Primăria Capitalei a oprit toate toaletările pentru această primăvară și pentru această vară. Motivația deciziei este că a început perioada de vegetație, iar tăierile sunt nocive în această perioadă.

Toaletari Elisabeta 1Foto: Hotnews

Toaletările din toamna lui 2019 și din primăvara lui 2020 au fost permise în București printr-o dispoziție cu caracter general emisă de Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei în 4 octombrie 2019. Prin decizia din 2019, orice administrator de spațiu verde public din București putea să taie cum considera necesar.

”De ani de zile toaletările au fost desfășurate neprofesionist, au dus la distrugeri de arbori și sunt unul din factorii importanți ai poluării din ultimii ani. Specialiștii au atras în mod constant atenția asupra acestui fenomen, declară Nicușor Dan.

Nu există un act normativ care să reglementeze gestionarea corectă a arborilor din București. Administrațiile subordonate primăriilor din București încredințează intervențiile unor firme care nu au specialiști. Acestea taie excesiv pentru ca rezultatul intervenției lor să se vadă (așa înțeleg să își justifice munca) și pentru că muncitorii fructifică adesea lemnul obținut. Societatea Internațională de Arboricultură menționează standardul american ANSI A300 (https://wwv.isa-arbor.com/store/product/4278/cid/117/) ca standard recunoscut internațional pentru îngrijirea arborilor. Standardul american recomandă ca prin intervenție să nu se taie mai mult de 25% din coroana crescută în ultimul an (nu din întreaga coroană, cum se citează adesea eronat).

6 idei greșite cu privire la tăierea radicală a arborilor (peisagista Diana Culescu):

#1 … tăierea radicală întinerește arborele, mărindu-i speranța de viață

NU!!! Toate tăierile de acest fel sunt intervenții traumatice pentru arbore, constituind un atentat la integritatea sa, deschizând o poartă pentru boli și dăunători și slăbind întregul sistem de apărare al arborelui. Această slăbire a arborelui poate fi fatală mai ales când este asociată cu alte agresiuni precum seceta, înghețul, traumatizarea rădăcinii, atacuri ale unor agenți patogeni etc.

#2 … tăierea radicală reduce impactul vântului asupra arborelui, limitând riscul ruperii acestuia

NU!!! Tăierile inadecvate generează creșteri hatorice, ramurile rezultate fiind slab ancorate pe arbore. În plus, procesul de degradare a lemnului declanșat prin intermediul rănilor de mari dimensiuni duce la slăbirea structuri generale a ramurilor principale și a trunchiului. Un arbore sănătos nu își pierde ușor ramurile. Însă un arbore tăiat necorespunzător poate să devină foarte periculos.

#3 … tăierea radicală este cel mai bun mod de a reduce înălțimea unui arbore

NU!!! La foarte multe specii ramurile crescute ca urmare a aplicării unor tăieri agresive se dezvoltă extrem de rapid și, astfel, arborele revine la înălțimea inițială într-un timp foarte scurt.

#4 ... tăierea radicală permite diminuarea umbrei

NU!!! Dimpotrivă, o tăiere severă provoacă apariția de frunze mult mai mari purtate de lujeri lacomi ce cresc într-un număr foarte mare.

#5 ... tăierea radicală împiedică formarea lemnului mort

NU!!! Lujerii numeroși care se dezvoltă după o tăiere radicală nu sunt toți viabili. După câțiva ani de viață între aceștia se instalează o relație de concurență, iar ramurile dominate mor în cele din urmă, devenind astfel un pericol.

#6 ... tăierea radicală este economică

NU!!! Comunitățile locale încep să realizeze la ora actuală cât de scump le costă tăierile agresive. Cheltuielile de monitorizare a arborilor periculoși*, cele aferente realizării tăierilor de restructurare precum și costurile de replantare sunt exorbitante”.