Contestarea votului de la Conventia PDL de catre Elena Udrea si mesajul de adio al lui Traian Basescu au impartit partidul in doua factiuni. Pe de o parte fidelii lui Vasile Blaga incearca sa stranga randurile si sa limiteze cat mai mult plecarile din partid, iar de cealalta parte tabara Elena Udrea - Traian Basescu face planuri pentru infiintarea unei noi constructii politice.

Traian Basescu la Conventia Nationala PDLFoto: Agerpres

Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca Vasile Blaga si sustinatorii acestia s-au mobilizat si au inceput deja sa sune liderii din teritoriu in vederea strangerii randurilor si pentru a limita pe cat posibil plecarile din PDL.

"Gheorghe Flutur si Ioan Oltean sunt cei care se ocupa de discutii si negocieri in teritoriu. Vasile Blaga este dispus sa intre la masa negocierilor cu Elena Udrea pentru a gasi solutii si a evita scindarea partidului", a declarat pentru Hotnews.ro un lider PDL.

Potrivit surselor democrat liberale, in urmatoare perioada se vor purta negocieri intre ambele tabere, miza care ar putea salva PDL de la scindarea efectiva fiind functiile din Biroul Politic Central al PDL.

Elena Udrea la sfat cu Traian Basescu. Boc incearca medierea intre tabere

De partea celalta, Elena Udrea si sustinatorii acesteia discuta intens pentru crearea unei noi constructii politice. Potrivit surselor citate, Elena Udrea si un cerc restrans de sustinatori s-ar fi intalnit cu presedintele Traian Basescu si ar fi discutat strategia pentru viitor.

"In urmatoarele zile, la nivel public vom continua sa depunem contestatii pe rezultatul votului pana cand se vor finaliza negocierile si se va lua o decizie daca ramanem in PDL sau se face o noua constructie politica", a explicat un sustinator al Elenei Udrea.

O prima varianta discutata de membrii aripii Udrea este infiintarii unei noi formatiuni politice. Problema in acest plan o constituie Emil Boc. Sursele citate sustin ca Boc nu vede o solutie in ruperea PDL si nu este dispus sa plece din partid, si ar fi incercat o mediere intre cele doua tabere. De ce nu vrea Boc sa plece? Pentru ca se teme ca astfel va parea ca-si reneaga trecutul politic si guvernamental si se dezice de propriile sale decizii.

O alta problema discutata in interiorul taberei Udrea se refera la primarii si alesii locali ai PDL. Infiintarea unei noi formatiuni politice presupune logistica si organizatii in teritoriu, nevoi care putea fi acoperite prin racolarea organizatiilor PDL fidele Elenei Udrea. Primarii, consilierii locali si judeteni sunt cei care formeaza bazele organizatiilor de partid din teritoriu, insa acestia - potrivit legii - isi pierd mandatele daca parasesc formatiunea din care provin si se inscriu intr-un alt partid.

In aceasta categorie intra primarii sustinatori ai lui Udrea: Emil Boc (Cluj Napoca), Gheorghe Stefan (Piatra Neamt), George Scripcaru (Brasov), Gheorghe Falca (Arad), care si-ar pierde mandatul daca parasesc PDL. De precizat este ca Udrea a beneficiat la Conventie de sustinerea a 15 organizatii printre care Cluj, Prahova, Brasov, Neamt, Dambovita, Covasna, Harghita, Bacau.

Varianta in lucru - partid pe modelul UNPR

Potrivit surselor citate, prioritate este considerata si contabilizarea parlamentarilor PDL dispusi sa ramana alaturi de Udrea. O varianta luata in calcul de Udrea este crearea unui nou grup parlamentar atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat. Udrea si sustinatorii acesteia mizeaza pe racolarea parlamentarilor sutinatori ai motiunii sale, printre care se numara peste 15 deputati si 6 senatori.

"O varianta este infiintarea unui noi formatiuni politice care sa porneasca cu lideri care sunt parlamentari racolati din PDL si din alte formatiuni politice ca PPDD, si sa-si creeze imaginea de partid parlamentar pe modelul UNPR", au explicat sursele citate.

Creearea unui nou grup parlamentar poate aduce beneficii de imagine si poate chiar intra la masa negocierile pentru sustinerea unui nou Guvern in cazul in care PSD si PNL s-ar desparti. Totodata, noul partid parlamentar ia in calcul o alianta de centru dreapta cu Forta Civica si PNTCD pe modelul Romania Dreapta.

O alta varianta discutata in cerc restrans de catre sustinatorii Elenei Udrea este cea a inscrierii in Forta Civica a lui Mihai Razvan Ungureanu. Forta Civica a facut alianta cu PNCTD-ul lui Pavelescu pentru creearea unui pol de centru dreapta, iar Ugureanu a declarat public ca este deschis sa primeasca oameni din PDL.

Varianta este cotata cu sanse mici avand in vedere realatia proasta dintre Elena Udrea si Mihai Razvan Ungureanu. "Nu se tolereaza unul pe altul si niciodata Udrea nu s-ar inscrie intr-un partid in care sa fie condusa de Mihai Razvan Ungureanu" au explicat surse din tabara acesteia.

Ce spun democrat liberalii despre rezultatul Conventiei si mesajul lui Traian Basescu

  • Sullfina Barbu, vicepresedinte PDL: "Sustinatorii si echipa Elenei Udrea ar trebui sa recunoasca infrangerea si sa contribuie la consolidarea partidului in viitor. Eu am convingerea ca atat alesii locali cat si reprezentantii in Parlamentul Romaniei care fac parte din echipa de sustinere a Elenei Udrea pun inainte de toate interesul PDL. Aceste deservicii aduse de reprezentantii motiunii doamnei Udrea, care se traduc prin lipsa de incredere in propriii reprezentanti in comisia de numarare a voturilor, trebuie compensate printr-o reconsiderare a pozitiei" (Mediafax)
  • Orest Onofrei, PDL Suceava: ''Sansele ca sa se rupa partidul semnificativ, sa avem o pierdere pentru PDL, nu exista. Plecari individuale din partid au fost dintotdeauna si s-a dovedit ca cei care pleaca au probleme si nu cei care raman. (...) Chiar daca ar vrea sa plece nu au unde sa plece. O noua constructie este o munca uriasa, numai cine nu a participat la constructia politica a unui partid nu realizeaza despre ce e vorba. In contextul politic de astazi, noile constructii au extrem de putine sanse de reusita'' (Agerpres)
  • Traian Igas, vicepresedinte PDL: "Ca unul care a facut parte din Comisia de organizare a alegerilor pentru functia de presedinte pot sa declar cu mana pe inima ca alegerile s-au desfasurat absolut corect, personal neobservand niciun fel de tentativa de fraudare a procesului de vot. Nu doresc scindarea partidului si sper ca macar in ceasul al 12-lea cei care au afirmat ca ar intentiona sa paraseasca partidul sa se razgandeasca, sa revina asupra acestei idei pentru ca partidul are nevoie de toti membrii sai. Personal, eu declar ca nu voi parasi partidul si voi continua sa raman membru al acestuia" (Agerpres)
  • Gabriel Berca, PDL Bacau: "Este obligatoriu ca Vasile Blaga sa coopteze in structura de conducere a PDL si reprezentanti ai opozantilor sai in alegeri, asa cum a procedat si Emil Boc in scrutinul anterior, cand a atras intre vicepresedinti ori in alte functii si membri ai gruparii Blaga, printre care Frunzaverde ori Stanisoara, cei care ulterior l-au tradat. Rolul unui presedinte de partid este de a uni, nu de a dezbina precum incearca acum domnul Blaga.Daca nu exista echidistanta a conducerii fata de opiniile exprimate de forumul democrat-liberal, deci daca nu se respecta vointa Congresului, daca nu se ia in considerare demersul de rejudecare a procesului de alegeri, daca Vasile Blaga ramane inconjurat de aceeasi oameni in detrimentul unitatii partidului, atunci se prefigureaza, clar, o ruptura in partid, avand consecinte imprevizibile privind soarta PDL, impunandu-se clar reorientarea miscarii de dreapta din Romania catre o alta structura politica" (Agerpres)
  • Cezar Preda, prim vicepresedinte PDL: ''Nu poti ca sef al unui stat, un om care ai toate parghiile posibile pentru a fi informat corect, sa iesi pe o retea de socializare si sa spui ca s-a fugit cu urnele. Asa ceva nu numai ca este o agresivitate fara margini, (...) dar este si un lucru care face rau pe termen mediu si lung unui spatiu politic. Adica cum sa dai o asemenea informatie in spatiul public fara sa isi iei toate datele? Pai sunt oameni care nu stiu sa piarda si care sa-si explice pierderea spun minciuni. (...) Un asemenea rau n-a incercat nimeni sa il faca in istoria PDL-ului. (...) Isi aduc aminte de Petre Roman care, atunci cand a pierdut in fata lui Traian Basescu, nu a vrut sa dea noroc, pentru ca nu ii venea sa creada. Asta este realitatea, e un partid care a avut alegeri, in care a fost o lupta stransa, o lupta care a capacitat intreaga suflare a partidului (...) ieri au vorbit armele, acum lumea asteapta constructia''(Realitatea Tv)
  • Dorin Florea, PDL Mures: "Consider ca si presedintele Traian Basescu a fost dezinformat sau nu i s-au prezentat corect lucrurile - ca s-a fugit cu urnele. Nici vorba, m-am interesat, e exclus sa fi fost orice fel de murdarie. Trecem printr-un moment foarte dificil si n-avem nevoie de asa ceva. Cred ca presedintele n-ar fi iesit asa de repede daca ar fi fost corect informat.  El a facut din PDL o evolutie de exceptie. Noi nu renuntam la parteneriatul cu presedintele, partidul si-a facut intotdeauna un tel din apararea obiectivelor in interesul statului. Presedintele a mai facut declaratii pe care si le-a luat inapoi, dar nu cred ca e cazul acum. Insa, indiferent de decizia lui, chiar daca se desparte de PDL, mi-ar placea foarte mult sa se informeze corect, pentru ca e dreptul domniei sale sa decida" (Mediafax)

Ce s-a intamplat la Conventia PDL de sambata:

La Conventia PDL, democrat-liberalii l-au ales pe Vasile Blaga presedintele PDL cu 2404 de voturi, Elena Udrea a obtinut 2013, iar Monica Macovei - 191, au fost inregistrate 40 de voturi nule. Rezultatul votului a fost contestat de Elena Udrea si sustinatorii acestia. Conventia PDL s-a incheiat cu scandal si huduieli dupa ce Elena Udrea a anuntat ca nu recunoaste rezultatul votului si a acuzat fraude la scrutin.

Totodata, presedintele Traian Basescu a postat dupa incheierea alegerilor din PDL un mesaj video pe pagina sa de Facebook in care spune: "Definitiv si pentru totdeauna, adio Partid Democrat, astazi ne-am despartit!". Presedinte a spus ca se va dedica "constructiei unei alte solutii de drepta" si ca nu va face "nimic pentru a aduce alaturi de mine vreo bucatica din PDL".

Traian Basescu pe Facebook: "Am vazut rezultatul Conventiei PDL, cred ca am fost cinstit cu acest partid. I-am spus ca dupa aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum nu au inteles sa fie democrati ma face sa spun acum definitiv si pentru totdeauna: Adio, Partid Democrat. Astazi ne-am despartit. Ei nu mai sunt o piatra de moara pentru mine, eu nu mai sunt o piatra de moara pentru ei. Ma voi dedica constructiei unei alte solutii de dreapta, cu oameni cinstiti, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care accepta dreptul democratic al contestatiei si vreau sa stiti ca nu voi face nimic pentru a aduce alaturi de mine vreo bucatica din PDL".