Conducerea Societății de Transport București urmează să treacă la sanctiuni administrative și disciplinare care pot merge până la desfacerea contractelor de muncă, au declarat pentu HotNews surse apropiate situației. Reamintim că luni, doar o cincime dintre mijloacele de transport public ale STB au ieșit pe trasee luni dimineață, ceilalți șoferi și vatmani continuând greva. Astfel, doar 103 mijloace de transport din cele 521 ale STB circulă luni dimineață.

statie STB, în ziua grevei angajaților societățiiFoto: Hotnews

Liderul sindical Vasile Petrariu a declarat că marți, în zi lucrătoare vor fi și mai puțini șoferi și vatmani pe traseu – 10%. ”Nici mâine nu vor lucra dacă directorul general nu își dă demisia sau nu este demis”, a spus Petrariu. Potrivit acestuia, sindicatul a făcut duminică o solicitare către Conisliul de Administrație, de unde a primit un răspuns în care s-a condiționat o întâlnire de încheierea conflictului de muncă.

”Am avut o discuție cu oamenii care au spus că nici vorbă de așa ceva”, a declarat Petrariu, insistând că singura soluție este demiterea sau demisia directorului Adrian Criț.

Tribunalul București a decis vineri că greva angajaților STB este ilegală și a dispus reluarea activității societății de transport.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus duminică, în cea de a patra zi a grevei de la STB, că au fost pe traseu 65% dintre tramvaie și troleibuze și un număr mic de autobuze și că "mult mai mulți" șoferi și vatmani ar fi ieșit la lucru dacă nu ar fi fost intimidați de sindicat.

"Condamn inconștiența și tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, care a îndemnat de dimineață la oprirea metroului bucureștean, precum și iresponsabilitatea șefei lui de partid, Gabriela Firea, care îl girează în continuare și-l încurajează în acțiunile lui distructive", a scris Nicușor Dan pe Facebook, duminică seară.

Sindicatul Transportatorilor din București susține că nu a inițiat și nu a organizat protestul angajaților și că primarul general al Capitalei Nicușor Dan încearcă să bage pumnul în gura salariaților, în loc să vină cu soluții pentru aplanarea acestui conflict spontan.

Sâmbătă, directorul STB, Adrian Criț, le-a promis șoferilor și vatmanilor care reintră pe traseu că, dacă nu au comis fapte penale, scapă de cercetare disciplinară și i-a avertizat pe cei care continuă greva că riscă desfacerea contractelor de muncă.