Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, s-a declarat marti "absolut siderat" de cererea adresata CSM de Laura Codrutei Kovesi in urma declaratiilor facute de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Nu mai are nimeni dreptul sa emita niciun fel de parare pe chestiunile referitoare la justitie, la functionarea DNA, dansa s-a suparat si l-a reclamat e ministru. Sunt absolut siderat", a comentat seful Senatului, care spune ca aceasta reactie "denota necunoasterea esentei juridice".

Tariceanu a sustinut ca "nu exista posibilitatea crearii unei supraputeri" in Romania care sa controleze Parlamentul sau Guvernul.

"Daca ea crede ca asta e modelul de urmat poate sa mearga in Rusia si sa dea mana cu dl Putin", mai spus Tariceanu.

Laura Codruta Kovesi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca declaratiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader legate de Dosarul Belina sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar.

"Declaratiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justitiei, cu privire la o ancheta penala a D.N.A. in curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezinta o forma de imixtiune in activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul sef al D.N.A. a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) sa analizeze daca aceste afirmatii sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, intrucat prin declaratiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justitiei a indus ideea in opinia publica ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal", se arata intr-un comunicat publicat marti de DNA.

In discutie este afirmatia ministrului Justitiei potrivit careia legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii, ci judecatorii de contencios administrativ.