Schimbarea destinației spațiilor verzi este interzisă, potrivit legii, indiferent de regimul de proprietate. Astfel că, de exemplu, pe o bucată de parc retrocedată, în grădina blocului, în bazele sportive, sere sau în alte tipuri de spații verzi teoretic nu ai voie să construiești. În rest, pentru fiecare copac tăiat și pentru lucrările de toaletare trebuie să existe aviz de la Primăria Capitalei. Dacă acest aviz nu există, pot fi date amenzi între 100 și 5.000 de lei.

Copaci tăiați în Parcul Grozăvești 1Foto: Hotnews

Instituțiile care pot verifica dacă există sau nu aviz de la Primăria Capitalei sunt Garda de Mediu, Poliția Locală București și polițiile locale de la primăriile de sector.

  • ”Legea interzice schimbarea destinației spațiilor verzi, inclusiv tăierile, indiferent de regimul de proprietate. Astfel că acolo nu se poate construi.
  • Cetățeanul trebuie să știe că nu se pot tăia sau toaleta copaci, indiferent că sunt pe domeniul public sau privat, fără aviz de la Primăria Capitalei, Direcția de Mediu.
  • Înainte de a da aviz, Direcția de Mediu trimite un specialist pe teren, să vadă câți arbori sunt, ce fel de arbori sunt, diametre, înălțime, dacă sunt sănătoși și decide ce ce poate tăia și ce nu se poate tăia”, a explicat Dan Trifu, președintele Fundației Ecocivica.

Sunt mai multe situații în care se solicită avizul de tăiere pentru arbori: dacă vrei să realizezi o investiție și pe teren sunt copaci sau în situația în care copacii sunt uscați sau deranjează vecinătățile și se solicită tăierea sau toaletarea. Pentru fiecare arbore tăiat, cel care taie trebuie să planteze în compensare 6 până la 10 arbori, iar pentru lucrările de utilitate publică se compensează în regim de 1 la 1.

Ce instituții puteți sesiza când se taie copaci

Astfel, în cazul în care se taie arborii de pe un spațiu verde de lângă voi și vreți să vă implicați, primul lucru este să verificați dacă există sau nu aviz. Cum puteți face asta? Există două posibilități:

  • faceți o solicitare scrisă la Primăria Capitalei și întrebați dacă a emis aviz de defrișare pentru adresa respectivă, însă durează până la 30 de zile să primiți un răspuns, iar până atunci cu siguranță dispar toți copacii.
  • sesizați imediat Poliția Locală sau Garda de Mediu, ei vor veni, vor verifica și dacă nu au aviz trebuie să oprească lucrările și să-i amendeze pe făptuitori;

”În momentul în care vedem că se taie un copac, îi întrebăm pe cei care taie dacă au aviz. Este obligatoriu ca firma care face astfel de operațiuni să aibă la ea actul respectiv.

Dacă firma refuză să prezinte actul respectiv sau eu nu am cunoștințele necesare pentru a analiza, atunci am două variante: sun la Poliția Locală a Municipiului București/ Sectoare sau sun la Garda de Mediu.

În principiu, se sună la Poliția Locală a Municipiului București pentru că avizul de tăiere este emis de o direcție a Primăriei Capitalei. Pot interveni și Primăriile de Sector, este obligatoriu. Garda de Mediu solicită tot Poliției Locale să intervină fiindcă ei spun că se ocupă de marile probleme, poluare”, a explicat Dan Trifu.

Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului București numărul 304/2009 privind normele de protecţie a spaţiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti, amenzile pentru tăiere arborilor fără aviz sunt:

  • între 50 de lei și 100 lei pentru persoane fizice;
  • între 1000 la 5000 de lei pentru persoanele juridice;
  • în cazul arborilor protejați, amenzile sunt între 300 și 1.000 lei pentru persoane fizice și 2.500 și 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Deoarece amenzile sunt atât de mici, în ultimul an, arborii de pe mai multe spații verzi au fost tăiați fără aviz, ca să elibereze terenul, iar proprietarii să poată construi acolo.

Cetățeni care au salvat spațiile verzi, în instanță

Povestea însă nu se termină aici. Dacă doriți să vă recâștigați spațiul verde, chiar dacă arborii au fost tăiați, puteți merge în instanță și s-ar putea să aveți câștig de cauză.

În București, mai mulți cetățeni au făcut asta și au câștigat.

În 2010, mai multe spații verzi de pe Șoseaua Giurgiului au fost puse în posesie, iar pe o parte dintre ele s-au ridicat construcții. Cetățenii au mers în instanță și au atacat autorizațiile de construire și au cerut demolarea blocurilor. În 2018 au reușit să demoleze unul dintre aceste blocuri, cu 4 etaje, pe cheltuiala celui care l-a ridicat și spațiul verde a fost reamenajat cum era. În 2020 au reușit să obțină decizia de demolare pentru al doilea bloc construit pe spațiul verde.

La începutul acestui an, Tribunalul București a decis demolarea unei construcții de 4 etaje ridicate pe un spațiu verde dintre blocurile vechi din cartierul Floreasca, pe strada Ghiță Pădureanu nr. 4 și plantarea terenului așa cum era înainte.

Demolarea ar urma să se facă pe cheltuiala celui care a ridicat construcția a cărei autorizație a fost anulată tot de instanță, fiind emisă ilegal. Procesul a fost intentat de vecinii care s-au trezit cu noua construcție la câțiva metri de ferestrele lor.

În cazul în care proprietarul nu va demola, demolarea o pot face vecinii și să recupereze banii de la cel în culpă. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Sunt mai multe ONG-uri care consiliază cetățenii gratuit când întâmpină astfel de probleme: Ecocivica, CERE, Salvați Bucureștiul.

Cum verificăm dacă un spațiu verde are această calitate în mod oficial

Planul Urbanistic General al Municipiului București oferă o încadrare pentru fiecare teren din acest oraș și stabilește ce se poate construi pe fiecare parcelă. Spațiile verzi sunt reprezentate cu V, sunt de mai multe tipuri și beneficiază de protecție în consecință.

Mai există și Cadastrul Verde al Municipiului București. Acesta arată în detaliu arborii din tot orașul și spațiile verzi.

Există însă terenuri care sunt în realitate spații verzi, dar nu figurează ca atare în Planul Urbanistic General sau Cadastrul Verde.

Potrivit ultimelor modificări la Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, "terenurile înscrise în cartea funciară că fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se afala în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate că spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu".

Pe de altă parte, Legea 70/2013 de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2007 spune că "schimbarea destinației terenurilor amenajate că spații verzi și/sau prevăzute că atare în documentaiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absolută".

Câte ceva despre toaletări

Și pentru toaletarea arborilor este nevoie de aviz de la primărie. În aviz se specifică cât la sută din coroana arborelui se taie. Specialiștii spun că nu se taie mai mult de 30% din coroana arborelui deoarece se destabilizează și este foarte probabil să se usuce. Toaletările se fac în perioada în care copacii sunt în repaos vegetativ, adică toamna, iarna și primăvara, până copacilor le dau frunzele. Citește aici mai mult.

Și aici, ca și în cazul tăierilor, se poate sesiza Poliția Locală sau Garda de Mediu care poate opri lucrările și să-i amendeze pe făptași în cazul în care lucrările se desfășoară ilegal.