Partidele ecologiste din Romania se intrec in actiuni, achizitii si personalitati. Mugur Mihaescu, presedinte executiv al Partidului Verde din data de 27 februarie, a sustinut joi prima conferinta de la alegerea sa in functie. Printre propunerile sale - un set de masuri "care sa conduca urgent la ridicarea nivelului de trai al oamenilor". In aceeasi zi, si Partidul Ecologist Roman a sustinut o conferinta de presa, la care au participat Razvan Theodorescu (fost membru PSD), Mircea Cosea (fost PSDR, APR, PNL, PDL, in prezent membru al UNPR) si "invitatul special" Neculai Ontanu, primarul sectorului 2. Doua partide care anunta dintr-o data restructurari, reformari si achizitii de personalitati din toate domeniile si tintesc spre pragul electoral de 5% la urmatoarele alegeri, prag ce le-ar permite intrarea in Parlament.

Cine sunt verzii din RomaniaFoto: Colaj foto

Obiectivele Partidului Verde si conducerea

Partidul Verde, "singurul partid din Romania membru al Verzilor Europeni", a lansat prin presedintele executiv Mugur Mihaescu Manifestul "Ajunge! Se poate altfel!". "Stiu ca foarte multi se intreaba ce caut eu in politica. Sunt aici pentru ca nu suport politica si ceea ce se intampla de 20 de ani in tara", a declarat Mihaescu. Acesta a explicat ca este pregatit sa se arunce cu noroi in el, insa riposta pe care o pregateste este transformarea noroiului in constructii si investitii. "Vreau sa-mi recapat Romania, asta nu mai este tara mea. Fac apel la generatia mea si la cea din urma ca sa vina alaturi de noi si sa construim", a continuat noul presedinte al Partidului Verde.

Un apel la "primenirea" clasei politice a fost lansat si de noul vicepresedinte al Partidului Verde, Ovidiu Iane. Acesta a aruncat la gunoi un cos cu mere stricate, precizand ca ele reprezinta politicienii care au condus tara in ultimii 20 de ani. In loc, Iane a adus un cos cu mere verzi.

Prim-vicepresedintele partidului, Antonio Momoc a precizat ca formatiunea se afla in negocieri cu mai multe organizatii judetene din cele 18 care s-au desprins recent din Partidul Ecologist Roman.

Conducerea Partidului Verde

Echipa de conducere a Partidului Verde este formata din noul Presedinte executiv Mugur Mihaescu, Prim-vicepresedintele Antonio Momoc, Vicepresedintele Ovidiu Iane si Secretarul general Silviu Dumitru.

Mugur Mihaescu

Mugur Mihaescu

Foto: Agerpres

Mugur Mihaescu este presedinte executiv. Actor si scenarist, Mugur Mihaescu a devenit cunoscut ca membru al grupului umoristic Vacanta Mare, apoi prin rolurile pe care le-a jucat in filmul "Garcea si Oltenii". In 2010, el a cumparat drepturile de administrare ale magazinului Muzica, din Capitala, potrivit publicatiei Wall-Street. Tot in urma cu un an, Mugur Mihaescu anunta ca, impreuna cu Honorius Prigoana, pune bazele firmei Rosal Development, prin intermediul careia cei doi vor sa realizeze constructii civile si industriale in strainatate, transmite Gandul.

Mihaescu a facut recent parte si din Partidul Ecologist Roman, din cadrul caruia a demisionat in urma cu o luna pentru a prelua conducerea Partidului Verde."La Partidul Ecologist mi s-a promis ca o se preiau conducerea, dupa care mi s-a dat cu flit", a explicat in cadrul conferintei de presa de joi Mugur Mihaescu.

Pe 1 decembrie 2010, el a lansat publicatia "Tara lu' Garcea", un saptamanal declarat "primul antitabloid din Romania", editat de Irish Pub Concept SRL. In caseta redactionala figureaza Mugur Mihaescu, Tudor Potra, Radu Pietreanu, Dragos Mostenescu, iar Robin Simion este art director.

In iulie 2010, Mugur Mihaescu a anuntat ca vrea sa puna bazele unui partid: "Desteapta-te romane!". "Acest partid isi propune sa demonteze din temelii un sistem, care nu va functiona si care nu a functionat vreodata", a declarat atunci Mugur Mihaescu, citat de Libertatea.

In 2008, el a fost cercetat de politisti dupa si-a parcat masina pe o strada din centrul Capitalei, blocand timp de aproape o ora si jumatate circulatia mijloacelor de transport in comun.

Antonio Momoc

Antonio Momoc

Foto: Agerpres

Antonio Momoc este prim-vicepresedinte si purtator de cuvant al Partidului Verde. Momoc este doctor in sociologie, in 2005 a terminat un master in Stiinte politice la "Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative", in 2002 a absolvit studiile de master in Stiintele Comunicarii la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti, in 2002 a absolvit cursurile Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, Universitatea Bucuresti, iar in 2000 pe cele ale Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti. In prezent este lector univ. dr. la Catedra de Comunicare (sectia Relatii Publice), Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti.

In 2009 a fost "sef de strategie electorala pentru candidatul Partidului Verde, Remus Cernea, la alegerile prezidentiale din 2009". Vezi aici CV-ul complet al lui Antonio Momoc.

Ovidiu Iane

Ovidiu Iane

Foto: Agerpres

Ovidiu Iane este vicepresedintele Partidului Verde. In 2009, el a candidat la presedintie din partea Partidului Ecologist Roman, fiind sustinut de Mugur Ciuvica si de Gheorghe Turda.

In 2002, Ovidiu Iane a fost implicat in scandalul provocat de difuzarea informatiilor din "Armaghedon II", care se refereau la averea lui Adrian Nastase, in acel moment premier al Romaniei, noteaza Evenimentul Zilei. Pe atunci administrator al societatii comerciale Favorit Tech, Iane a fost banuit ca el a fost cel care a difuzat respectivele date, motiv pentru care a a fost arestat direct de pe strada si retinut, in baza de mandat, trei zile. Citeste aici mai multe despre cazul "Armaghedon 2" in care au fost implicati Ovidiu Iane si Mugur Ciuvica.

Silviu Dumitru este secretarul general al Partidului Verde. De formatie inginer, acesta a candidat in 2007 pentru functia de europarlamentar al Romaniei din partea Partidului Verde.

Silviu Popa este presedintele Partidului Verde, din aprilie 2009. Anterior, el a detinut functia de copresedinte al formatiunii politice. Silviu Popa este doctor in stiinte al Institutului de Fizica, "in acest sens participand la conferinte organizate de Verzii Europeni pe domeniul energiei regenerabile", se arata pe site-ul partidului. Silviu Popa este si expert pe probleme de sanatate emotionala al site-ului feminis.ro, speaker motivational la evenimente corporatiste, organizator al primelor cursuri de Stiinta succesului (din 2005) si seminarii EFT (din 2008) din Romania, "promotor al folosirii EFT in consultanta pentru: cariera, relatii personale, sanatate, dezvoltare personala", potrivit site-ului Stiintasuccesului.ro. Pe portalul sau, presedintele Partidului Verde precizeaza ca este si "antreprenor din 2007, una din afaceri, creata de la zero, devine in numai 2 ani franciza nationala". Firma la care Silviu Popa face referire este Spalareinparcare.ro.

Partidul Ecologist Roman si CER - "un Greenpeace al strategiilor economice, sociale si politice nationale"

De cealalta parte a baricadei se afla Partidul Ecologist Roman (PER), care a anuntat in cadrul conferintei de presa de joi ca a demarat reorganizarea filialelor locale. Presedintele partidului, Danut Pop, a precizat ca pana in luna iunie va anunta candidatii pentru alegerile locale din 2012.

PER a lansat la inceputul lunii februarie Clubul Ecologist Roman (CER), "un Greenpeace al strategiilor economice, sociale si politice nationale", care "isi propune sa devina un glas puternic al celor care vor sa se implice activ in evolutia fenomenului social-economic romanesc" si care este format din "reprezentanti de varf ai lumii academice, universitare, culturale, artistice, dar si ai mediului de afaceri din Romania".

Printre membrii fondatori ai Clubului se numara academicianul Razvan Theodorescu (fost membru PSD), Mircea Cosea (fost PSDR, APR, PNL, PDL, in prezent membru al UNPR), Mioara Roman si Gheorghe Turda. Vezi aici lista completa a membrilor fondatori CER.

In prima conferinta sustinuta anul acesta de presedintele PER, Danut Pop, acesta a anuntat ca "partidul de centru-stanga" isi propune ca "la urmatoarele alegeri sa depaseasca pragul electoral de 5%". Cu acea ocazie, el l-a prezentat si pe noul prim-vicepresedinte al PER, Viorel Pana (fost vice la PD).

Conducerea partidului si membrii de vaza

Danut Pop

Danut Pop

Foto: Agerpres

Danut Pop este presedintele Partidului Ecologist Roman din 2008. Inainte de a fi ales in aceasta functie, el a anuntat, impreuna cu presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, intentia de a construi o platforma de stinga, transmite Ziarul Faclia.

Pe 13 februarie, el a anuntat ca se alatura campaniei de interzicere totala a substantelor etnobotanice. Danut Pop a declarat pentru publicatia Romania Press ca "Romania risca sa devina o tara campioana la tras pe nas de sare de baie si, culmea, praf vaginal (Tantum Rosa)". Tot in februarie, Danut Pop a facut publica pozitia partidului pe care il conduce in ceea ce priveste verificarea liderilor sindicali de catre ANI. "Ecologizarea in lumea sindicala trebuie facuta si de jos in sus, de colegii acestor lideri corupti, si nu doar de autoritatile statului. (...) Salut initiativa ANI de a face verificari in cazul averilor dobandite in ultimii ani de lideri sindicali importanti din Romania", a declarat acesta, citat de publicatia Ultima ora.

Viorel Pana

Viorel Pana

Foto: Agerpres

Viorel Pana este prim-vicepresedintele PER. Viorel Pana a fost membru PD pana in 2000, cand a trecut la PDSR, dupa care s-a reintors in PD, unde a detinut functia de vicepresedinte al partidului. In 2003, Colegiul Director al Partidului Democrat a decis sa retraga sprijinul acordat senatorului Viorel Pana pentru functiile de vicepresedinte PD si, respectiv, de vicepresedinte al Senatului. Traian Basescu, presedinte PD la acea vreme, a declarat ca "Pana a impiedicat coagularea structurilor PD in judetul Constanta, ceea ce am considerat ca este impotriva intereselor partidului".

Pana a fost doua mandate senator PD, iar dupa retragerea sprijinului formatiunii politice senatorul s-a afiliat PSD-ului. In 2003 a pus bazele unei asociatii non-guvernamentale, "Forta Civica", in 2004 s-a inscris oficial in PSD, iar in 2008 a candidat la "functia de edil-sef al judetului la Consiliul Judetean Constanta", din partea PC, potrivit ziarului Ziua de Constanta. Tot in 2008, Viorel Pana a candidat din partea PSD-PC pentru un post de parlamentar la Botosani, potrivit ziarului Puterea.

Despre Pana, presa din Constanta a scris in 2004 ca ar fi fost propus pentru functia viceguvernator BNR. Post pe care acesta l-a refuzat, "din motive personale, pe care insa nu doreste sa le dezvaluie".

Razvan Theodorescu

Razvan Theodorescu

Foto: Agerpres

Razvan Theodorescu, membru fondator al CER, este un istoric al culturii si istoric de arta roman, profesor universitar, membru titular al Academiei Romane, om politic si senator roman in legislatura 2000-2004, ales in judetul Iasi pe listele partidului PSD.

La data de 9 februarie 1990, Razvan Theodorescu a fost numit in functia de presedinte al Radioteleviziunii Romane. Pe 14 decembrie 2004 a fost numit in functia de membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989. In 2008 a fost desemnat ambasador al Aliantei Civilizatiilor pentru Romania.

Razvan Theodorescu a demisionat in februarie 2010 din PSD, imediat dupa Congresul in care Victor Ponta a fost ales presedinte al partidului. Anterior, Razvan Theodorescu a amenintat ca va parasi formatiunea politica daca Ion Iliescu nu va mai avea niciun fel de rol in PSD.

Adevarul a scris ca pe vremea cand era ministru al Culturii si senator PSD de Iasi, academicianul a pus mana pe o mosie de 50 de hectare, mostenire de la bunic, "uitand" de sora lui cu drepturi egale pe terenul respectiv. Razvan Theodorescu a cerut si a primit 500.000 de metri patrati de pamant in comuna Ruginoasa, judetul Iasi, fara sa mentioneze ca mai exista si alti mostenitori de drept.

La inceputul anului 2010, cand Razvan Theodorescu a anuntat ca va candida pentru sefia Academiei Romane, fostul lider al minerilor, Miron Cozma a sustinut ca academicianul "a torturat si a mutilat studenti" in subsolurile Televiziunii Romane, in iunie 1990.

Mircea Cosea

Mircea Cosea

Foto: Agerpres

Mircea Cosea este si el un vector de imagine al Partidului Ecologist Roman, fiind membru fondator al CER. Cosea a facut parte pana in 1997 din PDSR, dupa care a fondat impreuna cu Theodor Melescanu si Iosif Boda partidul APR, care a fuzionat cu PNL in 2002. In ianuarie 2007 a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL. In martie 2007 a demisionat din PNL, iar in 2008 s-a inscris in PDL.

In aprilie 2009, democrat-liberalul Mircea Cosea a fost numit in functia de presedinte al Institutului National de Administratie (INA). Opt luni mai tarziu, Cosea si-a dat demisia din functia de director general - secretar de stat al INA si din Partidul Democrat Liberal. In martie 2010, el si-a anuntat sprijinul pentru grupul independentilor din Parlament si pentru Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR).

Gheorghe Turda

Gheorghe Turda

Foto: Agerpres

Gheorghe Turda, membru fondator al CER, este cunoscut interpret de muzica populara. In 2009, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a castigat un proces privind calitatea de fost colaborator al Securitatii a lui Gheorghe Turda, director MIRA. Documentele CNSAS arata ca interpretul si-a denuntat o matusa care dorea sa plece in Italia, potrivit Adevarul. Pe 1 decembrie 2008, interpretul a fost inaintat prin decret prezidential in gradul de general de brigada in retragere, pentru ca a ocupat functia de director al Centrului Cultural National din cadrul Ministerului Internelor.