Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, afirmă că a mers pe teren în sectorul 1 - unde gunoiul nu a mai fost ridicat din cauza disputei între firma de salubritate şi administratia locala - şi a constatat că ploaia a îmbibat deşeurile neridicate, iar din acestea a început să se scurgă levigat, care „miroase groaznic”.

Gunoi Sectorul 1Foto: Hotnews

El susţine că Garda de Mediu a demarat controale la firmele de salubritate „ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple” pentru ca situaţia se la sectorul 1 „să nu fie un precedent periculos”, transmite news.ro.

„Miroase. Ploaia a îmbibat deşeurile astea cu apă şi acum apa se evaporă. Miroase groaznic. Mai mult, se scurge lichid din aceste deşeuri, partea aceea de fermentaţie, de levigat, din ce în ce mai consistentă”, a afirmat Octavian Berceanu la Digi 24.

Acesta a menţionat că ceea ce i-a „salvat” pe cetăţeni în faţa acestei situaţi sunt temperaturile scăzute pentru această perioadă:

„Din experienţa practică, ce ne-a salvat pe noi, cetăţenii, sunt temperaturile care sunt neobişnuit de scăzute în această perioadă. Altfel, dacă am fi avut temperaturi de 29-32 de grade, era un disconfort puternic, pronunţat. Gunoaiele miros. Imaginaţi-vă că noaptea au fost 9-10 grade, deocamdată, altfel ar fi fost un dezastru”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu.

Ce se întâmplă în sectorul 1 cu gunoaiele este ”un joc la limită”

Octavian Berceanu consideră că ceea ce se întâmplă în sectorul 1 în problema gestionării deşeurilor este „un joc la limită dus şi de primărie, şi de operator, pe spinarea cetăţenilor”

„Legea spune în felul următor, OUG 195/2005 spune: autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii şi răspunderi: asigură prin serviciile publice şi operatorii economici responsabili luarea măsurilor de salubrizare a localităţilor, de întreţinere şi gospodărire a spaţiilor verzi, a pieţelor şi a spaţiilor publice. În cazul nostru, Primăria trebuie să facă orice posibil a să ridice aceste deşeuri şi să menţină o stare corespunzătoare a spaţiilor publice. Pe de altă parte, şi prestatorul de servicii beneficiază de un contract care nu este un contract civil normal. El are un monopol al serviciilor pe sectorul 1 şi trebuia să se asigure că ridică deşeurile şi tranşează această problemă financiară în instanţă”, a adăugat Berceanu.

Berceanu a menţionat că de miercuri Garda de Mediu a început un control la primăriile de sector şi firmele de salubritate „ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple”, întrucât Garda de mediu doreşte „să nu se întâmple un precedent periculos”. Controlul va fi finalizat, cel mai probabil marţi şi „dacă este cazul”, verificarea realizată de Garda de Mediu „va fi baza controalelor celorlalte instituţii ale statului”.

Cum a pornit noua criză a gunoiului din Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a acuzat zilele trecute „un nou șantaj de tip mafiot” din partea companiei de salubrizare Romprest, care a anunțat din nou că nu mai ridică gunoiul din sector, edilul îndemnându-i pe bucureșteni să sesizeze Poliția Locală dacă nu li se ridică gunoiul.

Clotilde Armand a mai spus că dacă în cel mult 24 de ore de la anunțul companiei gunoiul nu este ridicat, va rezilia contractul și va aduce un alt operator de salubritate.

Vineri, primarul Sectorului 1 a cerut Prefecturii Capitalei să fie declarată „stare de alertă” în sector din cauza situației sanitare, în contextul în care sectorul a început din nou să se umple de gunoaie, pentru că firma Romprest a oprit din nou colectarea acestuia.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand le-a promis bucureștenilor că „acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupți și de mafia gunoaielor va lua curând sfârșit”.