Un nou incident s-a produs joi în Pasajul Unirii, reabilitat în vară de Primăria Sectorului 4. O autoutilitară a reușit să intre în pasaj, dar a rămas blocată pe sensul dinspre bd. Mărășești spre Piața Universității, a transmis Brigada Rutieră. Traficul rutier a fost blocat pe prima bandă.

Incident in Pasajul UniriiFoto: Vitalie Cojocari/ Facebook

Șoferul, amendat cu 870 de lei

Şoferul autoutilitarei care s-a blocat în Pasajul Unirii a fost amendat cu 870 de lei. De asemenea, i-a fost reţinut certificatul de înmatriculare şi retrase plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, deoarece maşina avea modificări neomologate.

  • "În urma verificărilor efectuate, poliţiştii Brigăzii Rutiere au constatat faptul că autoutilitara avea efectuate modificări constructive neomologate (suprastructura metalică depăşea dimensiunile vehiculului).
  • Conducătorul autoutilitarei a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 870 de lei, iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus reţinerea certificatului de înmatriculare şi retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, fiind eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie", a transmis Brigada Rutieră.

Camionul avea caroseria modificată și măsura 3,72m înălțime

  • Potrivit Primăriei Sector 4, șoferul a intrat în Pasajul Unirii, conducând un vehicul cu o înălțime mai mare decât cea maxim admisă având o caroserie modificată.
  • Potrivit polițiștilor sosiți la fața locului, deși în talonul vehiculului este trecută înălțimea de 3,39 m, în realitate, măsurătorile au arătat o înălțime de 3,72 m, rezultată ca urmare a modificării caroseriei.
  • „Toate incidentele ce au avut loc până acum în interiorul pasajului rutier au avut la bază ignorarea și nerespectarea regulilor de circulație, fapt dovedit prin procesele verbale întocmite de către Poliția Rutieră”, transmite PS4.

Autoutilitară blocată în Pasajul Unirii

Autoutilitara a fost scoasă din pasaj, iar traficul s-a desfășurat sub îndrumarea polițiștilor rutieri.

„În Pasajul Unirii, sensul dinspre Bd. Marășești către Piața Universității, o autoutilitară a rămas blocată în interiorul pasajului. La fața locului au fost direcționați polițiști rutieri pentru asigurarea măsurilor de fluență. Traficul rutier este restricționat pe banda I de circulație. La acest moment se desfasoara activități în vederea scoaterii autoutilitarei din Pasajul Unirii”, a transmis inițial Brigada Rutieră.

Reamintim că pe 23 decembrie, o persoană a murit, iar alte 21 de persoane au fost rănite după ce un autocar cu aproape 50 de turiști greci au intrat în limitatorul de înălțime de la Pasajul Unirii din Capitală.

Mai multe accidente la Pasajul Unirii

De la redeschiderea Pasajului Unirii, la începutul lunii septembrie, cinci vehicule de mari dimensiuni au rămas blocate, fie în poarta gabaritică, fie în tunelul rutier.

În primele două zile de la inaugurare, două autocare s-au blocat în indicatorul pus înainte de intrarea în pasajul Unirii și care arată și verifică înălțimea maxim admisă.

Pe 8 septembrie, Pasajul Unirii, proaspăt reabilitat de Primăria Sectorului 4, a fost blocat de un TIR care a acroșat limitatorul de înălțime.

Apoi, pe 21 septembrie un camion a rămas blocat în Pasajul Unirii din Bucureşti, după ce şoferul a ignorat limitatorul de înălţime şi a forţat trecerea prin tunel, astfel că plafonul a fost deteriorat.

Marcaje noi pentru respectarea limitei de înălțime

În luna noiembrie, Primăria Sectorului 4 a pus noi marcaje la intrarea în Pasajul Unirii, recent reabilitat, ca să atragă atenția șoferilor să nu depășească înălțimea maxim admisă, 3,5 metri. Măsura a fost luată după ce, de la deschidere, mai multe autocare au rămas blocate fiindcă nu au respectat limita de înălțime.

Noile limitatoare sunt prevăzute cu indicatoare pe care este trecută înălțimea maximă admisă, iar bara transversală a noilor porți este prevăzută cu o serie de elemente de atenționare, sub forma unei „perdele metalice.”

Toate aceste mijloace de presemnalizare, avizate, de altfel, de către Comisia Tehnică de Circulație a Capitalei, au fost instalate în urma incidentelor ce au avut loc în Pasajul Unirii, în cele două luni de zile de la redeschiderea acestuia, după finalizarea lucrărilor de punere în siguranță.

Primăria Sectorului 4 a reabilitat pasajul vara trecută, iar lucrările au costat12 milioane de euro.

Potrivit datelor transmise de Primăria Sectorului 4, în urma măsurătorilor executate în mai multe puncte de minim din interiorul tunelului rutier, dar și la nivelul porților de gabarit, Inspectoratul de Stat în Construcții a stabilit că, atât tunelul, cât și porțile respectă cotele de înălțime: 3,50 metri – porți gabarit, respectiv, 3,70 metri – tunel rutier.