Noul ministru PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a lansat un atac dur, vineri, la adresa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care a cerut Guvernului o subvenţie de 968 de milioane de lei pentru gigacalorie: "Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dvs și nu avem nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-are bani sau că cineva nu-l finanțează".

Guvernul CiucaFoto: gov.ro

Câciu a spus că va trebui să discute "foarte serios și aplicat" cu Nicușor Dan, iar o decizie privind subvenția pentru gigacalorie ar ptea fi luată după 10 decembrie.

  • "Trebuie să ne vedem cu Nicușor Dan. E foarte simplu să spunem că alocăm bani.
  • Primăria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea să mute prin hotărârea CGMB, să rezolve problemele pe baza rectificăilor interne.
  • Noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu dl primar general pentru că este vorba despre oameni. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dvs și nu avem nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-are bani sau că cineva nu-l finanțează.
  • După această minivacanță - pentru că unii probabil nu sunt la muncă, vorbesc despre primari, mai ales despre Nicușor Dan - vom avea o discuție cu miniștrii de resort și cu dl primar general, care trebuie să înțeleagă un lucru: banii de la bugetul de stat vin, dar banii aceia trebuie folosiți nu pentru a sta în conturi prost distribuiți", a susținut ministrul PSD, la finalul ședinței de guvern.

Când s-ar putea încheia discuția și să fie o decizie în privința situației de la Primăria Capitalei?

  • "Aș vrea ca săptămâna viitoare, poate de pe 10 decembrie încolo, să închidem aceasta situație. Și să știți că există instrumente, poate dansul ne privește și trebuie să înțeleagă că trebuie să avem o discuție în interesul cetățenilor. Nu vrem să ajungem în acțiuni de control, în acțiuni în care trebuie ca stat să luăm măsuri pentru protejarea propriilor cetățeni față de un primar ales de cetățeni.", a spus ministrul Adrian Câciu.

Întrebat cât ar putea acorda Ministerul de Finanțe Primăriei Capitalei pentru subvenția la căldură, în condițiile în care Nicușor Dan a estimat că ar fi nevoie de peste 900 milioane de lei, ministrul Finanțelor a spus că trebuie văzut ce s-a făcut cu banii.

  • "Stați un moment. Este vorba de cât estimează dânsul. Dânsul a mai estimat că după ce este ales facem duș cu apă caldă, da? Eu și toți cei care suntem implicați în această discuție trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu banii dați până acuma.
  • Trebuie să vedem care sunt soluțiile lui. Nu e vorba de a achita o sumă suplimentară, este vorba de a nu da niște bani din nou și să nu primim acea căldură, pentru ca asta s-a întâmplat în București. Nu vreau să fac politica Primăriei Capitalei (..) Această Primărie a Capitalei este cea mai bogată din România, când a avut nevoie de la bugetul de stat a primit pe ceea ce și-a prognozat ca și cheltuieli. Acum nu înțeleg de ce nu avem.. nu ca nu avem caldura sau curent, ci de ce nu avem apă caldă de 1 an de zile.", a declarat ministrul Finanțelor.

Primarul general al Capitalei, Nicoşor Dan a anunţat, vineri, în şedinţa CGMB, că propune ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei. PNL şi PMP a fost de acord cu această propunere, potrivit edilului, însă USR şi PSD nu sunt de acord.

Până la o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie, a afirmat el, adăugând că speră că Guvernul va veni cu un sprijin pentru subvenţie.

Nicușor Dan spunea că bucureștenii ar putea plăti 164 de lei pe gigacalorie în această iarnă, cât au plătit și până acum, dacă Guvernul va acorda subvenția de 968 de milioane de lei, cât a solicitat Primăria Capitalei, în caz contrar PMB va fi "într-o uriașă dificultate".