Soldatul Bradley Manning

Soldatul Bradley Manning

Foto: Agerpres

Conducerea armatei americane a demarat, in mod oficial, o ancheta penala cu privire la publicarea de catre site-ul Wikileaks a zeci de mii de documente militare confidentiale referitoare la razboiul din Afghanistan. Un oficial de rang inalt din cadrul Pentagonului a declarat miercuri pentru CNN ca principalul suspect in acest caz este Bradley Manning, un soldat american de 22 de ani, in prezent arestat si retinut intr-o baza militara din Kuweit, pentru implicarea intr-un alt caz privind scurgeri de informatii.

Manning este suspectat ca a accesat reteaua de inalta securitate SIPRNET (Secret Internet Protocol Router Network), o baza de date secreta unde se afla informatii diplomatice si militare americane, pentru a descarca zeci de mii de documente clasificate - spune oficialul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, intrucat ancheta este inca in desfasurare.

Site-ul specializat in publicarea de informatii confidentiale Wikileaks a publicat duminica seara peste 90.000 de documente secrete legate de razboiul din Afghanistan, care lasa sa se inteleaga ca Pakistanul, aliatul SUA in acest razboi, permite ofiterilor sai de informatii sa trateze in mod direct cu talibanii. Statele Unite au condamnat publicarea documentelor secrete.