Soldatul american suspectat ca a furnizat site-ului WikiLeaks mii de documente secrete americane, Bradley Manning, a fost considerat "apt pentru a fi judecat", in urma unei evaluari medicale si mentale, potrivit oficialilor armatei Statelor Unite ale Americii, citati de publicatia The Guardian.

Soldatul Bradley ManningFoto: Agerpres

Purtatorul de cuvant al armatei americane, Gary Tallman, a declarat ca un grup de experti au finalizat evaluarea medicala si mentala a lui Bradley Manning pe data de 22 aprilie, adaugand ca aceste constatari ale comisiei de evaluare "nu au nicio influenta asupra vinovatiei, nevinovatiei sau a oricarui potential de aparare al acuzatului".

Momentan, nu a fost stabilita o data pentru prima sedinta de judecare. Cazul "Manning" se afla sub jurisdictia Districtului Militar din Washington.

Saptamana trecuta, Manning a fost transferat din inchisoarea Marine Corps din apropiere de Washington - unde a petrecut opt luni de detentie - la noua inchisoare militara de la Fort Leavenworth, Kansas.

In timpul detentiei de la Marine Corps, Manning a fost obligat sa poate o camasa de forta, pentru a nu se sinucide, fiind izolat de catre ceilalti detinuti. Arestarea sa, precum si conditiile de incarcerare au declansat proteste si anchete internationale. Oficialii Pentagonului sunt de parere, insa, ca Manning a fost incarcerat in conditii adecvate, data fiind gravitatea acuzatiilor care i se aduc.

Soldatul american Bradley Manning este acuzat de "asociere cu inamicul", insa procurorii nu au de gand sa ceara pedeapsa cu moartea. Aceasta este doar una dintre cele 22 de capete de acuzare impotriva tanarului de 23 de ani. Cel mai probabil, sentinta pentru Manning va fi inchisoare pe viata, daca acesta va fi gasit vinovat si condamnat.

Bradley Manning, suspectat ca a transmis site-ului WikiLeaks 620.000 de documente militare americane despre razboaiele din Irak si Afganistan si telegrame dipolomatice secrete ale Departamantului de Stat, este incarcerat din iulie anul trecut. Cand a trimis depesele, militarul lucra la o unitate de informatii a armatei americane in Irak.

Julian Assange, detinatorul site-ul WikiLeaks, sustine ca nu-l cunoaste pe Manning.

Saptamana trecuta, a fost publicata o colectie de peste 700 de documente militare clasificate care ofera informatii detaliate despre detinutii controversatei inchisori americane din Cuba, Guantanamo Bay. Dosarele de la Guantanamo se numara printre sutele de mii de documente furnizate de catre soldatul american Bradley Manning site-ului Wikileaks, in urma cu peste un an.