Senatorii din coalitia de guvernare il vor sustine pe Doinel Dinuica, prorectorul pentru invatamant juridic in cadrul Universitatii Spiru Haret, ca al doilea reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Decizia a venit la insistentele UNPR, senatorii PDL, majoritatea din "aripa Blaga" a partidului, acceptand sa-l sustina pe Dinuica, in dauna candidatului Horia Maican despre care s-a spus ca ar fi sustinut de catre fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Aceleasi surse au precizat ca UDMR a intrat si ea in joc si a cerut, in schimbul sustinerii lui Dinuica, sprijin pentru candidatul lor la Avocatul Poporului.

Doinel DinuicaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Potrivit surselor politice, senatorii din arcul puterii s-au hotarat sa-l sustina la functia de membru CSM din partea societatii civile pe candidatul Doinel Dinuica, propunerea Universitatii Spiru Haret.

Decizia a venit la insistentele UNPR dupa ce candidatul Horia Maican (propunerea Freedom House), despre care s-a spus ca ar fi sustinut de catre fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, nu a primit sustinerea senatorilor din PDL, senatori care fac parte din "aripa Blaga" a partidului.

In 2004, Doinel Dinuica a fost consilier personal pe probleme speciale al lui Cristian Diaconescu, ministrul PSD al Justitiei din acel moment. Cristian Diaconescu este in prezent senator si presedinte al UNPR, acelasi partid care potrivit surselor ar fi insistat pentru sprijinul lui Dinuica.

Aceleasi surse mai spun ca senatorii UDMR au cazut si ei de acord cu sustinerea lui Dinuica. In schimb, UDMR a cerut sustinerea senatorilor din arcul puterii pentru propunerea lor la functia de Avocatul Poporului.

Senatul va stabili, cel mai probabil, in sedinta de plen de luni, 16 mai, situatia reprezentantilor societatii civile la CSM

CV-ul lui Doinel Dinuica poate fi consultat aici.

Doinel Dinuica este prorectorul pentru invatamant juridic in cadrul Universitatii Spiru Haret, institutie care l-a si propus pentru functia de membru CSM ca reprezentant al societatii civile.

Dinuica este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, iar in 1990 lucra in Biroul Documente Secrete din cadrul Ministerului Justitiei.

Evolutia carierei lui Doinel Dinuica

In presa se relateaza despre traseul carierei lui Dinuica dupa Revolutie. Intr-un articol titrat "Tortionarii din decembrie, avansati dupa Revolutie", de pe site-ul portalulrevolutiei.ro, articol preluat din Jurnalul National, se spune despre cariera lui Doinel Dinuica ca ar fi inregistrat un salt "deosebit de spectaculos" dupa 1990.

"La inceputul anului 1990, el era inca doar un simplu plutonier major, care raspundea de evidenta documentelor secrete din instantele militare. In doar cativa ani, el a devenit magistrat, a "parcurs" majoritatea gradelor militare, iar acum (n.r. anul publicarii materialului - 2004) este magistrat, general de brigada si director al Directiei Instantelor Militare din Ministerul Justitiei".

In 1995 Dinuica a devenit vicepresedintele Tribunalului Militar Bucuresti. Intre 1999 si 2001, Doinel Dinuica a fost presedintele Tribunalului Militar Bucuresti, ca mai apoi, in mandatul de ministru al Rodicai Stanoiu, Doinel Dinuica sa ajunga sef al Directiei Instantelor Militare din Ministerul Justitiei.

In 2001, pe atunci colonelul Doinel Dinuica a fost avansat in gradul de general de bigada de catre presedintele Iliescu, la pachet cu cateva zeci de colonei si comandori, printre care si Gabriel Oprea, actualul ministru al Apararii si presedinte executiv al UNPR.

Doinel Dinuica a fost si consilier pentru doi ministri PSD ai Justitiei. Dinuica a fost consilierul ministrului Rodica Stanoiu si consilierul personal pe probleme speciale al ministrului Cristian Diaconescu, actualmente presedinte si senator UNPR. (Sursa)

Doinel Dinuica - numit notar fara sa sustina examen de catre Rodica Stanoiu, revocat de catre Monica Macovei

Numele lui Doinel Dinuica apare in celebrul scandal al notarilor numiti in functie fara sa sustina examen. In 2006, ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, a acuzat un lung sir de demnitari ca ar fi permis intrarea in Notariat, fara examen, a unor magistrati, a unor "acoliti" ai PSD-ului si a unor neveste de lideri PSD, printre care Manuela Mitrea si Corina Dumitrescu, sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, si ea un candidat la CSM din partea societatii civile.

Rodica Stanoiu

Rodica Stanoiu

Foto: Rompres

Numirea lui Dinuica in functia de notar fara sustinerea de examen a fost semnata de Rodica Stanoiu. "Si ministrul Rodica Stanoiu a avut "slabiciunile" ei: cei doi adjuncti Costache Ivanov si Doru Trifoi, ambii fosti magistrati; judecatoarea Ana Boar; magistratul militar Doinel Dinuica si deputatul Ruxandra Jipa".

Monica Macovei a decis atunci revocarea ordinelor de numire a notarilor implicati in scandal dupa ce Corpul de Control al ministerului a verificat o serie de acte de la Directia notari publici din cadrul Ministerului Justitiei legate de dosarele profesionale ale unor notari publici si s-a constatat ca procedura de numire in functia a acestora a fost incalcata. In plus, Monica Macovei i-a reclamat pe toti implicati in acest scandal la Parchet. Detalii aici, aici si aici.

In CV-ul sau, Doinel Dinuica nu mentioneaza faptul ca a fost notar.

Doinel Dinuica, martor in dosarul sinuciderii magistratului care l-a condamnat la moarte pe Ceausescu

Doinel Dinuica a aparut si ca martor in dosarul sinuciderii generalului maior, magistratul Gica Popa, presedintele Tribunalului Militar Exceptional care i-a condamnat la pedeapsa capitala pe sotii Nicolae si Elena Ceausescu. Doinel Dinuica a fost una dintre primele persoane care au intrat in biroul in care s-a sinucis Popa.

La inceputul anchetei s-a zvonit ca arma cu care s-a sinucis Gica Popa i-ar fi apartinut lui Doinel Dinuica, insa acest zvon a fost infirmat ulterior.

Potrivit CV-ului sau, Dinuica a mai ocupat si functia de decan al Facultatii de Drept si Administratie Publica din Ramnicu Valcea si apoi a fost Decanul Facultatii de Drept si Administratie publica din Bucuresti. In prezent, Dinuica este prorectorul pentru invatamant juridic in cadrul Universitatii Spiru Haret.

Citeste si:Cine sunt candidatii din partea societatii civile la CSM pe locul lasat liber dupa invalidarea lui Victor Alistar

Problema validarii de catre Senat a reprezentantilor societatii civile la CSM

Senatul se chinuie de cateva luni bune sa valideze doi reprezentanti ai societatii civile in CSM dupa ce Curtea Constitutionala, la inceputul anului, a constatat ca Victor Alistar, validat initial de Senat impreuna cu Corina Dumitrescu, nu poate ocupa acest post pe motive de incompatibilitate.

Dupa mai multe amanari succesive de validare a Corinei Dumitrescu, senatorii au decis in martie ca validarea ei sa aiba loc la pachet cu cel de-al doilea reprezentant al societatii civile, in locul lasat liber de invalidarea numirii lui Victor Alistar.

Despre Corina Dumitrescu, celalalt candidat al societatii civile la CSM, puteti citi aici.

Candidatii la CSM din partea Societatii Civile

Candidatii la CSM din partea Societatii Civile

Foto: Hotnews

Comisia Juridica a Senatului a avizat pozitiv, pe 5 aprilie, cinci candidati propusi de societatea civila pentru functia de membru al CSM ramasa vacanta ca urmare a invalidarii numirii lui Victor Alistar in aceasta functie. Cei cinci candidati sunt: Georgiana Iorgulescu, propusa de Asociatia Magistratilor din Romania, Centrul de Resurse Juridice si Asociatia Pro Democratia; Radu Cornel Andreica; propus de Liga pentru Aapararea Drepturilor Omului; Doinel Dinuica, Universitatea Spiru Haret; Virgil Melnic, Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie; Ovidiu Horia Maican, Fundatia Freedom House.

De atunci si pana in prezent, senatorii nu s-au pus de acord pe cine sa valideze la CSM si au tot amanat luarea unei decizii, senatorii puterii alegand de cateva ori sa paraseasca sedinta de plen astfel incat cvorumul legal sa nu fie intrunit si sa nu poata fi luata o decizie.

Cel mai probabil, Senatul va stabili in sedinta de plen de luni, 16 mai, situatia reprezentantilor societatii civile la CSM.

In prezent au mandate validate doar 14 membri ai CSM. Este si motivul pentru care Guvernul a anuntat, la o saptamana dupa validarea celor 8 membri alesi in conditii legale de catre Senat, ca a aprobat o ordonanta de urgenta prin care s-a fixat, in mod exceptional si temporar, cvorumul de prezenta in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 14 membri, in loc de 15, asa cum este prevazut de Legea 317/2004.

Puterea a pierdut majoritatea la Senat

Coalitia de guvernare PDL - UDMR - UNPR are o majoritate fragila in Senat, de 69 de senatori, cu unul mai mult decat opozitia, insa printre senatorii puterii se numara si unii ministri care nu pot ajunge mereu la sedinta. La situatia actuala se adauga si o slaba mobilizare de care uneori opozitia poate profita in cazul deciziilor aprobate cu majoritate simpla de voturi, asa cum s-a intamplat si in cazul respingerii cerererii de reexaminare a legii care reduce TVA-ul la alimentele de baza la 5% facuta de presedintele Basescu.

Validarea reprezentantilor societatii civile la CSM se realizeaza prin votul majoritatii senatorilor prezenti.