Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o ordonanta de urgenta prin care s-a fixat, in mod exceptional si temporar, cvorumul de prezenta in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 14 membri, in loc de 15, asa cum este prevazut de Legea 117/2004, masura fiind motivata de necesitatea functionalitatii normale a CSM, informeaza Agerpres.

"Masura este exceptionala si temporara, fiind motivata de necesitatea asigurarii functionalitatii normale a plenului CSM in contextul invalidarii unor candidaturi pentru Consiliu in virtutea deciziei Curtii Constitutionale. Masura va inceta, respectiv cvorumul va reveni la 15 in momentul validarii de catre Senat a magistratilor care urmeaza a fi alesi in 2011 in adunarile generale ale magistratilor", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, declarase ca va analiza propunerea de a se interveni legislativ pentru micsorarea cvorumului, in incercarea deblocarii activitatii institutiei.

Plenul Senatului a validat, saptamana trecuta, cu 64 de voturi pentru si 48 impotriva, lista a 8 membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a deciziei de luna trecuta a Curtii Constitutionale care a invalidat - la cererea membrilor PDL - candidaturile a trei magistrati si a unui reprezentant al societatii civile. Cei trei sunt judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea.

Plenul a adoptat varianta propusa de reprezentantii puterii, respinsa initial in Comisia juridica, prin care au fost validati doar cei opt magistrati, urmand ca "situatia reprezentantilor societatii civile sa fie rezolvata de urgenta" la o data ulterioara, dupa cum a precizat senatorul PDL Iulian Urban.

Decizia Curtii Constitutionale de a invalida alegerile celor 3 "creeaza posibilitatea de a asigura credibilitatea noului Consiliu", s-a aratat in Raportul de Monitorizare pe Justitie, publicat vineri, 18 februarie, de catre Comisia Europeana. In raport se mai atrage atentia ca este "important sa se asigure functionarea intre timp a CSM, pana la organizarea de noi alegeri pentru pozitiile invalidate" si se precizeaza ca "preluarea mandatului de catre noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezinta o ocazie importanta pentru o cooperare deschisa si constructiva intre actorii din domeniul politic si judiciar".