Clasamentul universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume este dominat de universitatile din Statele Unite ale Americii. Top 100 cele mai puternice branduri universitare la nivel global este realizat anual de Times Higher Education, iar clasamentul din 2013 are pe primele pozitii universitatile Harvard, Massachusetts Institute of Technology - MIT (SUA) si Cambridge (Marea Britanie). Romania nu are nicio universitate in acest top.

Clasamentul universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume (Times Higher Education World Reputation Rankings) este realizat anual de publicatia britanica Times si se bazeaza pe cel mai mare sondaj de opinie efectuat doar pe baza de invitatie si doar in cadrul mediului universitar. Rezultatul este top 100 al celor mai puternice branduri universitare la nivel global. Clasamentul Reputatiei in Lume este un produs al Clasamentului International al Universitatilor (World University Rankings) si se bazeaza doar pe opiniile universitarilor publicati, cu experienta in domeniile lor.

Universitatile din Statele Unite ale Americii sunt cel mai bine plasate in lume in ceea ce priveste reputatia, avand in vedere ca din primele 50 de pozitii ale acestui top, 28 sunt ocupate de institutii americane (in top 100 sunt 43 de universitati americane).

Sursa foto: timeshighereducation.co.uk

Din SUA, Universitatea Harvard este primul loc in acest top, urmata de MIT (locul 2), University of California, Berkeley (locul 5), Stanford University (locul 6), Princeton University (locul 7), University of California, Los Angeles (locul 8), Yale University (locul 10), California Institute of Technology (locul 11), University of Michigan (locul 12), Columbia University (locul 13), University of Chicago (locul 14).

Pe urmatoarele locuri, din SUA sunt:

  • 17. Cornell University
  • 18. University of Pennsylvania
  • 19. Johns Hopkins University
  • 24. University of Illinois at Urbana Champaign
  • 26. Carnegie Mellon University
  • 27. University of Texas at Austin
  • 27. University of Washington
  • 29. New York University
  • 30. University of Wisconsin-Madison
  • 31. Duke University
  • 34. University of California, San Diego
  • 37. Northwestern University
  • 38. Georgia Institute of Technology 
  • 40. University of California, San Francisco
  • 42. University of Massachusetts
  • 48. University of California, Davis 
  • 50. Purdue University 

Ca numar de aparitii in acest clasament, Marea Britanie ocupa 7 pozitii in top 50 si 9 pozitii in intregul top. Printre primele 50 de universitati cu cea mai buna reputatie in lume se numara:

  • 3. Universitatea Cambridge
  • 4. Universitatea Oxford
  • 14. Imperial College London
  • 20. University College London
  • 25. London School of Economics and Political Science
  • 46. University of Edinburgh
  • 47. University of Manchester
  • pe pozitiile 61-70. King's College London
  • 91-100. University of Bristol

Franta nu are nicio universitate plasata pe primele 50 de locuri, prima pozitie ocupata in acest top de o universitate franceza fiind 76 de Universite Paris-Sorbonne. Urmeaza Ecole Polytechnique si Universite Pierre et Marie Curie (plasate in 81-90) si Universite Paris-Sud (pe locurile 91-100).

Japonia cu University of Tokyo este prima tara care "sparge" blocul universitatilor americane si britanice pe primele pozitii, ocupand locul 9. Alte aparitii ale universitatilor nipone sunt Kyoto University pe locul 23, Osaka University (51-60), Tohoku University si Tokyo Institute of Technology (61-70).

Cea mai reputata institutie de invatamant superior din Canada este University of Toronto (locul 16), care este urmata de University of British Columbia si McGill University (ambele locul 31).

Elvetia este prezenta cu doua institutii in acest top: ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology Zurich (locul 20), Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (51-60).

Din Singapore, National University of Singapore se afla pe locul 22 si Nanyang Technological University se afla in intervalul 71-80.

Din China, Tsinghua University se plaseaza pe locul 35, iar Peking University pe locul 45.

Sursa foto: timeshighereducation.co.uk

Australia este reprezentata in clasament de University of Melbourne (locul 39), Australian National University (locul 42), University of Sydney (locul 49), University of Queensland Australia (71-80), University of New South Wales (81-90) si Monash University (91-100).

Din Coreea, Seoul National University se afla pe locul 41, iar Korea Advanced Institute of Science and Technology ocupa un loc in pozitiile 61-70.

Germania are o singura aparitie in primele 50 de universitati, cu Ludwig-Maximilians-Universitat Munchen pe locul 44. Technische Universitat Munchen este clasata in 61-70, Humboldt-Universitat zu Berlin si Universitat Heidelberg sunt pe pozitiile 71-80, iar Freie Universitat Berlin este in 91-100.

Din Rusia, Lomonosov Moscow State University este singura institutie prezenta in clasament si se afla pe locul 50.

Alte prezente in acest clasament sunt Delft University of Technology - Olanda (51-60), Middle East Technical University - Turcia (51-60), National Taiwan University (51-60), Hong Kong University of Science and Technology (61-70), Karolinska Institute - Suedia (61-70), University of Sao Paulo - Brazilia (61-70), Hebrew University of Jerusalem - Israel (71-80), KU Leuven - Belgia (71-80), University of Amsterdam - Olanda si Utrecht University - Olanda (81-90), Chinese University of Hong Kong (81-90), Lund University si Uppsala University - Suedia (91-100) si Wageningen University and Research Center - Olanda (91-100).

Sursa foto: timeshighereducation.co.uk

Cercetarile au aratat ca reputatia unei universitati este prioritara pentru universitari in alegerea unui loc de munca (fiind peste criteriul reprezentat de locul in care este amplasata institutia si chiar peste salariu) si este criteriul principal pentru studentii mobili, surclasand taxele de studiu si continutul cursurilor, sustine Phil Baty, editor al Times Higher Education World University Rankings.

Acest top se bazeaza pe un sondaj realizat de compania Ipsos MediaCT pentru Thomson Reuters. Respondentilor li se cere sa numeasca un numar mic de institutii, bazat pe propria lor experienta, pe disciplina lor de specialitate. Top 2013 a fost realizat pe baza a 16.639 de raspunsuri cu privire la universitatile cu cea mai buna reputatie din lume.

Metodologie

Studiul foloseste date ONU pentru a asigura o distributie care reflecta datele demografice ale burselor in lume si este raspandit uniform in ceea ce priveste disciplinele universitare.

Clasamentul este bazat pe un sondaj realizat in lunile martie si aprilie 2012 care a primit 16.639 de raspunsuri din 144 de tari. In medie, respondentii lucreaza in mediul universitar de 17 ani. In ceea ce priveste disciplinele pe care respondentii le reprezinta, 22,1% dintre acestia sunt specializati in stiinte sociale, 21,3% in inginerie si tehnologie, 18% in stiinte fizice, 15,4% in 'clinical subjects', 12,7% in stiintele vietii si 10,5% in arte si stiinte umaniste.

In ceea ce priveste aria geografica, 33% dintre respondenti sunt din America de Nord, 17% din Europa de Vest, 12% din Asia de Est, 10% din Oceania, 6% din Europa de Est, 5% din America de Sud si 5% din Orientul Mijlociu.

In cadrul sondajului, universitarii nu sunt pusi sa faca un top, ci sa numeasca cel mult 15 institutii pe care le considera a fi cele mai bune, bazat pe propria lor experienta, pe disciplina lor. In final, in realizarea clasamentului a fost luata in calcul reputatia universitatilor privind cercetarea si predarea, sustin realizatorii acestuia.

Vezi aici mai multe despre metodologie

Citeste si: