Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Argumente pro si contra privind problema patrimoniului la Rosia Montana

de Smile Media     Smile Media
Luni, 19 septembrie 2011, 16:59 Actualitate


Argumente:

         1. Istoricul activitatilor de la Rosia Montana - investitii RMGC vs. investitii ARA si alte ONG-uri
         2. Situatia actuala a patrimoniului de la Rosia Montana si solutii pentru reabiltarea si punerea lui in valoare
         3. Arhitectura si Arheologie la Rosia Montana - unde sunt cladirile - monument istoric si ce se intampla cu ele - Mituri si realitati despre celebrele galerii romane
         4. Are ce cauta Rosia Montana in UNESCO?

Argumente PRO


1. Istoricul activitatilor de la Rosia Montana - investitii RMGC vs. investitii ARA si alte ONG-ur
i
 • Compania va participa cu un buget total de 70 milioane $ pentru cercetari, consevarea si valorificarea patrimoniului cultural din zona, din care au fost pusi la dispozitia cercetatorilor 11 milioane $ pana in prezent.
 • Peste 80 de specialisti au cercetat 13 situri arheologice si au descoperit, 10.000 de artefacte care au fost conservate, reabilitate si vor fi puse in valoare in viitorul Muzeu al Mineritului.
 • In anul 2001 a fost instituit Programul National de Cercetare "Alburnus Maior" prin Ordinul Ministrului Culturii.
 • In momentul de fata, RMGC detine 28 cladiri cu statut de monument istoric.
 • Practic, din totalul de 317 cladiri incluse in Zona Protejata, RMGC este proprietar a 233 dintre ele, toate fiind incluse intr-un program de mentenanta pe termen scurt, mediu si lung in vederea conservarii si reablitarii lor.
 • Au fost realizate interventii de urgenta la peste 160 imobile din Zona Protejata.
2. Situatia actuala a patrimoniului de la Rosia Montana si solutii pentru reabiltarea si punerea lui in valoare
 • In Rosia Montana, la ora actuala, 35 din cele 41 de cladiri monument istoric, sunt aflate in Centrul istoric - Zona Protejata in cadrul proiectului minier si vor intra in programul de restaurare si punere in valoare.
 • Prin investitia de la Rosia Montana se salveaza peste 80% din patrimoniul cultural
 • In afara centrului istoric, exista inca 3 zone protejate in Rosia Montana(Piatra Corbului, Taul Gauri si zona Carpeni), care intra in programul de amenajare in situ si punere in valoare.
3. Arhitectura si Arheologie la Rosia Montana - unde sunt cladirile - monument istoric si ce se intampla cu ele - Mituri si realitati despre celebrele galerii romane
 • Zona protejata - Centrul istoric al Rosiei Montane este preconizat sa acopere  o suprafata de peste 135 ha.
 • RMGC are in plan amenajarea Muzeului Mineritului la Rosia Montana.
 • RMGC a inceput organizarea muzeistica a galeriei Catalina-Monulesti,  primii 500 de metri fiind deschisi de cuand spre vizitare.
 • Galeriile miniere romane din Rosia Montana sunt o practica foarte des intalnita in lumea romana. Pe o raza de 50 km in jurul Rosiei Montane, exista 47 de situri similare.
 • Expertii recomanda realizarea de copii exacte a anumitor lucrari miniere spre a fi utilizate in mod eficient din punct de vedere educational si turistic- Exemple: Muzeul mineritului din Bochum (Germania) sau Lewarde (Franta)
4. Are ce cauta Rosia Montana in UNESCO?
Argumente CONTRA

1. Istoricul activitatilor de la Rosia Montana - investitii RMGC vs. investitii ARA si alte ONG-uri
 • Programul de mentenanta a cladirilor consta doar in cateva panouri pe case. Intre timp, pe strazile secundare multe dintre case sunt semi prabusite. Drumurile la fel, sunt deteriorate.
 • Restaurarea casei 325 nu este de fapt o restaurare.  Interiorul ei a fost refacut din beton, deci, nu este originalul. De ce in atatia ani au restaurat atat de putin?
 • Nu se pot restaura doar monumentele. Aceste cladiri sunt printre case care nu sunt monumente si care, fiind in paragina, ansamblul isi pierde valoarea; patrimoniul construit de la RM trebuie privit in ansamblu, nu pe bucati.
 • In lipsa unei cercetari arheologice amanuntite, RMGC nu putea demara proiectul, deci eforturile de cercetare nu sunt un beneficiu in plus oferit de RMGC, ci o obligatie.
 • Exista arheologi care sustin ca nu s-a cercetat tot.
2. Situatia actuala a patrimoniului de la Rosia Montana si solutii pentru reabiltarea si punerea lui in valoare
 • Exista galerii romane in afara ariilor care vor fi protejate. Una dintre calitatile acestui sit este ca sunt multe astfel de galerii. Daca dispar si se pastreaza doar 12 km de galerii, situl isi pierde valoarea.
 • Patrimoniul este valoros in ansamblul sau. Nu poti proteja patrimoniul, daca distrugi o parte din el.
 • Daca se distrug muntii Carnic si Jig nu se poate considera ca se protejeaza zona protejata. Cei doi munti sunt fundalul pe care se proiecteaza aceasta asezare. Daca dispare cadrul natural, dispare si valoarea.
 • In afara cladirilor clasate in Lista Monumentelor Istorice, mai sunt si alte cladiri valoroase, pentru care societatea civila, in speta arheologi, au cerut clasarea. Acele cladiri sunt acum in paragina.
3. Arhitectura si Arheologie la Rosia Montana - unde sunt cladirile - monument istoric si ce se intampla cu ele - Mituri si realitati despre celebrele galerii romane
 • Galeria Catalina Monulesti are aproximativ 12 km. Este irelevant ca se conserva 12 km de galerii romane, daca sute de km sunt distruse.
 • Prof. Mircea Babes: Care sunt pericolele generate de proiectul minier pentru patrimoniul arheologic in general si nu numai pentru galeriile romane (asezari , sanctuare, drumuri, necropole, peisajul modelat de om in 2 milenii)? De ce aceste pericole sunt ignorate de publicul larg si de ONG-uri, care se concentreaza pe problemele de ecologie/cianuri si pe problema financiara? Cum se explica faptul ca multi arheologi/poate majoritatea sunt insensibili la soarta acestor monumente, sau chiar voteaza pentru distrugerea lor (vezi membrii Com. Nationale de Arheologie (2003, 2011)? Exista observatori sau consultanti independenti in aceasta problema ?(vezi grupul "independent" de academicieni Razvan Teodorescu, A. Vulpe etc.)
4. Are ce cauta Rosia Montana in UNESCO?
 • Ghidul international de implementare a Conventiei patrimoniului mondial  din 2008 nu prevede consultarea populatiei locale pentru clasarea in lista UNESCO a unui obiectiv, deci ea nu este     obligatorie.
 • Parerea localnicilor este irelevanta deoarece: nu au studii de specialitate si deci nu sunt in masura sa se pronunte referitor la valoarea patrimoniului din RM; sunt chiriasi sau angajati RMGC, in mare parte, deci au o parere subiectiva; localnicii sunt disperati din cauza lipsei mijloacelor de trai, iar o asemenene decizie nu se ia bazat pe disperarea oamenilor   
 • Foarte multi arheologi romani sustin ca sit-ul de la Rosia Montana este unic si merita sa fie pe lista UNESCO;
Exemplu: Rimetea, Alba
Rimetea / Torocko  este un sat in judetul Alba. Din evul mediu pana in anul 1876, localitatea a facut parte din Scaunul Secuiesc al Ariesului. Din 1996 casele din sat au inceput sa fie restaurate si,  in 1999, localitatea Rimetea / Torocko a primit premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Proiectul de conservare a cladirilor derulat de Fundatia Transylvania Trust a fost sustinut financiar de consiliul local al Sectorului V din Budapesta.
Concluzia: nu avem neaparat nevoie de RMGC ca Rosia Montana sa devina un loc turistic.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1094 vizualizari


Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by