Donald Trump și Joe Biden se regăsesc joi seară în fața a milioane de telespectatori pentru un ultim duel televizat, care ar putea oferi ultimul mare prilej președintelui SUA de recupera în sondaje cu 12 zile înainte de vot, potrivit AFP.

Joe Biden si Donald Trump, confruntare electoralaFoto: JIM WATSON/AFP/ Profimedia

Miliardarul furtunos este așteptat ca să-și dubleze atacurile împotriva lui Joe Biden evocând activitățile fiului său Hunter în China și Ucraina, când candidatul democrat era vicepreședinte al lui Barack Obama (2009-2017).

Ultra-protector cu familia sa, Joe Biden va trebui să evite pierderea cumpătului în fața acestor lovituri așteptate. De asemenea, el ar trebui să încerce să reorienteze dezbaterea cu privire la gestionarea de către Donald Trump a pandemiei de coronavirus, care a provocat pierderea a peste 222.000 de vieți în Statele Unite.

„Reuniunea” lor va avea loc la Nashville, Mecca muzicii country din Tennessee, de la ora 4.00 la 5.30, ora României.

Cum va decurge dezbaterea. Ce va face moderatoarea Kristen Welker

Prima lor dezbatere, la sfârșitul lunii septembrie, la Cleveland (Ohio), se transformase într-un circ plin de atacuri și jigniri.

Atunci, candidatul democrat în vârstă de 77 de ani îl numise pe cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, în vârstă de 74 de ani, „mincinos”, „rasist” și apoi „clovn”. „Nu este nimic inteligent la tine”, a replicat fostul om de afaceri din New York.

Și nimic nu indică faptul că tonul va fi, de data aceasta, mai curtenitor sau mai constructiv între cei doi candidați, care vor fi separați de pereți din plexiglas din cauza Covid-19.

Echipele celor doi candidați au anunțat cu câteva ore înainte de întâlnirea față în față că au dat rezultate negative.

Pentru a evita haosul și întreruperile primei lor confruntări, microfonul fiecărui candidat va fi dezactivat în primele două minute de vorbire ale celuilalt.

„Cred că este foarte nedrept”, a spus Donald Trump, reiterând și criticile sale față de moderatoarea Kristen Welker, pe care o acuză că este „o democrată înrăită”.

Argument avansat în special de președintele american: părinții acestui jurnalist în vârstă de 44 de ani sunt democrați.

Donald Trump refuzase o dezbatere virtuală pe 15 octombrie, un format propus pentru a evita riscul de infecție după diagnosticul său pozitiv cu coronavirus.

O ultimă oportunitate pentru Trump să recupereze?

Kyle Kondik, analist politic la Universitatea din Virginia, consideră că acest tête-à-tête este pentru Donald Trump „una dintre ultimele oportunități de a schimba cursul cursei”.

Pentru Joe Biden, obiectivul este în primul rând evitarea oricărui pas greșit „pentru a nu da muniție echipei Trump”.

Temându-se să fie președintele unui singur mandat, republicanul și-a accentuat în ultimele zile atacurile personale asupra integrității adversarului său, susținând că familia Biden este o „întreprindere criminală”.

El repetă această acuzație de câteva săptămâni, fără dovezi concrete care să o susțină și chiar a cerut ministrului justiției să investigheze.

Trump merge peste tot, Obama face campanie în locul lui Biden

Fidel strategiei sale, centrat pe omniprezența pe teren, președintele american a participat miercuri seară la o întâlnire de campanie din Carolina de Nord și va merge în Florida vineri unde va și vota sâmbătă.

La rândul său, și pentru a treia zi consecutivă, Joe Biden a rămas acasă la el în Delaware, fără a avea niciun eveniment public de pe agenda sa.

Fostul președinte Barack Obama a fost cel care a urcat în prima linie după luni de campanii virtuale.

„Nu mă interesează sondajele”, a spus el din Philadelphia, amintind că au fost favorabile în 2016 pentru Hillary Clinton înainte de înfrângerea ei surpriză.

„O mulțime de oameni au rămas acasă, au fost leneși și mulțumiți”, a spus el. "Nu de data aceasta! Nu la aceste alegeri!", a declarat el.

Într-o acuzație dură împotriva succesorului său, Barack Obama a denunțat un președinte care s-a arătat incapabil să-și ia postul „în serios”.

„Tweeturile în timp ce te uiți la televizor nu rezolvă probleme”, a șoptit el.

Fostul președinte va zbura sâmbătă la Miami, Florida, un alt stat crucial pentru victorie, unde Joe Biden are un avans strâns în sondaje.

De la Gastonia, Carolina de Nord, Trump a vorbit pe scurt de intrarea în campanie a predecesorului său, asigurând că este o veste bună.

"Nimeni nu a militat pentru Hillary la fel de mult ca Barack Obama", a spus el.

  • Alegeri SUA 2020. Cum se văd din tabăra democraților, înainte de ultima dezbatere prezidențială, dezvăluirile despre fiul lui Joe Biden. Interviu cu Radu Florescu, președintele „Democrats Abroad Romania”