Deputatii PNL si USR s-au folosit miercuri de o procedura prevazuta in regulamentul Camerei pentru a incerca sa blocheze sau sa amane dezbaterea a doua proiecte controversate de pe ordinea de zi - Statutul magistratilor si proiectul lui Florin Iordache de modificare a Legii ANI, dupa ce majoritatea parlamentara a respins ca aceastea sa fie scoase de pe ordinea zi. Liderii si viceliderii de grup au venit pe rand la tribuna parlamentului pentru a propune modificarea ordinii proiectelor pe ordinea de zi. Cel care conduce sedinta - deputatul PSD Gabriel Vlase - este obligat sa supuna la vot fiecare propunere.

Dan BarnaFoto: Agerpres

Deputatul USR Dan Barna, presedintele partidului, i s-a adresat lui Liviu Dragnea, care se afla in sala in banca, desi este presedintele Camerei Deputatilor, spunandu-i ca "tot acest spectacol este pentru dumneavoastra".

Pe langa liderii Raluca Turcan si Cristian Seidler, PNL are 11 vicelideri de grup, iar USR are opt.

Desfasurarea activitatilor din plen:

11.55 Legea a fost trimisa la vot final, apoi insa au intrat din nou pe procedura de vot a raportului la proiect, tot dupa o interventie a unui deputat din opozitie.

11.51 Se continua dezbaterile pe raportul dat de Comisia juridica pe proiect.

11.38: Stelian Ion (USR), despre proiectul ANI: "Este o lege cu dedicatie. Adica o lege pentru prietenii politici." El aminteste ca exista trei deputati vizati direct de aceasta lege.

Este vorba despre Steluța Cătăniciu (deputat ALDE), Ion Sorin Roman (deputat PSD), Matei Suciu (deputat PSD).

Citeste aici detalii

11.35. Ghinea ii cere iar lui Vlase, care conduce sedinta, sa il cheme la ordine pe deputatul PSD Bacalbasa, care injura. Ulterior, Tudor Benga (USR) precizeaza ca Bacalbasa l-a facut "maimuta" pe un coleg si ar trebui sanctionat.

11.28 Se dezbate proiectul. Catalin Predoiu: "Este o lege care incalca o decizie a Curtii Constitutionale. Nu mai vorbesc ca incalca si MCV, pentru ca aveti alergie."

11.24: Seidler (USR) a cerut intoarcerea proiectului la Biroul Permanent si sa fie trimisa la Senat, intrucat modfiicarea nu vizeaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate. Propunerea sa a fost respinsa la vot.

11.21: Au inceput dezbaterile pe ordinea de zi. Se prezinta raportul la punctul doi - proiectul lui Iordache de modificare a Legii ANI.

11.18 Deputatul USR Cristian Ghinea: "Domnul Bacalbasa a amintit de mai multe ori de mama colegului meu. E ok sa fim injurati in Parlamentul Romaniei?! Va cer sa il chemati la ordine pe domnul Bacalbasa!"

11.16 USR si PNL isi continua demersul. Deputatul PNL Ioan Cupsa a luat cuvantul privind motiunea simpla a PNL pe Energie, respinsa la Biroul Permanent marti.

11.14 Liderii de grup s-au reunit la prezidiu pentru discutii. Apoi, la propunerea PSD, s-a dat vot pe ordinea de zi in forma initiala.

11.13 Liviu Dragnea a iesit din plen si a intrat la el in birou.

UPDATE 11.12 Liderul deputatilor PSD, Ioan Munteanu, a propus sistarea dezbaterilor, lucru care a trecut la vot. Viceliderul USR Catalin Drula a replicat ca nu se pot sista decat dezbaterile, nu si luarile de cuvant pe procedura parlamentara.

Cele doua proiecte pe care opozitia incearca sa le blocheze se afla pe pozitiile doi si trei pe ordinea de zi a sedintei de plen.

Este vorba de o propunere legislativa initiata de deputatul PSD Florin Iordache, conform careia interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013, pana la intrarea in vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea si completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept. Modificarea a fost imediat criticata de deputatul PNL Catalin Predoiu, care a afirmat ca este vorba de o "spalare in masa".

De asemenea, cel mai asteptat punct este al treilea, modificarea la Legea 303/2004, pentru care s-a alocat un timp de o ora si un sfert. Dezbaterile ar fi trebuit sa inceapa la ora 10.45.