Consiliul General a luat act, joi, de demisia lui Horia Tomescu (USR) din funcția de viceprimar și consilier general. Horia Tomescu a anunțat în urmă cu o săptămână că își dă demisia din funcția de viceprimar al Bucureștiului, adăugând că rămâne alături de USR și de bucureșteni ca „simplu cetățean”. Anunțul a venit după scandalul de corupție de la Administrația Spitalelor (ASSMB), unde un director numit de Tomescu, Cristian Plută, a fost arestat de DNA.

Horia Tomescu, USRFoto: AGERPRES

După demisia lui Tomescu funcția de viceprimar, care a revenit USR în negocierile cu PNL la București, rămâne vacantă. Astfel se dă startul negocierilor între useriști și liberali pentru ca postul să rămână la USR.

Pe 8 martie 2022, viceprimarul Horia Tomescu, care are în atribuții ASSMB, l-a numit director interimar al ASSMB pe Cristian Plută. Numirea a fost făcută după demisia fostului director, numit de administrația Firea. Pe 24 aprilie 2023, Plută a fost retrogadat în funcția de director general adjunct, în locul său fiind numită director general Oana Sivache, care până atunci a ocupat funcția de director general adjunct.

Cristian Plută, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, percepea de la firmele de construcții cărora le atribuia contractele de reparații la spitale un comision de 5% din valoarea contractelor, el propunându-i directoarei generale a instituției, Oana Sivache, să împartă banii din mită. De altfel, Plută i-ar fi dus directoarei, cu maşina instituţiei, o cutie de carton în care se aflau o parte din banii primiți pentru favorizarea unei firme.