Cel puțin 100 de ruși mobilizați au fost uciși pe câmpul de luptă și în afara acestuia de când președintele Vladimir Putin a anunțat în luna septembrie mobilizarea parțială, potrivit unei analize a deceselor confirmate de presa rusă independentă, transmite The Moscow Times.

soldati rusi mobilizati la razboiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Circa 25 dintre cei peste 100 de soldați mobilizați, adică unul din cinci, ar fi murit înainte de a ajunge pe front din cauza alcoolului, drogurilor, altercațiilor fizice, sinuciderilor sau accidentelor.

Publicația rusă independentă Novaya Gazeta Europe a urmărit firul deceselor rușilor mobilizați începând cu 21 septembrie folosindu-se de declarații oficiale, inclusiv cele difuzate de mass-media, necrologuri și postări pe rețelele de socializare care au fost coroborate de rudele bărbaților. Presa rusă

În total, publicația a reușit să confirme 101 de bărbați care au murit după ce au fost chemați sub arme de Putin.

Anunțurile privind decesul celor care au murit înainte de a ajunge pe front au început să curgă în prima săptămână după decretul dat de liderul de la Kremlin prin care chema 300.000 de rezerviști să lupte în Ucraina.

Primele decese pe front ale rușilor mobilizați au fost anunțate la mai puțin de două săptămâni, la începutul lunii octombrie.

6.000 de soldați ruși morți, anunță oficial Rusia

Putin a declarat sfârșitul campaniei de mobilizare săptămâna aceasta, la câteva zile după ce ministrul apărării Serghei Șoigu i-a spus că Rusia și-a atins obiectivul de a chema 300.000 de rezerviști.

Cu toate acestea, experții juridici au avertizat că asigurările verbale ale lui Putin, fără un decret prezidențial, oferă Kremlinului opțiunea de a chema mai mulți soldați atunci când este nevoie.

Publicația rusă independentă Novaya Gazeta Europe a precizat în analiza sa că regiunile centrale ale Rusiei au suferit cele mai mari pierderi legate de mobilizare, fiind confirmată moartea a zeci de cetățeni din regiunile Sverdlovsk, Chelyabinsk și Kurgan.

Rusia a anunțat oficial pe 21 septembrie că sub 6.000 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei Ucrainei, la 24 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 252-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.