În cel puțin 14 state americane lupta dintre Donald Trump, candidatul republicanilor, și Joe Biden, candidatul democraților, este una foarte strânsă. Victoria în oricare din aceste state ar putea înclina balanța într-o parte sau alta, având în vedere sistemul electoral american: nu contează votul popular, ci rezultatele din fiecare state separat care dau la final numărul de electori. Primul la 270 de electori câștigă.

Scenariu de vot in statele cheie din SUA - aplicatia FiveFortyEight.comFoto: Captura de ecran

Site-ul FiveThirtyEight.com, unul dintre cele mai cunoscute site-uri de sondaje și date statistice, a realizat propriul sistem de raportare în care centralizează mai multe informații, sondaje și date statistice și prin care a derulat nu mai puțin de 40.000 de simulări ale alegerilor pentru a vedea care sunt posibilele deznodăminte.

Pe lângă previziunea finală (Biden favorit, Trump cu doar circa 10% șanse), FiveThirtyEight.com a realizat și o unealtă interactivă în care oferă utilizatorilor posibilitatea de a seta manual învingătorul din cele 14 state cheie (swing-states) unde diferența dintre cei doi candidați e una mică.

Pe baza modelului de prognoză folosit, site-ul apoi recalculează șansele pentru fiecare candidat.

Cele mai fierbinți state care ar putea înclina balanța definitiv sunt Pennsylvania (20 de electori) și Florida (29 electori).

- Atribuie învingătorul din fiecare stat prin click pe fața candidatului (caricatură) și vezi cum se schimbă șansele pentru fiecare candidat și prognoza finală a scrutinului prezidențial.

- Folosește butonul „RESET” pentru a șterge alegerile făcute și pentru a selecta scenarii diferite.

Citește și: