După majorarea prețului la gigacalorie, factura lunară pentru subvenția plătită de Primăria Capitalei pentru încălzire va crește de la 120 milioane lei la 250 milioane lei, a declarat primarul Nicușor Dan în conferința de presă susținută astăzi. Astfel, fără ajutor de la Guvern, aproape toți banii primiți lunar de instituție din cotele defalcate din TVA vor merge pentru plata subvențiilor la căldură și transport public, respectiv 350 milioane lei. Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, va avea o intalnire mâine, la ora 10.00, cu premierul Nicolae Ciuca, la Palatul Victoria pentru a discuta despre ajutorul cerut de municipalitate, circa 980 milioane lei.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

”În 10 decembrie, imediat ce vom primi cotele defalcate din impozitul pe venit, se va întâmpla prima oară ca Primăria Capitalei să plătească toţi banii pe care s-a angajat să îi plătească prin buget, adică 950 de milioane, pentru subvenția la căldură. Nu vom mai avea datorii ale Primăriei Bucureşti către Termoenergetica. Au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, 600 de milioane, şi de acolo toate problemele cu care ne confruntăm noi azi. Începând de la 1 ianuarie, însă, situaţia se schimbă, pentru că factura lunară pe care noi v-a trebui să o plătim nu o să mai fie de nivelul 120-130 de milioane, o să fie de nivelul 250 de milioane. Noi primim de la Guvern în fiecare lună între 300 şi 350 de milioane, subvenţia la transportul public este cam 100 de milioane, deci numai aceste două subvenţii ar depăşi banii pe care îi primim de la Guvern. De aceea este important ca noi în cursul lunii decembrie, împreună cu Guvernul, să avem o predictibilitate a sumelor pe care le vom primi ca ajutor de la Guvern pentru subvenţionarea căldurii”, a declarat Nicușor Dan.

Noul ministru PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a lansat un atac dur, vineri, la adresa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care a cerut Guvernului o subvenție de 968 de milioane de lei pentru gigacalorie: "Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dvs și nu avem nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-are bani sau că cineva nu-l finanțează".