Sectia de procurori a CSM a fost ieri, extrem de aglomerata cu rezultate ale notelor de inspectie, mai ales ca majoritatea priveau materiale aparute in mass-media cu privire la anumite dosare sau cauze finalizate defectuos. Astfel, una dintre notele cele mai importante a privit cazul „Armagedon 2".

Cu toate ca inspectia CSM a constatat ca in acest caz masura interdictiei de a parasi localitatea data fostului consilier prezidential Mugur Ciuvica a fost legala, pentru prima data se pune degetul pe rana si se evidentiaza faptul ca procurorii care au preluat acest dosar au gresit in solutiile pe care le-au dat.

Dupa cum se stie, raportul Armagedon 2, care continea informatii despre averea si relatiile de afaceri ale premierului de la acea vreme, Adrian Nastase, a provocat un scandal in februarie 2002, avand in vedere ca anchetatorii au preferat sa ii cerceteze pe cei care au facut public documentul, fara sa verifice daca informatiile erau reale.

In urma scandalului, cei doi adjuncti ai procurorului general al Romaniei, Alexandru Tuculeanu si Traian Gherasim au fost destituiti. Dosarul Armagedon 2 a fost preluat de procurorul Corina Gheorghisan, care il avea drept sef pe Gheorghe Muscalu.

Inspectorii CSM au verificat modul in care a fost finalizata ancheta, controlul relevand mai multe incalcari procedurale.

Vicepresedintele CSM, procurorul Liviu Dascalescu, a aratat asadar ca inspectorii au retinut in cazul procedurilor din „Armagedon 2", faptul ca procurorul Corina Gherghisan a omis sa dispuna restituirea bunurilor, ca aceasta nu a motivat „convingator" ordonanta prin care Mugur Ciuvica a fost scos de sub urmarire penala, precum si faptul ca anchetatorul a „tinut dosarul in nelucrare", iar solutia

data nu a fost inregistrata in registru. Camera procurorilor a decis in acest sens trimiterea lucrarii privindu-i pe Corina Gheorghisan si Gheorghe Muscalu la Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului instantei supreme, pentru cercetari. La vremea declansarii anchetei, Ovidiu Iane a fost invinuit de difuzarea raportului.

Politia a descoperit, cu ocazia vizualizarii bazei de date a calculatorului personal - detinut la resedinta lui Iane - continutul asa-numitului „Raport Armaghedon II", receptionat pe adresa „iovidiu@hotmail. com".

Referitor la acest aspect, Iane Ovidiu Cristian a declarat ca, in 16 ianuarie 2002, in jurul orei 8.30, s-a conectat la reteaua Internet si a remarcat existenta mesajului „Armaghedon II", care i-a fost transmis de catre Mugur Cristian Ciuvica, cunostinta mai veche a sa, care i-ar fi solicitat sa transmita mesajul la mai multe adrese din tara si din strainatate, motivand ca nu se pricepe la

asemenea operatuni. Pentru a realiza acest demers, a creat un cont numit „oameni_de_ treaba@hotmail.com", prin care a expediat mesajul, fara sa apara contul sau personalizat. Dupa transmiterea mesajului, a sters continutul initial, pentru pastrarea anonimatului.

De asemenea, Politia a identificat in memoria calculatorului lista completa cu adresele de e-mail ale institutiilor si publicatiilor la care a fost trimis raportul sus-mentionat. Drept urmare, Politia a declansat urmarirea penala pentru instigare la comunicare de informatii false impotriva lui Iane, care a fost retinut.

Parchetul a apreciat ca Ovidiu Cristian Iane a incalcat si prevederile Codului penal, art. 168 1, respectiv comunicarea de informatii false. Ulterior, atat Iane, cat si Ciuvica au fost scosi de sub urmarire penala.

Membrii Consiliului Superior au apreciat ca dosarul „Riza" a fost musamalizat

Mugur Ciuvica a inaintat recent un memoriu Ministerului Justitiei, aratand, printre altele, ca nu i-au fost restituite bunurile confiscate, raportul fiind transmis CSM, care a realizat aceasta verificare. Inspectorii au stabilit ca Gheorghe Muscalu este cel care ar fi trebuit sa semneze restituirea bunurilor, dar nu a facut-o.

Toate aspectele semnalate de inspectia CSM vor fi cercetate de Sectia de urmarire penala si criminalistica.

Trecand la nota inspectiei pe cazul „Cocaina VIP", Dascalescu si membrii Camerei procurorilor ai CSM au decis ca verificarile privind eventuale fapte disciplinare sau penale comise in acest caz sa fie efectuate dupa finalizarea cazului (impartit in mai multe cauze, nici una incheiata inca prin sentinta definitiva), pentru a nu influenta cercetarea judecatoreasca.

Inspectorii CSM au constatat „deficiente grave" dupa verificarea modului in care a fost derulata ancheta in cazul Cocaina, in care este inculpat si Ion Tiriac Jr., ei confirmand lipsa unor probe din acest dosar.

„Evident ca, prin modul in care au efectuat urmarirea penala, procurorul Gheorghisan Corina si procurorul sef sectie Muscalu Gheorghe au incalcat dispozitiile Codului deontologic al magistratilor", se arata in raportul de constatare intocmit in luna mai a acestui an, de catre Inspectia Generala a CSM .

Raportul inspectorilor in cazul Muscalu-Gheorghisan precizeaza ca au fost incalcate dispozitiile Ordinului 80 al procurorului general al Romaniei, act care impune procurorului obligatia de a evidentia intr-un opis toate actele procesuale.

Inspectia Generala a facut verificarile in cazul fiului lui Ion Tiriac in urma unor articole aparute in mass-media si a declaratiilor sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care indicau posibilitatea ca procurorii Muscalu si Gheorghisan „sa nu fi prezentat instantei de judecata toate probele administrate" in cazul Tiriac Jr., respectiv

rechizitoriul din 15 septembrie 2004, declaratii, fotografii, inregistrari audio sau video si alte inscrisuri oficiale.

Si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a inaintat o plangere procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, in care cerea sa se faca cercetari fata de procurorul sef Gheorghe Muscalu, pentru infractiunile de favorizare a infractorului si divulgare a identitatii reale a unui martor sub acoperire, precum si fata de procurorul Corina Gheorghisan, pentru favorizarea infractorului.

In 15 septembrie 2004, procurorul Nicolae Neagoe - actual consilier al ministrului Justitiei si cel care a efectuat urmarirea penala - a redactat si semnat rechizitoriul prin care a dispus trimiterea in judecata a lui Tyagi Shailendra, Ion Alexandru Tiriac si Robert Mircea Sandu (nepotul presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu - n.r.) pentru trafic de droguri si alte infractiuni,

precum si a inculpatelor Elena Criganuta (cunoscuta drept Ileana Lazariuc) si Raluca Sandu (fiica sefului FRF - n.r.), pentru detinere de droguri in vederea consumului propriu. Rechizitoriul a fost predat procurorului-sef Gheorghe Muscalu, care „nu a confirmat, dar nici nu a infirmat acest rechizitoriu, ci a dispus reluarea urmaririi penale de catre alt procuror", respectiv Corina Gheorghisan.

Potrivit articolului 209, alineatul 5, coroborat cu articolul 220 din Codului de procedura penala, rechizitoriul care nu este confirmat trebuie implicit infirmat printr-un act distinct - ordonanta sau rezolutie - de catre procurorul sef In 21 februarie anul acesta, Corina Gheorghisan, procurorul de la Parchetul instantei supreme care a finalizat ancheta in acest caz, afirma ca „nici o proba din

dosarul referitor la Ion Alexandru Tiriac nu duce la concluzia ca acesta ar fi vinovat de trafic de droguri". Gheorghisan sustinea ca, la preluarea dosarului, desi nu citise rechizitoriul, constatase ca probele adunate in cauza pana in septembrie 2004 fusesera „administrate defectuos".

Camera Procurorilor a decis, ieri, ca procurorii Gheorghe Muscalu (fostul sef al DIICOT, recent destituit de Macovei) si Corina Gherghisan, precum si consilierii ministeriali Nicolae Neagoe si Flavius Craznic sa fie verificati de Serviciul Anchete Speciale, dupa ce instanta va da o hotarare definitiva in procesul „Cocaina".