelea au facut diferenta/frauda.
  • +15 (17 voturi)    
   corect! Totusi... (Vineri, 6 noiembrie 2020, 18:31)

   mucenic [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Trump a incurajat populatia sa trimeata si vot prin posta si personal, ceeace am si facut. Cand m-am legitimat, am fost intrebat: "n-ati primit un buletin prin posta?" Am raspuns ca da dar am vrut sa verific si am plecat. Inaintea mea un tanar a vrut sa voteze dar nu l-au last fiindca nu era pe lista de vot. Tipul arata a protestatar dupa comportare si mi-a facut impresia ca vizita centrele de votare la rand, sa voteze la cat mai multe. Buletinele trimese prin posta au un semn invizibil de identificare, deci la renumaratoare buletinele false pot fi identificate. Si daca este dupa cum a spus Motoc, "multe capete vor cade" fiindca este o crima federala sa alterezi rezultatul alegerilor.
  • +18 (20 voturi)    
   Nu intelegi (Vineri, 6 noiembrie 2020, 19:16)

   komodor [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Exista 2 date limite. Prima este depunerea plicului cel mai tarziu in data alegerilor si este certificata de posta. A doua data este stabilita de fiecare stat in parte si este data limita pana la care se primesc plicurile trimise legal pana in ziua alegerilor. Asta inseamna aprox 1 saptamana. Nu se accepta plicurile trimise dupa data alegerilor.

   Regulile astea sunt atat in state republicane cat si democrate. E legal si nu e nimic dubios, si la noi ajung in tara voturile diasporei la cateva zile si se centralizeaza la urma.

   Trebuie respectata atat data votului cat si o data limita de la care nu se mai primesc plicurile chiar daca au fost trimise la timp.

   Aceste proceduri sunt supravegheate de o comisie mixta democrati-republicani, de autoritatile locale si se si filmeaza. Nu poate fi fraudat votul.

   Rasturnarea de situatie provine din faptul ca mai intai a fost contabilizat votul in persoana care e favorabil lui Trump si mai apoi votul prin posta care vine mai tarziu si nu putea fi numarat primul. Si acesta din urma ii e mai favorabil lui Biden care a recuperat diferenta.

   Nu e frauda e procedura normala de numarare a voturilor
  • 0 (2 voturi)    
   Matale esti ingramadit rau (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 15:00)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Adica sef la posta fiind un republican, sub conducerea caruia posta a devenit extrem de lenta, si voturi prin corespondenta valabil exprimat fiind doar cele care au data postei anterior alegerilor, democratii au reusit totusi cumva sa convinga posta sa livreze milioane de voturi antedatate, asta dupa ce s-au facut publice rezultatele partiale in state dominate de republicani, cu guvernator republican, in timp record?
 • +23 (45 voturi)    
  Confunzi Amerca cu Teleormanul (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:20)

  Mindrunner [utilizator]

  daca iti imaginezi ca acolo se fura ca aici.Probail ai experinta in acest domeniu pe plaiurile Dambovitene dar asta nu inseamna ca se poate aplica si in SUA.
  • -20 (34 voturi)    
   pana acum (Vineri, 6 noiembrie 2020, 17:02)

   disraeli [utilizator] i-a raspuns lui Mindrunner

   asa a fost. acum sua este teleorman + vrancea la pachet. s-a furat pe rupte. dar sa-l felicitam pe marele invingator. Trump pe numel lui. a luptat contra tuturor. inclusiv fariseii de republicani. datorita lui Trump au 6-3 la Curtea Suprema.
  • -16 (26 voturi)    
   Acolo se fură cu cap, la o scară mult mai mare! (Vineri, 6 noiembrie 2020, 17:39)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Mindrunner

   Nu ca și cu morții lui Dragnea, de și-a dat seama toată lumea ce se întâmplă de fapt!
 • -7 (47 voturi)    
  toti cred in votul "democratic" (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:53)

  c2 [utilizator]

  insa doar pana cand politicianul lor pierde alegerile

  Sa ne amintim si de 2016 cand a castigat Trump si cum s-a protestat in toata America. Cateva stiri din presa socialista:

  https://www.nytimes.com/2016/11/12/us/trump-election-protests.html

  https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/11/09/501513889/anti-trump-protests-break-out-in-cities-across-the-country?t=1604674031881

  PS: zgubilitici infierbantati sunt in toate taberele
  • +12 (18 voturi)    
   Protestele sunt una (Vineri, 6 noiembrie 2020, 20:03)

   seby19 [utilizator] i-a raspuns lui c2

   Sustinerea ca alegerile au fost fraudate e alta mancare de peste. Bufonul santajat arunca democratia in aer si nu vrea sa se dea plecat.
  • +2 (2 voturi)    
   Proteste (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 12:52)

   danver [utilizator] i-a raspuns lui c2

   In 2016 nu au contestat nici un moment procesul electoral. Au protestat impotriva trump-ului asa cum au facut-o de multe ori in ultimii 4 ani.
 • -23 (35 voturi)    
  dubios (Vineri, 6 noiembrie 2020, 16:53)

  codrean [utilizator]

  milioane !!! de voturi prin corespondenta; ca niciodata ?
  Familia Florescu e de multa vreme cu democratii; au avut o relatie buna inca de pe vremea - si cu familia - Kennedy ! Asa ca ...
  • +15 (15 voturi)    
   Ca niciodată într-adevăr (Vineri, 6 noiembrie 2020, 18:45)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   E aproape ca și cum ar fi o molimă nasoală și oamenii preferă să nu iasă din casă dacă nu sînt obligați.
  • +16 (16 voturi)    
   in multe state doar acum s-a dat voie (Vineri, 6 noiembrie 2020, 19:05)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   inainte aveai nevoie de motive intemeiate pentru vot in absenta, sau cum naiba ii spune
 • -15 (31 voturi)    
  Americanii (Vineri, 6 noiembrie 2020, 17:00)

  Incomod3 [utilizator]

  vor avea presedintele pe care-l merita!! :)... Ma duc sa iau floricele... O sa fie fain...
 • -12 (34 voturi)    
  go, Trump, go (Vineri, 6 noiembrie 2020, 17:09)

  disraeli [utilizator]

  viata merge inainte. ai o sotie frumosa, o familie exceptionala, bani de nu poti sa-i numeri. da-o in masa de politica. nu te merita.
  • -1 (3 voturi)    
   Cu banii ... (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 15:11)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

   ... e cam cu cantec. Cu sase falimente la activ, cu vreo zece procese serioase pe rol, pe care pana acuma Trump le-a blocat prin oameni numiti de el in administratie, are sanse bune sa piarda cam tot si sa ajunga la puscarie. Cum in SUA mersul la puscarie pentru escrocherii financiare nu se face dupa bunul plac al judecatorului, ci exista reguli care coreleaza pagubele cu numarul de ani de puscarie, Trump are sanse sa moara in puscarie, daca macar unu' dintre procese se termina cu o sentinta.
 • +17 (17 voturi)    
  veste buna (Vineri, 6 noiembrie 2020, 18:10)

  mucenic [utilizator]

  Buletinele de vot trimese oficial prin posta au inclusa un semn de identificare invizibil (watermark) care nu este prezent intr-un buletin fals. Cand se vor renumara buletinele se pot identifica buletinele false.
 • -8 (28 voturi)    
  a castigat senilul si a pierdut bufonul (Vineri, 6 noiembrie 2020, 18:29)

  omul.rau [utilizator]

  de ce se agita postacii trumpisti si bidenisti?

  ce ii mana pe ei la lupta "vitejeasca" cu necunoscuti pe internet?

  nici ei nu stiu! :)

  peace!
  • 0 (4 voturi)    
   Senilul nu-i chiar atat de senil (Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 15:16)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui omul.rau

   Drept e, la aproape 80 de ani nu te poti astepta la el sa topaie si sa se agite ca sifonu', ca unu' de 20 de ani. Da' faptul ca-i mai lent si mai masurat in manifestare nu-l face musai senil. Doar mai lent.

   In plus, rolul presedintelui nu e sa faca el chestii. Are consilieri si numeste oameni in administratie care sa faca treaba. Rolul lui e sa dea directia. Din punctul asta de vedere, Biden e de departe mai calificat si mai potrivit decat Trump. Tot ce-a facut Trump a fost sa produca haos, nu sa dea o directie clara natiei americane.
 • +16 (22 voturi)    
  Judecata de apoi... (Vineri, 6 noiembrie 2020, 20:20)

  jeanp [utilizator]

  Daca Trump nu va castiga nici dupa renumararea voturilor ii va da in judecata pe americani ca nu l-au ales. Daca va pierde si acolo il va da in judecata pe Putin pentru ca nu si-a facut treaba cum trebuie. :-)
 • 0 (6 voturi)    
  Alegeru SUA (Vineri, 6 noiembrie 2020, 20:49)

  romanitza23 [utilizator]

  Abia astept sa se termine numaratoarea aceasta odata!
 • -7 (13 voturi)    
  alegeri USA (Vineri, 6 noiembrie 2020, 21:38)

  romanitza23 [utilizator]

  Pe mine ma distreaza cat de gogonat e Ștrampiți, ca trebuie sa il cenzureze insi dpdv ierarhic inferiori lui... e ultra jenant, isi lezeaza propria demnitate daca o are, dar se pare ca a renuntat de mult timp la ea, preferand comportamentul gen alifie oportunista si ce sa mai poti spune despre asa un tip ce se demonstreaza un specimen scadent in asa masura, in public, fara discernamant sau lipsit de bun simt nativ, ori nu stiu cum sa zic, prea infumurat si scapat de sub autocontrolul propriu si al echipei.... Ai putea intelege ca mnealui are carente de educatie din familie.... cam asta demonstreza. Ce diferenta mare este intre el si comportamentul oponentului sau...Un indemn urla minciuni refuzate de media demna si atenta din cel mai mare si civilizat stat al lumii ca sa nu il faca de ras si mai tare pe Țușca-Rățușcă Desen Animat de agenturile ruse... Si el nu se prinde ca e in situatie de prost gust general....Ma intreb, ce-o fi cautat acolo?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by