Admiterea la facultate in strainatate: Care sunt principalele destinatii universitare ale studentilor romani si taxele de scolarizare la universitatile din afara

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 2 august 2013, 12:03 Actualitate | Studenti in strainatate


Studenti
Foto: Agerpres
Universitatile din strainatate au atras aproximativ 30.000 de absolventi romani, care in prezent sunt inregistrati in diferite programe de studii. Principalele destinatii de studiu universitar pentru absolventii romani sunt Marea Britanie, Olanda si Danemarca, potrivit datelor Integral Programe Educationale puse la dispozitia HotNews.ro. Un alt studiu, realizat de UNESCO si furnizat HotNews.ro de catre Educativa, arata insa ca cel mai mare numar de studenti romani era anul trecut in facultatile din Italia, Marea Britanie si Franta. Taxele de studiu au fost majorate in Marea Britanie pana la 9.000 de lire sterline, insa guvernul britanic continua programul Student Loans.

Topul destinatiilor universitare, potrivit companiei de consultanta educationala Integral Programe Educationale
 
Universitatile din Marea Britanie ocupa primul loc in topul universitatilor din strainatate alese de absolventii romani. Pe locul al doilea se afla universitatile din Olanda, urmate de cele din Danemarca si Suedia, potrivit datelor puse la dispozitia HotNews.ro de compania de consultanta educationala Integral Programe Educationale. Conform acestor date, anul acesta s-a inregistrat o scadere de 3,4% a numarului de aplicanti romani in Marea Britanie.

Pe parcursul acestui an, numarul candidatilor romani pentru universitatile din Olanda a crescut cu pana la 50%, in timp ce interesul pentru Danemarca s-a dublat. Aceasta orientare a tinerilor catre Olanda se datoreaza taxelor mai mici de studiu si datorita programelor foarte bune in limba Engleza (10 din universitatile olandeze sunt permanent pe locuri de frunte in Top 200 universitati, conform The Times Magazine), potrivit sursei citate.

Topul destinatiilor universitare, potrivit datelor Educativa care au la baza statistici realizate de UNESCO

La universitatile din Italia studiaza aproximativ 6.000 de absolventi romani, aceasta fiind prima destinatie de studiu a romanilor, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de catre compania Educativa. Informatiile se bazeaza pe statistici si estimari realizate de UNESCO in perioada 2002-2012.

Topul destinatiilor universitare in 2012, potrivit estimarilor UNESCO:
 • Italia - 5.965 de studenti romani
 • Marea Britanie - 4.112
 • Franta  - 3.031
 • Germania - 2.195
 • Spania - 2.959
Urmeaza in top universitatile din Austria cu 1.650 de studenti romani si universitatile din Statele Unite ale Americii cu 1.458 de studenti romani.

Ultimele date oficiale cu privire la numarul studentilor romani in strainatate si la destinatiile acestora sunt din 2009, cand se inregistrau 23.736 de studenti romani la universitati straine. Din 2009 si pana in prezent, datele puse la dispozitie de UNESCO sunt estimari, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii companiei Educativa.

Potrivit acestor estimari, si in 2011 top 3 destinatii universitare era compus din: Italia (5.263 studenti romani), Marea Britanie (3.565 studenti romani) si Franta (3.381 studenti romani). Iata o comparatie cu 2009, ultimul an cu date oficiale: Franta (3.950 studenti romani), Italia (3.859 studenti romani), Germania (3.249 studenti romani), Marea Britanie (2.160 studenti romani) si Spania (1.397 studenti romani).

Descarca de aici statisticile Educativa

Sansele de angajare dupa absolvire: un criteriu in alegerea facultatii

In ultimii ani, multe topuri de profil evidentiaza universitatile ale caror absolventi isi gasesc un loc de munca in domeniul studiat, inca din primul an de absolvire. O consecinta o reprezinta faptul ca in Marea Britanie, spre exemplu, tot mai multi studenti aleg asa numitele programe "Sandwich" care dureaza 4 ani in loc de 3 si incorporeaza un an de experienta de munca platita, ca parte din programul de studiu, potrivit Integral.

In Olanda, studentii incep sa ia in calcul tot mai des universitatile de Applied Sciences unde sunt diferite programe de internship in domeniile de studiu alese, programe dezvoltate si evaluate de universitati. Absolventii unor astfel de programe sunt orientati mai mult spre cariera si se angajeaza adesea imediat dupa finalizarea programului de licenta, inainte de a alege un program de master pentru continuarea studiilor, potrivit Integral Programe Educationale.

Universitatile din Olanda sunt de doua tipuri: teoretice si de stiinte aplicate. Universitatile de Stiinte Aplicate au o orientare practica, punand accent pe pregatirea profesionala a studentilor in diferite domenii ale economiei si afacerilor. Programul de studii universitare are durata de 4 ani, incluzand si un an de practica. Dupa absolvire, studentii isi gasesc cu usurinta un loc de munca, avand deja experienta in domeniul ales. In universitatile teoretice, cercetarea stiintifica face parte din programa fiecarui student. Studiile universitare au durata de 3 ani, iar cele de master de 2 ani.

Care sunt specializarile cele mai cautate de romani la universitatile din strainatate

Cele mai populare domenii de studiu alese de studentii romani sunt:
 • Economie
 • Management si Marketing
 • Arhitectura
 • Inginerie
 • IT si Computer Science
 • Drept
Se inregistreaza o crestere semnificativa a interesului fata de programele de Inginerie, Arhitectura si Constructii fata de anii precedenti, conform unei analize facute in urma ultimelor editii ale targului World Education, unde vizitatorii completeaza profilul si domeniile de studiu dorite. Astfel din 7.000 tineri inregistrati, aproximativ 20% s-au orientat spre aceste de domenii.

Cea mai mare pondere o au domeniile ce tin de Economie, Management si Marketing cu aproximativ 40%, IT si Computer Science cu o pondere de peste 10% urmate de Relatii Internationale, Drept, Medicina, Turism, Matematica, alte domenii socio-umane.

Taxele de scolarizare sau sistemele de plata a anilor universitari

Anul academic trecut (2012), universitatile din Marea Britanie au majorat taxele de studiu de la 3.000 la 7.000 pana la 9.000 de lire sterline. Guvernul britanic si-a mentinut, insa, sistemul de imprumuturi pentru studenti. Pentru aceste imprumuturi tinerii romani pot aplica in mod gratuit. In prezent, aproximativ 90% din studentii romani din Marea Britanie se folosesc de aceste imprumuturi pentru a-si acoperi partial sau total taxele. Aceasta forma de finantare nu este valabila si pentru masteranzi. 

Multe universitati britanice acorda diverse burse sau finantari pentru studentii romani, pentru a-i ajuta cu cheltuielile de trai in Marea Britanie, pentru primele luni de acomodare (un exemplu poate fi University of Bradford care a oferit burse de 1500 GBP pentru studentii cu venituri reduse).

In ceea ce priveste programele de master, multe universitati din Marea Britanie ofera diferite burse de studiu pentru studentii romani de pana la 50% din taxa de scolarizare. Un exemplu aici poate fi University of Sunderland care a acordat luna trecuta 4 burse de 50% pentru masteranzi romani. Cele mai multe burse pentru masterat in Marea Britanie sunt alocate pe baza rezultatelor academice si a realizarilor din alte domenii. Acestea se acorda sub forma unor reduceri de taxa intre 1.000 si 5.000 lire sterline.

Unele universitati au programe speciale de burse care acopera taxa de scolarizare plus costurile suplimentare cum ar fi cele de cazare, trai si de calatorie. Exista si universitati care ofera burse studentilor care aleg un program prioritar pentru respectiva universitate. Spre exemplu, Universitatea din Essex a acordat 5.000 lire sterline celor care au ales Istoria Artei, Public Health sau Health Studies.

In Olanda si Danemarca, taxele de studiu sunt subventionate de guvern astfel incat studentii europeni platesc 1.835 euro anual in Olanda, in timp ce in Danemarca taxele sunt subventionate integral, deci studentii nu trebuie sa plateasca nimic.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

48823 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Taxe in Marea Britanie (Vineri, 2 august 2013, 13:12)

  comedie_dramatica [utilizator]

  Doar in Anglia functioneaza systemul "Student Loan".

  In Scotia taxele sunt platite de SAAS pentru cetatenii EU (in afara de englezi!).

  Succes la aplicatii tinerilor!
 • +1 (1 vot)    
  Applied Sciences = colegiu, nu universitate (Vineri, 2 august 2013, 16:32)

  A.B [utilizator]

  Astfel de articole sunt utile pentru infromarea generala, au insa pacatul ca perpetueaza confuzia legata de universitatile de stiinte aplicate (“University of Applied Sciences”). Acestea exista atat in Olanda, cat si in Germania. Fara a minimaliza calitatea programelor educationale ale acestora, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: acestea sunt colegii, nu universitati! Sursa confuziei este clara, numele. Dar aici se termina si legatura cu universitatile propriu-zise. Un absolvent al acestor universitati nu va putea urma un program masteral la o universitate in sensul propriu al cuvintului (tehnica ori clasica) fara a trece printr-un program “pre-master” (schakeljaar in olandeza). Acest program dureaza de regula un an, problema e insa ca nivelul cunostintelor acumulate la colegii este mult sub cel al absoventilor de bachelor la universitate. Aceasta face ca, de facto, programul pre-master sa fie unul greu de absolvit (rata de succes fiind foarte mica) si sa implice eforturi foarte mari, iar studiile pre-masterale sa se intinda de regula pe doi ani.

  E pacat ca elevii romani nu stiu care e situatia reala, sunt atrasi de modul mai facil in care se obtin burse la Applied Sciences fara a realiza ca obtin de fapt o diploma de colegiu, nu de bachelor universitar. Sigur, pe diploma scrie “Bachelor in Applied Sciences” ba poti continua cu un “Master in Applied Sciences”, insa ca sa ma refer la un titlu concret, esti ceea ce pe vremuri se numea “sub-inginer”, nu “inginer”. Si chiar lasand titlul la o parte, mai grav e ca si cunostintele acumulate sunt pe masura, iar salarizarea si job-ul la fel. Nu scriu doar pentru a ma afla in treaba, lucrez frecvent cu studenti de la Applied Sciences care incearca ulterior sa obtina un master la universitate si stiu cat de greu le e atat in faza pre, cat si ulerior in programul masteral efectiv. Doresc doar ca alegerea sa fie facuta in deplina cunostinta de cauza.

  O remarca: majoritatea programelor masterale ale universitatilor tehnic
  • +1 (1 vot)    
   Continuarea (Vineri, 2 august 2013, 16:41)

   A.B [utilizator] i-a raspuns lui A.B

   Inca o remarca: majoritatea programelor masterale ale universitatilor tehnice, fie ele de matematica, fizica, ori inginerie includ internship-uri de cel putin 15 ECTS pe langa lucrarea de master, care la randul ei este deseori un proiect intr-o companie. Presupun ca situatia este similara si la univesitatile clasice. Oricum, internship-ul nu e nicidecum specific colegiilor (alias University of Applied Sciences).
  • +2 (2 voturi)    
   Germania (Vineri, 2 august 2013, 19:34)

   urfe [utilizator] i-a raspuns lui A.B

   Eu am o experienta de peste 5 ani cu ambele univ. (clasica si applied), insa numai Germania: depinde foarte mult de materiile studiate in timpul bachelor-ului sau ale master-ului. Cunosc destula lume care cu master de applied sciences a putut incepe un doctorat la universitati din Top 50 Eu. sau centre de cercetare bune, atat in Germania cat si in restul Europei, fara sa i se reproseze trecutul de HS (Hochschule). Altii au trebut sa treaca printr-un curs teoretic.

   Dar diferente majore in timpul studiului pentru cei veniti din HS NU am vazut. Probabil si pentru ca de obicei cei mai buni si cu o anumita inclinatie spre teorie/cercetare doresc sa continue pe o ruta academica.

   Oricum, este responsabilitatea studentului sa se informeze serios.
  • +1 (1 vot)    
   Uitasem (Vineri, 2 august 2013, 19:46)

   urfe [utilizator] i-a raspuns lui A.B

   Cel putin in cazul celor cu master, salariile primite pe posturile de cercetare sunt identice pentru ambele grupe (E13).

   Dar - un mare dar - aici tine si foarte mult de fiecare unvi. in parte. Motivul: extrem de multa birocratie, cu o complexitate extrema. Cunosc povesti in care unele univ. au refuzat sa recunoasca experienta unor studenti veniti din strainatate. Pentru cei care isi fac intreg studiu in Germania, insa, nu sunt probleme.
 • +1 (3 voturi)    
  Acesta este viitorul (Vineri, 2 august 2013, 16:52)

  mucenic [utilizator]

  Am satisfactia am prevazut ca asa se va intampla si ma asigura astfel ca tara este pe drumul cel bun. Acesti tineri sant viitorul tarii. Comunismul a distrus infrastructura invatamantului in Romania, singurul progress fiind dela membru al academiei cu 4 clase primare la prim ministru penal professor universitar. Sant convins ca imensa majoritate a celor plecati la studii in strainatate se vor reintoarce in tara cand legislatia va favorabila investitiilor, antreprenorilor,i justitia va intra pe fagasul normal si legea invatamantului va semana cu cele din West.
  • +2 (2 voturi)    
   deci cam pe cand ? (Vineri, 2 august 2013, 18:17)

   kelye [utilizator] i-a raspuns lui mucenic

   Mi-am facut o firma in UK, joi seara pe la ora 21, totul online, formularele (4) mi-au luat vreo 20 de minute pentru ca am citit toate informatiile legate de ce trebuie completat. A costat 26 de lire (~150 ron).
   Luni dimineata aveam actele acasa, prin posta.
   0 minute la cozi, 0 nervi.

   "se vor reintoarce in tara cand legislatia va favorabila investitiilor, antreprenorilor,i justitia va intra pe fagasul normal"

   Din pacate asta se va intampla doar daca rudele vor cere repatrierea oaselor, nu cred ca vor mai fi ei in viata cand se va ajunge la acelasi nivel.
 • 0 (0 voturi)    
  din pacate (Sâmbătă, 3 august 2013, 13:36)

  ATP [utilizator]

  invatamantul universitar in italia franta si spania e de foarte proasta calitate...
 • +2 (2 voturi)    
  vanatoare de creiere (Sâmbătă, 3 august 2013, 16:39)

  catalinee [utilizator]

  Exista un sistem foarte bine de racolat creiere din Romania.
  Intermediarii nu doar prezinta o oferta educationala ci una de emigrare spunand la prezentarile lor fara jena ca "pentru voi (viitorii studenti) acasa va fi Anglia de acum inainte".
  In acelasi timp statele vestice au politici si strategii in aceasta directie.
  Care este diferenta intre turcii care ne luau copiii (adica viitorul) pentru ai face ieniceri.
  Viitorul nostru se contureaza a fi un statut de colonie a carui nivel de dezvoltare nu trebuie sa fie decat atat cat are nevoie cel care te domina pt a te administra.
  • +1 (1 vot)    
   Nu le poti face occidentalilor o vina ... (Duminică, 4 august 2013, 9:15)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui catalinee

   ... pentru faptul ca noi suntem prosti, si de mai bine de doua decenii incoace ne pricepem sa punem in fruntea tarii doar escroci, facand tara neatractiva pentru tinerii pe care-i duce capu'.

   Daca ce invata romanii plecati la studii ar fi macar in mica masura de folosit in RO, nacar o parte din ei s-ar intoarce.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by