Ai accesat cei maximum 200.000 de lei nerambursabili, prin StartUp Nation, insa munca ta nu s-a incheiat. Afacerea ta este de abia la inceput. Aceasta suma poate fi, intr-adevar, suficienta pentru a pune pe picioare un business si a-l aduce pana la un nivel la care sa se autosustina, insa acest lucru depinde atat de dimensiunea afacerii, cat si de domeniul de activitate. Care este orizontul necesar pentru ca business-ul sa devina autosustenabil? De unde poti obtine bani, nu doar ca sa incepi o afacere, ci si ulterior, ca o cresti? Si nu in ultimul rand, la ce se uita banca inainte de a-ti acorda un nou imprumut?

Dinu MaziluFoto: Smile Media

Ai o idee buna de afaceri dar iti lipsesc banii sa incepi. Ce optiuni ai? Din pacate nu sunt foarte multe sau foarte variate, insa ele exista. Poti sa te inscrii in programe precum StartUp Nation, unde statul te sprijina sa obtii maximum 200.000 lei nerambursabili. Sau poti sa iti incepi afacerea pe credit furnizor, poti sa apelezi la un leasing si, in ultima instanta, poti sa accesezi platforme de crowdfunding, din ce in ce mai raspandite. Suma disponibila prin StartUp Nation poate sa te ajute sa iti pui pe picioare afacerea si sa o cresti pana la nivelul la care sa se auto-sustina. Dimensiunea afacerii si domeniul de activitate influenteaza insa acest parcurs.

"Spre exemplu, o mica cafenea ar putea fi pusa usor pe picioare cu aceasta suma, insa o investitie ceva mai mare sigur ca nu si atunci antreprenorul este bine de la inceput sa-si faca un plan si sa se gandeasca in cazul in care necesarul lui de finantare este mai mare decat aceasta suma, ce alte optiuni de finantare ar putea sa gaseasca", arata Dinu Mazilu, director Zonal Retail BCR.

O afacere pe care o incepi astazi prin programul StartUp Nation "poate ajunge la nivelul de auto-sustenabilitate dupa cateva luni, dar poate dura si ceva mai mult, 1 an sau 1 an si jumatate. Depinde foarte mult iarasi de domeniul in care se doreste ca afacerea sa activeze si de rapiditatea cu care antreprenorul poate aduna tot ceea ce este necesar pentru a face ca afacerea sa functioneze", potrivit expertului bancar.

Dinu Mazilu ne explica ce optiuni de finantare ai, nu doar la inceput de drum ci si pe parcurs, care este orizontul necesar pentru ca business-ul sa devina autosustenabil si ce criterii are in vedere banca inainte de a-ti acorda un nou imprumut.

Vezi si: