Impactul negativ asupra patrimoniului istoric de la Rosia Montana este unul dintre argumentele puternice ale opozantilor proiectului minier. Marti, de la ora 12.00, va avea loc o DEZBATERE LIVE in care pozitia companiei Rosia Montana Gold Corporation este sustinuta de Adrian Gligor (Vicepresedinte Dezvoltare Durabila si Patrimoniu) si prof. dr. Augustin Ioan, iar argumentele impotriva proiectului sunt prezentate de prof. dr. Mircea Babes si conf. dr. Sergiu Nistor. Principalele teme ale discutiei: istoricul activitatilor de la Rosia Montana, situatia actuala a patrimoniului, galeriile romane si intrarea sit-ului in Patrimoniul UNESCO.

Cei care nu au putut urmari dezbaterea VIDEO pot citi aici LIVE TEXT cele mai importante declaratii ale participantilor

Nota: Aceasta dezbatere face parte dintr-un ciclu de 6 dezbateri, sustinute de Rosia Montana Gold Corporation

Argumente:

1. Istoricul activitatilor de la Rosia Montana - investitii RMGC vs. investitii ARA si alte ONG-uri

2. Situatia actuala a patrimoniului de la Rosia Montana si solutii pentru reabiltarea si punerea lui in valoare

3. Arhitectura si Arheologie la Rosia Montana - unde sunt cladirile - monument istoric si ce se intampla cu ele - Mituri si realitati despre celebrele galerii romane

4. Are ce cauta Rosia Montana in UNESCO?

Vezi aici argumentele pro si contra

Despre invitati:

Adrian Gligor, Vicepresedinte Patrimoniu si Dezvoltare Durabila RMGC

Adrian Gligor lucreaza in companie din anul 2002, la departamentul de Patrimoniu, pe care il conduce din 2005, iar din 2008 coordoneaza si strategia de dezvoltare durabila. Adrian este responsabil cu identificarea celor mai bune solutii pentru conservarea si punerea in valoare a mostenirii culturale de la Rosia Montana, in contextul realizarii proiectului minier. De asemenea, el cauta cele mai potrivite modalitati de transformare a bunurilor de patrimoniu - cladiri, muzeu, vestigii - in viitoare solutii reale de dezvoltare a comunitatii pe termen lung, prin turism cultural. Inainte de a lucra la RMGC, Adrian Gligor a fost arheolog la Muzeul National al Unirii Alba Iulia al Ministerului Culturii si Cultelor, intre anii 1997 si 2002

Prof. Univ.Dr.Mircea Babes

Este profesor universitar, directorul Seminarului de Arheologie din cadrul Institutului „Vasile Parvan” si profesor de arheologie la Universitatea din Bucuresti. Din 1964 este cercetator la Academia Romana si membru al unor institutii si comitete internationale, printre care si Institutului Arheologic German (1991).

Prof. Univ.Dr.Arh. Augustin Ioan

Profesor, arhitect si scriitor, a fost redactor-sef al revistei Arhitectura (1992-2001), editor asociat al revistei Octogon (2000-2002), iar la momentul actual este profesor universitar la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Bucuresti. De-a lungul timpului a realizat scenarii si comentarii pentru filme documentare si este autorul a numeroase proiecte si lucrari de arhitectura, design, amenajari, grafica.

Conf. Dr. Sergiu Nistor

Este Conferentiar Doctor Arhitect, Sef al Catedrei de conservarea patrimoniului din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti. In perioda iunie 1998 – ianuarie 2001 Director General la Directia generala a Patrimoniului Cultural National. In perioada 2003-2004 a lucrat la elaborarea documentatiei pentru lista indicative si propunerea pentru nominalizarea orasului Sibiu in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Din 2006 este Presedinte al Comitetului National Roman al International Council on Monuments and Sites.