FOTO ​Rezistența urbană de pe Șoseaua Giurgiului. Oamenii care au reușit acum 2 ani să demoleze un bloc ridicat ilegal au obținut acum în instanță dărâmarea altei clădiri construite în apropiere

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 3 septembrie 2020, 14:26 Actualitate | Administratie Locala


Decizie demolare bloc Șos. Giurgiului -2
Foto: Hotnews
​Cetățenii de pe Șoseaua Giurgiului care au reușit acum 2 ani să demoleze un bloc ridicat ilegal pe spațiul verde, la câțiva metri de ferestrele lor, pe cheltuiala celui care l-a ridicat, au obținut o nouă victorie în instanță, respectiv demolarea altei clădiri cu subsol, parter, două etaje și mansardă care se ridica nelegal în lateralul blocului lor, pe spațiul verde al blocului. Autorizația de construire a blocului a fost anulată deoarece a fost emisă de Primăria Sectorului 5, deși terenul era în Sectorul 4, dar și fiindcă era prea aproape de blocul vecin, pe spațiul verde, spun cetățenii. Reamintim că spațiul verde de lângă blocul lor a fost retrocedat, iar oamenii s-au trezit înconjurați de 3 blocuri noi. Construcția pentru care s-a obținut demolarea nu era finalizată, din 4 niveluri fiind ridicat doar unul.”Am început procesul în 2016, imediat după ce instanța a stabilit definitiv granița între Sectoarele 4 și 5. Cu toate astea, după ce s-a dat decizia definitivă care stabilea faptul că aceste terenuri nu au fost niciodată în Sectorul 5 ci sunt în Sectorul 4, Primăria Sector 5 a eliberat autorizație de construire pe teritoriul Sectorului 4, pentru construcția unui bloc cu subsol, parter, două etaje și mansară, pe spațiul verde din lateralul blocului nostru. M-am dus la investitor, i-am arătat decizia, faptul că aici nu are cum să construiacsă, i-am spus că noul bloc va fi foarte aproape de blocul nostru și cu toate acestea mi s-a precizat faptul că au toate avizele și autorizațiile și încep lucrările. Noi am mers în instanță, iar la șase luni după s-a dat decizia de anulare a autorizației de construire. Numai că a mai durat ceva timp deoarece Tribunalul nu a precizat cine să demoleze. S-a trimis dosarul la rejudecare, iar aici instanța a stabilit ca Codrea Company, dezvoltatorul, să demoleze clădire. Ei nu au apucat să o termine, au construit doar parterul. Acum, la Curtea de Apel, decizia a rămas definitivă”, a declarat pentru HotNews.ro Luminița Șandru, reprezentanta Asociației de proprietari care a câștigat procesul.

Motivul care a stat la baza anulării autorizației de construire a blocului și a deciziei de demolare este faptul că Primăria Sectorului 5 a dat autorizație de construire pentru un teren care se afla în Sectorul 4, deci nu era pe raza ei administrativă.

”Instanța a decis că blocul a fost autorizat nelegal deoarece autorizația de construire a fost emisă de Primăria Sectorului 5 deși terenul era în Sectorul 4, deci pe teritoriul altei unități administrative. Investitorul a cerut intrarea în legalitate, adică să meargă la Primăria Sector 4 și să-i dea altă autorizație, numai că nu avea cum, fiindcă întâi trebuie să demoleze clădirea și apoi să ia altă autorizație de la Sectorul 4. Pe noi ne deranjează că este foarte aproape de blocul nostru, ne ia lumina, stăteam ca în cavou dacă ne înconjurau din toate direcțiile de 3 blocuri. AColo era spațiul verde aferent blocului, nu aveau cum să retrocedeze acele spații”, a explicat Luminița Șandru.Până va începe demolarea blocului va mai dura însă.

”Așteptăm motivarea instanței, vom legaliza cele două decizii, vom merge la un executor, executorul va merge din nou în instanță și va cere încuviințarea pentru Asociația de proprietari să demolăm noi pe cheltuiala investitorului. Investitorul dacă nu se conformează, se dă un termen de câteva luni. La blocul din spate, cel demolat, am dat un termen de 3 luni. Aici va fi mai greu deoarece blocul este ridicat de o societate comercială, nu pe persoană fizică, fiindcă în general firma intră în faliment și nu ai pe cine să mai execuți, numai că vom apela în continuare la terenul pe care s-a construit, vindem terenul”, a mai spus Luminița Șandru.

Nici cel de-al treilea bloc autorizat de Primăria Sectorului 5 nu va rămâne în picioare. ”Și pentru cel de-al treilea bloc este un proces câștigat de ISC, Primăria 5 trebuia să demoleze etajele 3 și mansarda și trebuia refăcutr structura de rezistență conform deciziei instanței, dar primăria nu a pus în aplicare. Mai avem puțin de așteptat și aici”, a mai spus Luminița Șandru.
În paralel, pe rolul instanței se află procesul pentru anularea titlului de proprietate în baza căruia au fost puse în posesie spațiile verzi dintre blocurile de pe Șoseaua Giurgiului 164.

”Am reușit să notific toate acele terenuri în procesul de anulare a titlurilor de proprietate și am apelat la expertiza judiciară, expertul a venit și a spus clar că acele terenuri nu puteau fi retrocedate. Am notificat toate cărțile funciare”, a mai spus Luminița Șandru.

Istoria primei demolări

În noiembrie 2018, cetățenii din Șoseaua Giurgiului reușeau să demoleze, în baza unei decizii judecătorești definitive, prima din cele 3 clădiri autorizate de Primăria Sectorului 5 pe spațiul verde de lângă blocul lor. A fost o premieră la nivelul capitalei, fiind primul bloc ridicat ilegal care se demola.

”În 2012 am început procesul pentru anularea autorizației de construire și demolare. Ne-am judecat până în 2016. Instanța a dat o decizie definitivă prin care obliga proprietarul să aducă terenul la starea inițială. În cazul nostru problema a fost că Primăria Sectorului 5 a dat autorizație de construire pe teritoriul Sectorului 4. Blocul era la câțiva metri de geamurile noastre, dezvoltatorul a făcut un fals în înscrisuri și a lipit niște lotulețe care nu puteau fi alipite, a luat autorizație pe un procent de ocupare mai mare, a dezmembrat terenurile și a construit pe sută din teren. După ce am câștigat procesul, am dat la executor, executorul i-a pus sechestru pe toate bunurile. După aceea am fost în instanță și am cerut încuviințarea instanței, fiindcă investitorul și-a luat angajamentul că demolează el, ceea ce nu s-a întâmplat. Am mers în instanță și am cerut instanței să demolăm noi, Asociația de proprietari, pe cheltuiala lui. Când a văzut că i-a ajuns cuțitul la os, a început el demolarea săptămâna trecută”, declara pentru HotNews.ro Luminița Șandru, în noiembrie 2018.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13979 vizualizari

 • +38 (38 voturi)    
  de ce in asfel de cazuri nu plateste functionarul (Joi, 3 septembrie 2020, 14:49)

  NOTORIOUS [utilizator]

  functionarul public ce a dat tot felul de autorizatii ilegale, ce clar a comis falsuri in acte. De ce scapa mereu cei vinovati?
  • +16 (16 voturi)    
   ! (Joi, 3 septembrie 2020, 19:45)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   Pentru ca este functionarul statului.
   Probabil numit politic, sa acumuleze bani din spagi, pentru partidul care l-a numit in functie.
  • +1 (1 vot)    
   Pentru ca nu exista legislatie (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 12:20)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui NOTORIOUS

   E foarte dificil, la ce legislatie exista, sa arati ca functionarul public te-a pagubit.

   In plus, tu, ca asociatie de proprietari, esti pagubit de cel ce construieste, nu de functionar, asa ca doar de la dezvoltator poti cere despagubiri. Daca dezvoltatorul care-a trebuit sa demoleze da in judecata functionarul public, abia atunci poate el sa obtina bani, eventual, de la functionar. Doar ca, din ce scrie-n articol, functionarul public nu e cel care-a comis falsuri in acte, asa ca sansele sa castige dezvoltatorul un proces cu functionarul public sunt minime.

   Un functionar atata face: completeaza si verifica si muta hartii. Daca hartiile sunt corecte sau nu, functionarul nu verifica in mod direct. El doar compara ce scrie pe hartii diferite, si verifica daca hartiile sunt completate conform regulilor, si daca totul se potriveste, pentru el sunt in regula. Daca functionarul omite anumite verificari, functionarul poate fi in cel mai bun caz sanctionat pe linie de serviciu. Nu exista insa legislatie, din nefericire, care sa-l faca raspunzator material, din ce stiu eu. Si cu cat a dat PSD in cap abuzului de putere, si atata legislatie cata aveam a fost desfiintata.
 • +35 (35 voturi)    
  Asa da (Joi, 3 septembrie 2020, 15:22)

  mitg [utilizator]

  Cu o societate civila activa ne vom civiliza si era in care spaga primeaza in birourile de urbanistica se va sfarsi.
 • +32 (32 voturi)    
  Tot respectul (Joi, 3 septembrie 2020, 15:28)

  Orpheus [utilizator]

  Bravo!
 • -2 (2 voturi)    
  nu e logic ce zice Luminita Sandru (Joi, 3 septembrie 2020, 19:22)

  CIP03 [utilizator]

  "Fiindcă în general firma intră în faliment și nu ai pe cine să mai execuți, numai că vom apela în continuare la terenul pe care s-a construit, vindem terenul”, a mai spus Luminița Șandru. "

  Nu inteleg o fraza, frima intra in faliment cum ziceti voi si demolarea se va face pe banii cui? Banii unora cum ziceti voi care bani vor fi recuperati din vanzarea terenului?

  Ok, da cine ar cumpara un teren pe care nu se poate construi?
  • +15 (15 voturi)    
   Eu zic ca ar putea sa-l ia Primaria (Joi, 3 septembrie 2020, 20:22)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui CIP03

   Contravaloare pentru cheltuielile de demolare.
   Și pot face un parc acolo, oamenii ăia merită cu vârf și îndesat.
 • +16 (18 voturi)    
  Bravo pentru atitudine (Joi, 3 septembrie 2020, 20:53)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Ar trebui postat undeva actiunile in instanta a celor care au actionat in judecata.
  Asa e o sursa de inspiratie pentru multi cetățeni cinstiți.
  Care nu pot plati avocați care sa le faca actiunea si celelalte cai de atac.
  Sunt multe măgarii in constructii iar personaje cu influența politică sau administrativă au ridicat constructii fara autorizație fara sa aiba documentatia sau autorizația legală.
  Un caz tipic la Republica Ploiesti.
  Iamandi directoare la Primărie a ridicat pe un teren fara a fi proprietate o construcție fara autorizație.
  Va pot da un exemplu si din Vaslui si unul din Focșani.
  Acolo unde pzd e la cașcaval.
 • +12 (12 voturi)    
  super tare (Vineri, 4 septembrie 2020, 0:31)

  hanu [utilizator]

  cum ajungi sa faci treba statului :))
 • -2 (8 voturi)    
  foarte bine! (Vineri, 4 septembrie 2020, 8:38)

  mongolul [utilizator]

  ma bucura stirea;
  totusi, nu pot sa nu ma intreb: cine or fi "oamenii" astia, care reusesc sa castige procese? la noi, nu se castiga procese decat daca esti mare scula pe bascuala; indiferent de cauza si probe; iar cind te lupti cu unul protejat, cu investitii mari, e si mai si;
  daca ei sunt "oameni" obisnuiti, vedeti ce fii, nepoti, etc au; sau amatele cui sunt doamnele din zona...
  Ceva mi se pare ciudat. Prea ar fi frumos, sa fie oameni simpli, ce castiga un astfel de proces.
 • 0 (0 voturi)    
  mai copii de ambe sexe, (Vineri, 4 septembrie 2020, 17:09)

  mongolul [utilizator]

  de ce nu suportati adevarul?
  Fara adevar -macar enuntat in jurnale- nu putem face nimic.
  Nu mai stergeti prosteste, comentariile; iar cei care voteaza negativ, sa se gindeasca ce efect are votul lor......... De obicei, cine monteaza ghilotina, piere de ghilotina.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by