Mircea Cosea a demisionat, vineri, din functia de director general - secretar de stat al Institutului National de Administratie (INA) si din Partidul Democrat Liberal, informeaza Mediafax.

"Gestul lui Mircea Cosea este justificat de promulgarea Legii privind reorganizarea, ce prevede desfiintarea INA si transformarea ei intr-o directie fara personalitate juridica in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, desfiintare pe care a contestat-o si fata de care si-a exprimat dezacordul, dar si de lipsa sprijinului politic al partidului pe care il reprezenta", se arata intr-un comunicat de presa al cabinetului demnitarului.

Cosea detinea aceasta functie, de opt luni, fiind numit de fostul premier Emil Boc, in 15 aprilie.

Inca din 31 august, el si-a exprimat dezacordul total privind desfiintarea institutiei si comasarea acesteia cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici, afirmand la aceasta data ca daca INA se desfiinteaza, Romania trebuie sa ramburseze UE 10,5 milioane de euro.

Prin transformarea INA in directie a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) aceasta ar deveni o entitate bugetara, care ar consuma bani si nu ar mai contribui cu nimic la bugetul statului, afirma Cosea.

Mircea Cosea cataloga masura ca fiind una de natura sa submineze economia nationala si cerea persoanelor si institutiilor implicate argumentarea in favoarea restructurarii INA.

Potrivit lui Cosea, ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, ar fi prezentat date false cand a anuntat comasarea INA cu ANFP, in 12 august, spunand ca vor fi taiate 176 de posturi din cadrul institutiei, in contextul in care institutul are doar 86 de posturi ocupate si 108 aprobate.

Acesta afirma ca nu numai personalul INA va avea de suferit in urma acestei masuri, ci si Romania, care "se joaca cu locul sau european".

Cosea sustinea ca fostul ministru al Internelor Dan Nica avea o problema personala cu el, si ca isi putea prezenta demisia de la conducerea INA, insa nu putea admite desfiintarea institutului.

Fostul ministrul al Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat, in 12 august, ca reorganizarea Ministerului Administratiei si Internelor prevede comasarea Institutului National de Administratie cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici, a Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale si a Institutului National pentru Evidenta Persoanelor cu Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor.

Ultima reorganizare a MAI, care a avut loc in primavara acestui an, a dus la reducerea posturilor cu 35 la suta. Atunci, 22 de directii generale din aparatul central al ministerului au fost restructurate.

Premierul Emil Boc anunta, la inceputul lunii august, ca Guvernul a decis sa restructureze 226 de agentii, astfel incat sa ramana doar 107, urmand ca 9.200 de posturi sa fie eliberate, iar veniturile proprii ale agentiilor sa fie virate direct la buget, realizandu-se economii totale de circa 150 milioane euro.

Mircea Cosea s-a inscris in PDL in februarie anul trecut, dupa ce a trecut prin PDSR, APR, PNL.