Există trei scenarii plauzibile legate de deznodământul alegerilor prezidențiale care se desfășoară marți într-o societate americană mai divizată ca oricând, între republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden, de fapt, între două moduri de raportare la noile realități cu care se confruntă America și lumea, în general.

Trump vs BidenFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Toate par la fel de posibile, scrie corespondentul BBC News.

1.Biden câștigă cu oarecare ușurință: Sondajele de opinie se dovedesc a fi corecte, iar democratul obține o victorie confortabilă.

2.Victorie șocantă pentru Trump: La fel ca în 2016, sondajele sunt în eroare și președintele Donald Trump obține un al doilea mandat. Voturile din Pennsylvania și Florida sunt cheia unui eventual succes pentru actualul lider de la Casa Albă.

3.Victorie zdrobitoare pentru Biden: Acesta este scenariul în care Biden nu doar câștigă, ci obține o victorie la scor mare. Cam cum s-a întâmplat atunci când Ronald Reagan a ieșit învingător în fața lui Jimmy Carter în 1980. Sau George HW Bush în fața lui Michael Dukakis în 1988.

Mai putem vorbi despre un deznodământ, chiar dacă acesta nu pare a fi plauzibil acum: din cauza modului în care Nebraska își împarte voturile pe colegii, este posibil, teoretic, ca în căutarea numărului magic de 270 de voturi în colegiile de electori (care îți asigură președinția) să avem 269 pentru Biden și 269 pentru Trump, adică paritate.

Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria alegerilor americane. Totuși, nu este imposibil dacă ne gândim că vorbim despre dramaticul an 2020, comentează BBC News.