​Dupa doua zile de negocieri cu organizatiile PDL, Elena Udrea a anuntat luni ca impreuna cu sustinatorii sai ramane in partid. Desi la intalnirea de la Cotroceni, Traian Basescu a pledat pentru infiintarea unei noi formatiunii politice, sustinatorii Elenei Udrea, in frunte cu Emil Boc, s-au opus scindarii PDL. La cateva ore de la anuntul Elenei Udrea, consilierul prezidential Cristian Diaconescu a anuntat pe blogul sau ca a infiintat fundatia Miscarea Populara.

Elena Udrea si Vasile Blaga, in 2009Foto: Agerpres

Potrivit surselor Hotnews.ro presedintele Traian Basescu s-a intalnit sambata noapte cu Elena Udrea si Emil Boc.La discutii, presedintele a sustinut varianta infiintarii unei noi formatiuni politice, in timp ce Emil Boc a pledat pentru mediere intre Elena Udrea si Vasile Blaga.

Presedintele a sustinut varianta infiintarii unei noi formatiuni politice care sa-l aiba ca lider pe Emil Boc, sustinut de primarii si organizatiile care au votat candidatura Elenei Udrea (Cluj, Neamt, Arad, Brasov Dambovita). Potrivit surselor citate, Emil Boc a argumentat ca infiintarea unui nou partid nu este posibila in conditiile in care trebuie sa aiba la baza primarii, consilierii locali si judeteni si care, prin lege, risca sa-si piarda mandatele daca demisioneaza din formatiunea pentru care au candidat.

  • "Presedintele a fost impulsiv, si a reactionat pe baza unor informatii eronate. Nu se poate rupe PDL in acest moment, este nevoie de logistica sa infiintezi un nou partid, iar oamenii din teritoriu nu sunt dispusi sa-si piarda mandatele de alesi locali pentru infiintarea unei noi formatiuni. Ar fi o actiune sinucigasa", a explicat un sustinator al Elenei Udrea decizia.

Duminica, 24 martie. Elena Udrea a purtat discutii si negocieri pentru ruperea PDL si infiintarea unui nou partid politic, insa organizatiile fidele lui Emil Boc au declinat oferta, mentinand punctul de vedere al fostului premier.

Luni, 25 martie. Inaintea intalnirii Elenei Udrea cu parlamentarii PDL, Emil Boc si-a exprimat optiunea public, declarand ca PDL are nevoie de recastigarea lui Traian Basescu.

  • Emil Boc: "PDL are nevoie de rezolvarea statutara a contestatiilor existente, de o opozitie dura la USL, de proiecte de dreapta si de recastigarea presedintelui Traian Basescu. Aceasta recastigare a presedintelui este o misiune grea, dar sper ca nu imposibila". (Agerpres)

Potrivit surselor, parlamentarii fideli lui Emil Boc i-au transmis Elenei Udrea acelasi mesaj: "nu este momentul oportun pentru infiintarea unei noi fomatiuni politice, trebuie sa asteptam pana la alegerile din 2014, sa-l lasam pe Blaga sa-si franga gatul singur".

La finalul sedintei, Elena Udrea a declarat ca impreuna cu sustinatorii sai vor ramane in partid si nu vor negocia si nu vor face parte din structura conducerii centrale a Biroului Permanent National. "Nu o sa facem opozitie la conducerea partidului, o sa facem opozitie la USL, dar ramanem alaturi de PDL", a declarat Udrea, adaugand ca "in spatele nostru sta jumatate din partid care crede in lucrurile pe care noi le sustinem".

In contrapondere, Vasile Blaga si sustinatorii acestia s-au mobilizat incepand de sambata noaptea si au sunat liderii din teritoriu pentru a limita pe cat posibil plecarile din PDL. Oamenii lui Vasile Blaga s-au aratat dispusi sa negocieze cu tabara Elenei Udrea functiile in Biroul Politic National.

  • Teodor Stolojan: "Am avut ieri o intalnire cu presedintele Blaga mai multi si domnul Blaga a spus ca o invita pe doamna Udrea la o discutie in vederea pregatirii alegerii BPN peste doua saptamani (..)Noi asteptam din partea doamnei Udrea si a sustinatorilor domniei sale incetarea agitatiei mediatice pe care o face. Comisia de organizare si-a incetat activitatea, a dat raspunsul la toate contestatiile care i-au fost adresate, din acest moment lupta, competitia politica pentru alegerea presedintelui PDL a incetat. 

In schimb, presedintele PDL a negat negocierea functiile in conducere centrala.

  • Vasile Blaga: "Vad ca s-au facut trimiteri vis-a-vis de negocieri. Eu nu am ce sa negociez. Pana la urma, ce sa negociem? Exista o deosebire intre mine si domnia sa, pe care am spus-o si la Conventia Nationala: eu sunt doar presedintele partidului, nu sunt proprietarul lui. Nu am ce functii negocia, nici altceva".

Totodata, presedintele PDL a declarat ca vorbit cu Emil Boc si Elena Udrea despre planurile pe care acestia le au in PDL.

  • Vasile Blaga: "Am avut o discutie foarte serioasa si foarte aplicata. Pot sa va confirm, nu m-am inselat niciodata: Emil Boc iubeste Partidul Democrat Liberal (...) Am sunat-o (Elena Udrea n.red) ca sa o invit la discutii si mi-a spus chiar asa: . Nu m-a sunat pana acum", a declarat Blaga, citat de agentia Agerpres. 

Pentru a-si consolida pozitia, Blaga i-a convocat pe parlamentarii PDL in sedinta la sediul partidului in cursul dupa-amiezii de luni. Potrivit surselor participante la discutii, Blaga le-a spus parlamentarilor ca din punctul sau de vedere subiectul Conventiei este unul incheiat si este nevoie de strangerea randurilor impotriva USL.

La cateva ore dupa ce s-au calmat apele in PDL, consilierii presedintelui Traian Basescu au anuntat ca infiinteaza Miscarea Populara. Cristian Diaconescu a anuntat pe blogul sau infiintarea Fundatiei "Miscarea Populara". Sebastian Lazaroiu, Bogdan Oprea, Daniel Funeriu au anuntat pe Facebook, la putin timp, ca se vor inscrie in noua miscare.

De precizat este ca in toamna anului 2011, fiica cea mai mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a inregistrat marca Miscarea Populara.

La Conventia PDL, democrat-liberalii l-au ales pe Vasile Blaga presedintele PDL cu 2404 de voturi, Elena Udrea a obtinut 2013, iar Monica Macovei - 191, au fost inregistrate 40 de voturi nule. Rezultatul votului a fost contestat de Elena Udrea si sustinatorii acestia. Conventia PDL s-a incheiat cu scandal si huduieli dupa ce Elena Udrea a anuntat ca nu recunoaste rezultatul votului si a acuzat fraude la scrutin.

Totodata, presedintele Traian Basescu a postat dupa incheierea alegerilor din PDL un mesaj video pe pagina sa de Facebook in care spune: "Definitiv si pentru totdeauna, adio Partid Democrat, astazi ne-am despartit!". Presedinte a spus ca se va dedica "constructiei unei alte solutii de drepta" si ca nu va face "nimic pentru a aduce alaturi de mine vreo bucatica din PDContestarea votului de la Conventia PDL de catre Elena Udrea si mesajul de adio al lui Traian Basescu au impartit partidul in doua factiuni.